Ηλίας Ανδριόπουλος - «Ένα ταξίδι σε ήχους ελληνικούς με τα λόγια των ποιητών»

Ερμηνεύουν: Μανώλης Μητσιάς, Θεοδώρα Μπάκα. Απαγγέλλει και τραγουδά η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Μία διαδρομή στη μουσική και στο τραγούδι. Ο Ηλίας Ανδριόπουλος παρουσιάζει «Ένα ταξίδι σε ήχους ελληνικούς με τα λόγια των ποιητών» στην αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός» το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου.


Μια αναδρομή στο μουσικό έργο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό στην αίθουσα του Παρνασσού στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017.

Σαράντα χρόνια τραγούδια, από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη, τα Λαϊκά Προάστια, τις Ξένες Πόρτες, τους Αργοναύτες, τους Προσανατολισμούς, τις Ωδές, τον Πρώτο Ύμνο, τον Φιλόπατρι. Ερμηνεύουν ο Μανώλης Μητσιάς και η Θεοδώρα Μπάκα.

Σε ρόλο - έκπληξη η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου που απαγγέλλει και ερμηνεύει τραγούδια του συνθέτη.

Κείμενα: Γιώργος Μονεμβασίτης
Επιμέλεια προγράμματος - πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μαντολίνο - μπουζούκι: Ηρακλής Ζάκκας

Έχουν περάσει γύρω στα 40 χρόνια από τότε (1979) που ο Ηλίας Ανδριόπουλος κατέθεσε σχεδόν ταυτόχρονα δύο εμβληματικά του έργα: τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια». Ακολούθησαν μετά από λίγο οι «Ξένες Πόρτες».

Η στροφή του σε έργα πολύμορφα και πιο προχωρημένα μουσικά, ξεκινά από τους «Προσανατολισμούς» του Ο. Ελύτη και συνεχίζεται με τους «Αργοναύτες» των Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, με τις «Ωδές» του Α. Κάλβου, τον «Πρώτο Ύμνο» του Δ. Σολωμού, τον «Φιλόπατρι» του Α. Κάλβου κ.α.

Από τους μελωδικούς αυτούς κύκλους τραγουδιών, προέκυψαν διαχρονικές επιτυχίες, όπως τα «Μην κλαις», «Τραγούδι του παλιού καιρού», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», «Πλατεία Βάθης», «Τραγούδι του Αρχιπελάγους» κλπ.

Με τους «Αργοναύτες» εγκαινιάζεται η γόνιμη και λαμπρή συνεργασία του με τον κλασσικό πια, Μανώλη Μητσιά, που επισφραγίζεται με την έξοχη ερμηνεία του στον «Φιλόπατρι» όπως και με αρκετές και επιτυχημένες συναυλίες τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μια εξαίρετη ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς με επιτυχημένη θητεία στο λυρικό τραγούδι μέσα και έξω από την Ελλάδα, είναι η Θεοδώρα Μπάκα, η οποία λατρεύει τη μουσική του Ανδριόπουλου και είναι σταθερή συνεργάτις του τα τελευταία δέκα χρόνια, συμβάλλοντας αρκετά στην καινούργια ανάγνωση της μουσικής του.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, άξιος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού πήρε στοιχεία από το δημοτικό, επτανησιακό ακόμα και από το ρεμπέτικο τραγούδι και δημιούργησε ένα απολύτως δικό του είδος νέο-έντεχνου τραγουδιού, στην αυθεντικότερη και πιο λυρική εκδοχή του.

Η συνεργασία του με τραγουδιστές όπως ήταν η Σωτηρία Μπέλλου, στα Λαϊκά Προάστια συνέδεσε δυο είδη του ελληνικού τραγουδιού (παραδοσιακό-λαϊκό) και αποτύπωσε το πέρασμα της Ελλάδας από τον εμφύλιο και τη μεταπολίτευση στη νέα περίοδο από τη δεκαετία του ογδόντα και μετά.

Info:


Σάββατο 30 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 9.00 μμ.

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)
Τηλέφωνο: 2103221917, 2106109513, 6944303274

Εισιτήρια: από 12€

Προπώληση:

- viva.gr, τηλ. 11876
- στο Vivakiosk στην Πλατεία Συντάγματος
- στο Vivakiosk Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Γκάζι)
- αθηνόραμα.gr και lifo.gr
- Καταστήματα: Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!