Η Μαντλέν Πεϊρού στην Αθήνα

Για μια συναυλία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μία από τις κορυφαίες σύγχρονες φωνές της τζαζ, η Μαντλέν Πεϊρού, που σε όλες τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της στην Ελλάδα έχει εισπράξει ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει στην Αθήνα για μια τζαζ χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Christmas Theater (Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου), την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στις 21.00. Θα παρουσιάσει τραγούδια από το νέο της άλμπουμ, «Anthem», αλλά και αγαπημένα τραγούδια από όλη την καλλιτεχνική της πορεία.

Η Μαντλέν Πεϊρού είναι από τις σύγχρονες γυναικείες φωνές που ακολουθούν το ύφος των μεγάλων κυριών της τζαζ της δεκαετίας του '30. Γεννήθηκε στην Αθήνα της Τζόρτζια των ΗΠΑ, από γονείς εκπαιδευτικούς με καλλιτεχνική όμως φλέβα και μεγάλωσε στη Ν. Υόρκη και τη Ν. Καλιφόρνια. Μετά τον χωρισμό των δικών της, μετακόμισε με τη μητέρα της στο Παρίσι, σε ηλικία 12 χρονών. Στα 15 παράτησε το σχολείο για να ακολουθήσει μια μπάντα μουσικών του δρόμου στα στενά του Quartier Latin. Μαζί τους έμαθε «να αγαπά την αντήχηση της φωνής της στα σοκάκια του Παρισιού». Και «ψήθηκε» στα τζαζ και μπλουζ κομμάτια της Μπίλι Χόλιντεϊ που τόσο αγαπούσε, ώστε η χροιά της φωνής της και η εκφορά των λέξεων να θυμίζουν το ίνδαλμά της. Σύντομα έγινε μέλος της Lost Wandering Blues and Jazz Band, με την οποία και πέρασε αρκετά χρόνια, περιοδεύοντας στην Ευρώπη και ερμηνεύοντας τζαζ συνθέσεις.

Οι εμπειρίες της αυτές ήταν και η βάση για το πρώτο της άλμπουμ «DreamLand», που κυκλοφόρησε το 1996 από την Atlantic Records, όταν η Μαντλέν Πεϊρού ήταν μόλις 22 χρονών. Αυτό το άλμπουμ που ήταν και η αιτία που την χαρακτήρισαν Μπίλι Χόλιντεϊ του 21ού αιώνα, περιείχε μεταξύ άλλων ,την επανεκτέλεση του «La vie en rose» της Εντίθ Πιαφ, το «Walking after Midnight» της Πάτσι Κλάιν και δύο τραγούδια της Μπέσι Σμιθ. Το περιοδικό Time χαρακτήρισε την ερμηνεία της σαν «την πιο συναρπαστική ερμηνευτική απόδοση από νέο καλλιτέχνη αυτό το χρόνο» και η Πεϊρού άρχισε να ανοίγει συναυλίες καλλιτεχνών όπως των Σεζάρια Έβορα, Σάρα ΜακΛάχλαν, κ.ά.

Ένα πρόβλημα υγείας σε συνδυασμό με μια διαφωνία με τη δισκογραφική της εταιρία, ήταν ο λόγος που την οδήγησαν μακριά από τις ηχογραφήσεις και τα φώτα της δημοσιότητας για τα επόμενα έξι χρόνια, διάστημα στο οποίο έπαιζε σε clubs των ΗΠΑ, ζώντας σε χαμηλούς τόνους. Ακολούθησε μία συνεργασία με τον Ουίλιαμ Γκάλισον και ο δίσκος «Got You on My Mind» που περιείχε 7 κομμάτια.

Το 2004 ξεκινά η συνεργασία της με την εταιρία Rounder και τον παραγωγό Λάρι Κλέιν. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το δεύτερο σόλο άλμπουμ της «Careless Love» που κερδίζει εξαιρετικές κριτικές και με πωλήσεις πάνω από ένα εκατομμύριο άλμπουμ, την κάνει γνωστή παγκοσμίως.

Το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο «Half the Perfect World» κυκλοφορεί το 2006. Εκτός από 4 δικά της κομμάτια, περιλαμβάνει επανεκτελέσεις επιλεγμένων κομματιών σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι: Λέοναρντ Κοέν, Τομ Γουέιτς, Σερζ Γκενσμπούρ, Τζόνι Μίτσελ κ.ά. Την επόμενη χρονιά ανακηρύχτηκε ως η «καλύτερη jazz καλλιτέχνης» στα BBC Jazz Awards.

Το τέταρτο της άλμπουμ με τίτλο «Bare Bones» κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009 και ήταν ένα κομβικό σημείο για την Μαντλέν Πεϊρού, μιας και περιείχε μόνο καινούρια κομμάτια. Το άλμπουμ πήρε εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησαν συναυλίες σε ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησε το πρώτο live άλμπουμ της, και πέμπτο στην καριέρα της- με τίτλο «Somethin' Grand» και DVD που περιείχε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Somethin' Grand- A Portrait of Madeleine Peyroux», το οποίο μιλούσε για το παρελθόν και την ιστορία της.

Το 2011 κυκλοφορεί το έκτο άλμπουμ της με τίτλο «Standing on the Rooftop» με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Τον Μάρτιο του 2013 κυκλοφορεί το έβδομο άλμπουμ της με τίτλο «Blue Room». Σε αυτό η Μαντλέν Πεϊρού διασκευάζει τραγούδια του Ρέι Τσαρλς από το άλμπουμ του «Modern Sounds in Country & Western Music» αλλά και τραγούδια άλλων θρύλων της μουσικής, όπως του Ράντι Νιούμαν και του Λέοναρντ Κοέν.

Το 2016 ακολουθεί το «Secular Hymns» και φέτος κυκλοφορεί το τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο «Anthem» στο οποίο συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς.

Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 58 ευρώ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!