Η ετικέτα/δισκάδικο Sound Effect Records γιορτάζει με διήμερο live τα 21 της χρόνια

Γιάννης Ανδριόπουλος: «Ξεκίνησα με μια χειρόγραφη λίστα από χόμπι ανακύκλωσης της δισκοθήκης μου»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το ανεξάρτητο label/δισκάδικο Sound Effect Records που επίσης διοργανώνει συναυλίες, δραστηριοποιείτε στις on line πωλήσεις και είναι διανομέας μουσικού υλικού, γίνεται 21 ετών και το γιορτάζει με ένα διήμερο live φεστιβάλ στο Gagarin 205, στις 18 και 19 Μαρτίου 2023 με την συνεργασία της Laika Production.

Πέντε γκρουπ κάθε μέρα θα εμφανιστούν διαδοχικά “Side Effects II” σε ένα χορταστικό πρόγραμμα με ενδιαφέρουσα αφήγηση και το πιο πλούσιο fun merch που μπορείτε να συναντήσετε τε σε live.

Την πρώτη μέρα θα εμφανιστούν Locruz (Γερμανία), King Isxan (Ισραήλ), Glen , BLML, The Steams (Ελλάδα) και την 2η : Widow Pit, Bastard Sword, Gagulta, Lotus Emperor, Automaton.
Αυτό είναι το δεύτερο φεστιβάλ του ενημερωμένου καταστήματος που εδρεύει στην Σπυρίδωνος Τρικούπη 50 και Καλλιδρομίου, στην είσοδο των Εξαρχείων. Το πρώτο φεστιβάλ έγινε το 2016 και τι δεύτερο είχε προγραμματιστεί για τα 18α γενέθλιά του, όμως η πανδημία δεν επέτρεψε να διεξαχθεί.
Sound Effects Markos Koumaris
Ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo στο δισκάδικο Sound Effects ψάχνει δίσκους ενώ πίσω του συζητούν οι Γιώργος Μουχταρίδης με τον Αιμίλιο Κουτσούρη και πίσω ο Πέτρος Αδάμε με τον Γιάννη Ανδριόπουλο.

Μπορεί η ετικέτα/δισκάδικο Sound Effect Records να γιορτάζει τα 21 της χρόνια τώρα με ένα live πάρτι, όμως η ιστορία του ιδρυτή της, Γιάννη Ανδριόπουλου, ξεκινά πολύ πιο πριν, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που ξεκίνησε να διακινεί δίσκους μέσω mail order ενημερώνοντας με χειρόγραφες λίστες που μοίραζε χέρι με χέρι σε φίλους, παζάρια δίσκων και όπου υπήρχε ενδιαφέρον για μουσική.

Πολλά χρόνια δηλαδή πριν επικρατήσουν οι on line πωλήσεις, ο Γ.Ανδριόπουλος ταχυδρομούσε δίσκους με αντικαταβολή σε όλη την χώρα. Ήταν η εποχή του CD, όμως ο ίδιος ξεστόκαρε βινύλια διαφόρων και συγκέντρωσε πολύ υλικό που διέθετε με μεθοδικότητα και συνέπεια στους ενδιαφερόμενους με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο σε μια εποχή που οι περισσότεροι δεν είχαν κομπιούτερ. Κάπου τότε τον γνώρισα κι εγώ και είδα τον επαγγελματισμό του σε μια ενασχόληση που ξεκίνησε με μεράκι κι αγάπη κυρίως για την ψυχεδέλεια που προτιμούσε πάντα.

Το ένα έφερε το άλλο κι έτσι άνοιξε το δισκάδικό του τον Νοέμβριο του 2001 και έκανε εγκαίνια στις αρχές το ’02 αρχικά με έδρα ένα υπόγειο στην οδό Ζαΐμη, επίσης στα Εξάρχεια. Με έδρα το χώρο αυτό έγινε παραγωγός δίσκων, βοηθώντας την ελληνική ανεξάρτητη σκηνή, παραγωγός εναλλακτικών συναυλιών και ξεκίνησε και μετακλήσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Έτσι όλα αυτά είχαν πάρει το δρόμο τους όταν πήγε σε ένα μεγαλύτερο και φωτεινότερο χώρο στο οδό Καλλιδρομίου.

ME AND AGUSA FROM SWEDEN 10.12.2016
Ο Γιάννης Αλεξίου παρουσιάζει τους Σουηδούς Agusa στο secret live στο γιορτή βινυλίου Vinyl is Back στο Μουσείο Αυτοκινήτου το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. Το ίδιο βράδυ έπαιξαν στο Death Disco, μια μετάκληση της Sound Effect Records, με την οποία συνεργάστηκαν και δισκογραφικά.

Σε αυτές τις δύο δεκαετίες έχει συνεργαστεί με συγκροτήματα και μουσικούς όπως οι Agusa, BLML, 2 by bukowski, RR Hearse, Acid Baby Jesus, Dead Ends, The Steams, Alien Mustangs, Bazooka, Ciccada, Omega Ray, Mother Turtle Automaton, Naxatras, Devil Flower Mantis, Headquake, Lotus Emperor, Σείριο Σαββαΐδη, Arianna K.

Ο Γιάννης Ανδριόπουλος θυμάται το ξεκίνημά του μιλώντας στο Ogdoo:

«Στο λύκειο πουλούσα κάποιους δίσκους από την δισκοθήκη μου για να πάρω άλλους και κάποια στιγμή αποφάσισα να τους πουλάω στα μαγαζιά, να βγάλω μια λίστα χειρόγραφη και να την διανείμω στον κύκλο μου, στους φίλους μου και έτσι ξεκίνησε το mail order με περίπου 250 δίσκους από τη δισκοθήκη μου που σιγά- σιγά μεγάλωσα καθώς ήταν η εποχή που ξεπουλούσαν τους δίσκους τους τα δισκάδικα για να τους αντικαταστήσουμε με cd και έτσι έβρισκα stock και το ανέβαζα στις λίστες ώσπου η φάση έγινε επαγγελματική, σαν χόμπι ανακύκλωσης της δισκοθήκης μου».

Για τα πρώτα βήματα της Sound Effect Records : «Η πρώτη κυκλοφορία έγινε το 2002 και ήταν δύο συλλογές CD και είχαν κυκλοφορήσει μαζί με το φανζίν περιοδικό Rock Jam και το 2004 ήταν η πρώτη επίσημη βινυλιακή κυκλοφορία, ο δεύτερος δίσκος των Yesrerday’s Thoughts – Let’s Take A Ride With...με την συμμετοχή του Sky Saxon των Seeds.
rock jam 2 mg
Τεύχος του φανζίν περιοδικού Rock Jam

Για το μουσικό στίγμα του διημέρου: Η πρώτη ημέρα είναι πιο alternative με μία μπάντα από τo Βερολίνο τους Glen, μία μπάντα από το Τελ Αβίδ τους King Isxan, και από δικές μας μπάντες τους Steams, BLML και Locruz. Η δεύτερη μέρα είναι πιο σκληρή με τον ήχο να πάει στο hard rock και στα όρια του metal με τους Automaton, Gagulta, οι νεοεμφανιζόμενοι Widow Pit που παίζουν 70s με νέες επιρροές, οι «Sabbathικοί» Bastard Sword με experimental αναφορές και ατμόσφαιρες είναι η μπάντα του Αχιλλέα Χαρμπίλα από τους 2 by Bukowski στους οποίους παίζει και ο Τζιρίτας τζούνιορ, ο Οδυσσέας και οι Lotus Emperor που παίζουν ένα απλωτό progressive με stoner αναφορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνεργάτης της πως εδώ και κάποια χρόνια με την Sound Effect Records συνεργάζεται και ο πολύπειρος των ανεξάρτητων κυκλοφοριών και της εναλλακτικής δισκογραφίας Αιμίλιος Κατσούρης, με πολλά χιλιόμετρα πίσω τους στο χώρο της μουσικής, των ανεξάρτητων δισκογραφικών και του έντυπου μουσικού Τύπου.

Εισιτήρια
Κυκλοφορούν τώρα τα εισιτήρια για το φεστιβάλ Side Effects II, με Steams, Automaton, BLML, Lotus Emperor, Glen, Gagulta, King Isxan, Lokruz και Widow Pit. Τα εισιτήρια προπώλησης στοιχίζουν 12,00 ευρώ για την κάθε μέρα και 20,00 για το 2ήμερο και είναι διαθέσιμα μέσω του viva.gr αλλά και σε φυσική μορφή, στα εξής σημεία:
• Sound Effect Records: Σπύρου Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια - τηλ. 210 8259883
• Record Haze Athens: Κολοκοτρώνη 47, Αθήνα - τηλ. 210 3227069
• Record House: Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη - τηλ. 210 9335466
• Beatniks Road Bar: Κωλέττη 14, Εξάρχεια - τηλ. 215 5252880 • Monster Burgers & Beer: Πρωτογένους 8, Ψυρρή - τηλ. 210 3250324

Για τα 200 πρώτα εισιτήρια η Sound Effect ετοίμασε ένα μοναδικό freebie! Ένα συλλεκτικό flexi-disc 7 ιντσών με μια αποκλειστική ηχογράφηση, το “Side Effects Theme”, από τη μυστηριώδη Sound Unit #6. Οι 200 πρώτοι/ες θα μπορούν να το παραλάβουν από την Sound Effect λίγες μέρες μετά το φεστιβάλ, με την επίδειξη του αποκόμματος.

Τί είναι το flexi-disc: ένας δίσκος από λεπτό φύλλο βινυλίου, σχεδιασμένο για να παίζει σε κανονικό πικάπ. Λόγω του απειροελάχιστου βάρους του, καλό θα ήταν να παίζεται είτε τοποθετώντας ένα νόμισμα στο σημείο της «ετικέτας» είτε τοποθετώντας το flexi-disc πάνω σε ένα συνηθισμένο δίσκο βινυλίου!

Τα flexi-disc παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1962 και χρησιμοποιήθηκαν μαζικά στη δεκαετία του ’60 για την κυκλοφορία διαφημιστικών δίσκων, από τους Beatles μέχρι το Mad και το National Geographic, ενώ αργότερα, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, για την κυκλοφορία κομματιών μέσα από έντυπα, κυρίως underground fanzines. Ακόμη και πολύ πρόσφατα, συλλεκτικά flexi-discs έχουν κυκλοφορήσει ο Jack White, οι Foo Fighters και άλλοι. Τα flexi-disc αξιοποιήθηκαν επίσης ιδιαίτερα στις δεκαετίες του ’60 και ’70 στη Σοβιετική Ένωση.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!