John Lennon – 250 Επιστολές του… Αναζητούν Παραλήπτες

«Η πρώτη του αντίδραση σε οποιοδήποτε συναίσθημα, είτε ήταν θυμός ή κατάπληξη ή μίσος, δεν ήταν να πάει στο πιάνο ή στην κιθάρα. Ήταν πολύ πιθανό να πιάσει ένα στυλό και να το γράψει. Και έγραφε τόσο διασκεδαστικές επιστολές!»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Αυτά δηλώνει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Hunter Davies ο οποίος συνέλεξε εκατοντάδες επιστολές που έγραψε ο John Lennon απευθυνόμενος σε συγγενείς, φίλους, συνεργάτες… αλλά και άψυχα όντα!

Ο Davis, ο οποίος είναι και ο επίσημος βιογράφος των Beatles , "χτένισε" οίκους δημοπρασιών, συλλέκτες, τον στενό κύκλο του συγκροτήματος, αλλά και τα σπίτια συγγενών του Lennon, καταφέρνοντας τελικά να μαζέψει περί τους 250 προσωπικούς «μονολόγους» που αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2012 από τον εκδοτικό οίκο Little Brown .

«Δεν υπάρχουν δραματικές αποκαλύψεις… Τον βλέπεις να είναι αστείος, τον βλέπεις να επιδεικνύεται, τον βλέπεις να έχει κατάθλιψη, τον βλέπεις σε διαφορετικά στάδια. Όταν έγραφε ένα γράμμα ή μια κάρτα σε κάποιον, θεωρούσε πρόκληση να γράψει κάτι μοναδικό γι' αυτούς, να τους διασκεδάσει και να ανταποκριθεί στο χιούμορ τους», συμπληρώνει ο συγγραφέας.

Σε μία από αυτές, ο Lennon γκρινιάζει φλεγματικά στο καθαριστήριό της γειτονιάς του για ένα κιτρινισμένο μπλουζάκι:

«Αγαπητό καθαριστήριο, η κυρία Ono Lennon δεν βάφει και ούτε πρόκειται να βάψει τα μαλλιά της. Επιπλέον, οι περισσότεροι Ασιάτες δεν ιδρώνουν όπως εμείς. Ποια είναι λοιπόν η δικαιολογία σας για το ολοκαίνουριο λευκό μου T-shirt που επέστρεψε κίτρινο στο σπίτι μου;».

Ο Lennon υπήρξε χαρισματικός «γραφιάς», δημιούργησε αξεπέραστα τραγούδια, ενώ σαν προσωπικότητα διακρινόταν για τον χιούμορ, τον ανατρεπτικό και εμπνευσμένο χαρακτήρα του.

Μέσα από τα γράμματά του, όσοι γνωρίζουν την ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος που άλλαξε τα δεδομένα στο παγκόσμιο τραγούδι αλλά και τη μετέπειτα ιδιαίτερη αυτόνομη πορεία του τροβαδούρου, θα αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες-κομμάτια που θα βοηθήσουν στο χτίσιμο του παζλ του καλλιτέχνη. Όσοι διαθέτουν το τάλαντο να ανιχνεύουν τις υποδόριες αλήθειες που κρύβουν οι λέξεις και οι καταστάσεις, θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στην ψυχή του δημιουργού και των παρελκόμενων της ιδιοσυγκρασίας του στην τέχνη του. Οι ιστορικοί της μουσικής θα έχουν ακόμα περισσότερα εργαλεία στα χέρια τους στην ατέλειωτη μελέτη που απαιτεί το αντικείμενο-ζητούμενο της ιδιότητά τους.

Στη λίστα των επιτολών λέγεται πως υπάρχεουν και στιγμές όπου ο Lennon απευθύνεται στον πρώην συνοδοιπόρο του Paul McCartney και τη σύζυγό του Linda. Είναι γνωστή η «διαμάχη» μεταξύ των κυρίων των δύο πρωταγωνιστών των «Σκαθαριών», σχετικά για με το «ποια σύζυγός ποιου» ευθύνεται για τη διάλυσή τους.

Σε ένα άλλο εξασέλιδο γράμμα του που δημοπρατήθηκε πρόσφατα, με τον ίδιο αποστολέα και τους ίδιους παραλήπτες , ο Lennon αναφέρει πως δεν μετανιώνει για την δημιουργία των Beatles , όμως όπως τονίζει έκαναν σημαντικά λάθη. Υπεραμύνεται των κατηγοριών των υπολοίπων μελών του γκρουπ προς τη σύντροφό του Yoko Ono , ότι τον απομόνωσε και οδήγησε το συγκρότημα στη δύση του καταλήγοντας: «Νομίζεις πως το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής τέχνης προέρχεται από τους Beatles ; Δεν νομίζω να είσαι τόσο ανόητος. Πάντα λέγαμε πως είμαστε μέρος του κινήματος και όχι το ίδιο το κίνημα».

Να σημειωθεί πως η Yoko Ono είναι σύμφωνη με την έκδοση των επιστολών κι αυτό προκαλεί περίσσιες «αμφιβολίες». Θα δημοσιευτούν όλες όσες έχουν βρεθείς; Ολόκληρες ή μέρη αυτών;

Περιμένουμε…



ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!