Καρακότας & Μητρέντζης με το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου για τα παιδιά - πρόσφυγες

Συμπράττουν με την Παιδική Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
06/05/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 8 το βράδυ, το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου (παράρτημα Λάρνακας) διοργανώνει στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας συναυλία αφιέρωμα στα παιδιά πρόσφυγες του χθες και του σήμερα με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, όπως είναι ο Ανδρέας Καρακότας και ο Χρήστος Μητρέντζης, που θα συμπράξουν με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Κύπρο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου:

«Δε χρειάζεται να κοιτάξεις λεξικό για να καταλάβεις τι σημαίνει πρόσφυγας. Άκου τη λέξη. Σου φωνάζει, κι ίσως κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα και πιο έντονα. Αν κλείσεις τα μάτια, θ' αρχίσεις να βλέπεις εικόνες, ν' ακούς θορύβους που σε τρομάζουν και κάνουν τα πόδια σου να σφίγγονται και να θέλουν να τρέξουν.

Νεκτάριος Στελλάκης»

Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου (ΛΕΑ) διοργανώνει μια συναυλία, που τολμά να αποδομήσει μια λέξη που πόνεσε και πονά. Ο πρόσφυγας, «προς-φυγάς», φυγή, κίνδυνος, κατεύθυνση προς άγνωστο τόπο, απώλεια. Το ΛΕΑ, παιδί της προσφυγιάς, θέλει με αυτή τη διοργάνωση να αγκαλιάσει το κάθε παιδί - πρόσφυγα του χθες και του σήμερα. Η μουσική διανθίζεται από επιλεγμένα κείμενα και προβολές, που μεταφέρουν τον πόνο της προσφυγιάς αλλά και τη δύναμη της ελπίδας.

Η παιδική χορωδία του ΛΕΑ ενώνει τη φωνή της με αυτή του καταξιωμένου τραγουδιστή Ανδρέα Καρακότα, που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και φέρνει μαζί του την εμπειρία των προσφύγων της Μικράς Ασίας, αλλά και την καθημερινή οδύνη των προσφύγων στα νησιά της Ελλάδας, άλλη μια πληγή στη σύγχρονη ιστορία. Μαζί του στο μπουζούκι ο Χρήστος Μητρέντζης, που υπηρετεί με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, για τριάντα και πλέον χρόνια, το γνήσιο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην ορχήστρα συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Κλουβάτος στο βιολί, ο Κώστας Χαλλούμας στο κοντραμπάσο, η Μαγδαληνή Χριστοφόρου στην κιθάρα, ο Άλκης Γεωργίου στο πιάνο και η Ιωάννα Γκερπετσιώτη στο ακορντεόν. Τη χορωδία διευθύνει η Κυριακή Χρυσάνθου και την επιμέλεια της χορωδιακής κίνησης έχει η Μαργαρίτα Ανδρέου. Τα κείμενα αποδίδει η Ευαγγελία Καλδέλη.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του κυρίου Παύλου Παρασκευά, διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. H είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.
1.mitrentzis karakotas

Το ιστορικό του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου


Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου είναι Ιστορικό Σωματείο, Πνευματικό, Πολιτιστικό και Φιλανθρωπικό. Ιδρύθηκε το 1930 στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου από τη Μαρία Παναγιώτη Ιωάννου. Η τουρκική εισβολή έκλεισε τις πόρτες του καλλιμάρμαρου κτηρίου στην Αμμόχωστο, δε σίγασε όμως τη φωνή του. Οι γυναίκες του ΛΕΑ κατόρθωσαν να περισυλλέξουν ό, τι απέμεινε και να ιδρύσουν ξανά το Λύκειο Ελληνίδων στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στη Λευκωσία και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Από το 2010 το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου - Παράρτημα Λάρνακας στεγάστηκε σε δικό του, ιδιόκτητο οίκημα, με χορηγίες της Κυβέρνησης, της Εκκλησίας, Ευεργετών, Δωρητών και Εκτιμητών του έργου του ΛΕΑ, παρόλο που το σύγχρονο θέατρο του παραμένει ημιτελές. Μόνο με χορηγίες θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Σωματείου στη Λάρνακας είναι η λειτουργία Ωδείου, με άριστα αποτελέσματα των σπουδαστών του και έντονη καλλιτεχνική δράση. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου μέχρι το 2002 υπήρξε ο Μεγάλος Δάσκαλος Γιώργος Αρβανιτάκης, και από τότε μέχρι σήμερα, ο καταξιωμένος συνθέτης και βιρτουόζος του πιάνου Χριστόδουλος Γεωργιάδης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!