Η «Κραυγή των Προσφύγων» με τους Μωμόγερους και τον Λεμπέση

(VIDEO & PHOTOS) Οι Μωμόγεροι, ο Γιάννης Λεμπέσης, η Εύα Κανέλλη και το συγκρότημα Λαϊκή Στράτα σε μια ξεχωριστή παράσταση όπου τιμήθηκε ο μελετητής Παναγιώτης Κουνάδης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με τη συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας, το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, «Οι Μωμόγεροι», πραγματοποίησε στην πλατεία Τζιτζιφιών ένα τριήμερο εκδηλώσεων από 11 έως και 13 Ιουλίου, αφιερωμένο στο Ρεμπέτικο.

Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση με τον τίτλο «Ρεμπέτικο... Η κραυγή των προσφύγων».

Τα κείμενα και η παρουσίαση έγιναν από τη Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Το θεατρικό μέρος κάλυψαν οι πάντα εξαιρετικοί «Μωμόγεροι» με την υποδειγματική «καθοδήγηση» του Κώστα Αλεξανδρίδη (έρευνα - επιμέλεια χορών - σκηνοθεσία).

Το μουσικό μέρος είχαν ο Γιάννης Λεμπέσης και η Εύα Κανέλλη με την ορχήστρα του πρώτου Λαϊκή Στράτα. Ένα σχήμα που πραγματοποιεί επιτυχημένη περιοδεία σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας παρουσιάζοντας τα διαμάντια της μουσικής μας κληρονομιάς αλλά και νεότερες αγαπημένες στιγμές του εμπνευσμένου τραγουδοποιού και της πηγαίας ερμηνεύτριας.

Στην παράσταση οι θεατές γεύτηκαν στιγμές μουσικής ιστορίας και απόλαυσης. Το «Ρεμπέτικο», όπως μεταφέρθηκε από τα «Καφέ Αμάν» της Πόλης και της Σμύρνης στα τέλη του 19ου αιώνα, καθιερώθηκε στον Πειραιά, βρήκε «πρόσφορο έδαφος» στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη μακρινή Νέα Υόρκη, όπου και μεγαλούργησε.

Αντιπροσωπευτικά σκηνικά, κοστούμια, προβολές αρχειακού υλικού σε γιγαντοοθόνη, πλειάδα χορευτών, τραγουδιστών και ορχήστρες από «σαντουροβιόλια» της Σμύρνης, μπουζουκομπαγλαμάδες του Πειραιά, κιθάρες, ακορντεόν και άλλα όργανα που συνόδευσαν τα ρεμπέτικα τραγούδια, χάρισαν μια μοναδική παράσταση.

Στην εκδήλωση υπήρξαν τιμητικές διακρίσεις και μεταξύ των άλλων τιμήθηκε και ο πολύτιμος και ανεξάντλητος ερευνητής του ρεμπέτικου Παναγιώτης Κουνάδης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!