Η Εναλλακτική Σκηνή στο Summer Nostos Festival

Δείτε το πρόγραμμα: Indie rock, folk, pop, R&B, country.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/05/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Andrew Bird

Δευτέρα 24 Ιουνίου || 22.00 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της indie rock, multi-instrumentalist, βιρτουόζος στο βιολί και εξπέρ στο… σφύριγμα, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο Summer Nostos Festival, έχοντας στις αποσκευές του το νέο του άλμπουμ My Finest Work Yet το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019.

Ο τίτλος μαρτυρά αυτομάτως ότι το γνωστό καυστικό χιούμορ του Bird παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό της στιχουργικής του. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα singles Bloodless (Νοέμβριος 2018) και Sisyphus (Φεβρουάριος 2019), με το τελευταίο από αυτά να παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία και για το οποίο ο Bird αναφέρει πως «έχει να κάνει με τον εθισμό στον προσωπικό σου πόνο και τις ηθικές επιπτώσεις του να εγκαταλείπεις την προσπάθεια». Δύο ακόμα τραγούδια της πρόσφατής του δουλειάς εμπνέονται από την Ελλάδα (το Olympians και το Archipelago) η οποία όπως δηλώνει ο ίδιος κυριαρχείται από ένα πνεύμα
αισιοδοξίας.

O Bird έπιασε στα χέρια του το πρώτο του βιολί στην ηλικία των 4 ετών και στα χρόνια που ακολούθησαν καταπιάστηκε με το κλασικό ρεπερτόριο μαθαίνοντας να παίζει αποκλειστικά εξ ακοής. Έχει ήδη στο ενεργητικό του 14 studio και 6 live άλμπουμ ενώ έχει δώσει εκτενώς συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Ιούνιο ξεκινά την Ευρωπαϊκή του περιοδεία με εμφανίσεις, μεταξύ άλλων, στο Barbican του Λονδίνου, το Le Trianon στο Παρίσι, και το Funkhaus στο Βερολίνο.

Soap & Skin

Δευτέρα 24 Ιουνίου || 20.30 || Σκηνή στο Κανάλι (19)

Είναι μόλις 29 ετών η Anja Plaschg, το μοναδικό πρόσωπο πίσω από το Soap & Skin, και όμως για έξι χρόνια είχε αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο, είχε σιγήσει καλλιτεχνικά, αυτή που στα 18 της χρόνια είχε χαρακτηριστεί από το γερμανικό Der Spiegel ως το παιδί θαύμα της πειραματικής ποπ. Τώρα επιστρέφει μαζί με το τρίτο άλμπουμ της, με τίτλο From Gas to Solid | You Are My Friend για να περιγράψει τις εμπειρίες, τους φόβους της, όσα την κράτησαν μακριά αυτά τα έξι χρόνια, διακόπτοντας την φρενήρη εξέλιξη της καριέρας της.

Η Anja που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε φάρμα σε ένα χωριό της Αυστρίας, εκθέτει στα άλμπουμ και στη σκηνή τα τραύματά της. Περνά από την απουσία στη σκηνική παρουσία, εξηγώντας ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για αυτήν στον κόσμο που ζούμε. «Το νέο άλμπουμ μιλά για αποχωρισμούς, για συγχώρεση, για τη διαδικασία ανάρρωσης και για τρομακτικές αναδρομές στο παρελθόν». Η σκηνική της παρουσία είναι ιδιαίτερη και εύθραυστη. «Η οικειότητα που μοιράζομαι με το κοινό μοιάζει με ελεύθερη πτώση. Σε κάθε συναυλία νιώθω αφόρητα και απίστευτα όμορφα ταυτόχρονα», λέει.

Balthazar

Τρίτη 25 Ιουνίου || 20.30 || Σκηνή στο Κανάλι (19)

Στη στιγμή της ιδανικής ωριμότητάς τους, τόσο φωνητικά όσο και δημιουργικά, οι Balthazar έρχονται στο Summer Nostos Festival μετά από μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και με το νέο άλμπουμ τους Fever να κεντρίζει το ενδιαφέρον των κριτικών, αλλά και το single Wrong Vibration να έχει κατακτήσει το ελληνικό ραδιόφωνο.

Η βέλγικη μπάντα δημιουργήθηκε το 2004, όταν τα τρία ιδρυτικά μέλη της ήταν ακόμα έφηβοι, και κέρδισε αμέσως σημαντικές διακρίσεις σε μουσικούς διαγωνισμούς. Οι ίδιοι λένε ότι τα δύο πρώτα άλμπουμ τους (Applause και Rats) προήλθαν από το μυαλό και το τρίτο (Thin Walls) από τα σωθικά τους. Τώρα είναι η σειρά του Fever που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου, το οποίο «ξεκάθαρα προέρχεται από τους γοφούς», όπως λένε γελώντας προκειμένου να περιγράψουν τη φινετσάτη ποιότητα των ρυθμών και της μουσικότητας που το χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν ονόμασαν τυχαία Fever το νέο άλμπουμ: «Όταν το γράφαμε νιώθαμε κυριολεκτικά τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Είναι ζεστό, με southern ήχο και σαφή αίσθηση… Grooviness.»

Νeneh Cherry

Τρίτη 25 Ιουνίου || 22.00 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Neneh Cherry is back! Η Βρετανο-Σουηδή καλλιτέχνης - icon των 90s, μετά από μία τετραετία διακριτικής απουσίας κάνει δισκογραφικό comeback με το album Broken Politics (Οκτώβριος 2018) σε συνεργασία με τον «μάγο» της παραγωγής Four Tet. Ένα προσωπικό και ταυτόχρονα minimal project που ξεκίνησε να ηχογραφείται τον Φεβρουάριο του 2017, αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump, με σαφείς αναφορές στις αγωνίες και τους αγώνες της ως ευαισθητοποιημένη πολίτης του κόσμου που αποτελεί πολιτικό statement.

Έχοντας μια μουσική πορεία 30 χρόνων και με hit singles όπως τα Buffalo Stance, Manchild, Woman και 7 Seconds (με τον Αφρικανό Youssou N’Dour) αποδεικνύει ότι παραμένει πάντα σύγχρονη και με άποψη που περνάει δεξιοτεχνικά μέσα από τη μουσική της.

Στο πλαίσιο μιας hard touring χρονιάς και λίγο μετά τη συμμετοχή της στο NOS Primavera Sound 2019 η iconic Neneh Cherry κάνει στάση και στην Ελλάδα!

Nakhane

Τετάρτη 26 Ιουνίου || 20.30 || Σκηνή στο Κανάλι (19)

Σας προσκαλούμε να δείτε ζωντανά, στη σκηνή το «φαινόμενο Nakhane», έναν από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της Νότιας Αφρικής, που είναι ταυτόχρονα τραγουδιστής, συνθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός. Έχει γραφτεί, ανάμεσα σε άλλες, πολλές εντυπωσιακές κριτικές, πως «Όταν τραγουδάει ο Nakhane, η σκηνή γίνεται ένας χάρτης τρυφερότητας». Οι πρώτοι ήχοι που θυμάται στη ζωή του, είναι φωνές μελών της οικογένειάς του να τραγουδάνε άριες του Μότσαρτ και νοτιοαφρικανικά εκκλησιαστικά τραγούδια. Ήταν παιδί ακόμα όταν η μητέρα του τον μύησε στη μουσική των Marvin Gaye και O’Jays και είχε ήδη μια φωνή που ήταν συνάμα θριαμβική και εύθραυστη. Μεγάλωσε αγαπώντας τη μουσική, αναγνωρίζοντας το μοναδικό του χάρισμα και παλεύοντας να αγκαλιάσει τη σεξουαλικότητά του, μέσα σε μια βαθιά χριστιανική οικογένεια.

Αντιθέσεις, περιορισμοί, προκαταλήψεις, και ένα ταλέντο που ασφυκτιούσε να εκραγεί, μια ταυτότητα που ανυπομονούσε να δικαιωθεί. Ο Νakhane, μεταφέρει όλους αυτούς τους αντιθετικούς κόσμους στη σκηνή, διατρανώνοντας ότι όσο και αν ήταν τραυματικά αυτά που έζησε, δεν θα επιβιώσει απλώς, αλλά θα θριαμβεύσει. Ήδη η Guardian τον αποκαλεί ο «one to watch».

Τον ενέπνευσαν οι Anohni, Busi Mhlongo, David Bowie, Mbongwana Star και Nina. Ίσως να έχετε ακούσει το Fog, το New Brighton με τη συμμετοχή της Anohni ή το Clairvoyant από το τελευταίο του album You Will Not Die (Μάρτιος 2018 - επανακυκλοφόρησε αρκετούς μήνες μετά) αλλά ίσως να τον έχετε ξεχωρίσει και για τις υποκριτικές του ικανότητες καθώς βραβεύτηκε με το Golden Horn Award ως «Best Actor» για τη συμμετοχή του στην ταινία The Wound. Ίσως πάλι, να έχετε διαβάσει κάποιο από τα κείμενά του.

Low

Πέμπτη 27 Ιουνίου || 22.00 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Συμπληρώνοντας 25 χρόνια πορείας, οι Low, άξιοι εκπρόσωποι της slow tempo rock, επέστρεψαν τον περασμένο Σεπτέμβρη με το νέο και πιο δυναμικό άλμπουμ Double Negative, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το UNCUT ως το Νο1 άλμπουμ της χρονιάς για το 2018.

Η μπάντα από το Duluth της Minnesota πρωτοσχηματίστηκε το 1993 από τον Alan Sparhawk (φωνητικά και κιθάρα) και την Mimi Parker (φωνητικά και drums), ζευγάρι στη μουσική και τη ζωή. Σήμερα το σχήμα ολοκληρώνει ο Steve Garrington στο μπάσο.

Το Double Negative έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, επιβεβαιώνοντας με επιτυχία την τάση τους να πειραματίζονται και να επαναπροσδιορίζουν συνεχώς τον ήχο τους, ως βασικό συστατικό της σταθερής παρουσίας τους στη διεθνή μουσική σκηνή. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Guardian «Το Double Negative δεν θυμίζει τίποτα προηγούμενο από τη δισκογραφία των Low ή και πέρα από αυτήν».

Το 2019 βρίσκει τους Low εν μέσω της παγκόσμιας περιοδείας τους, με προγραμματισμένες εμφανίσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ όπως το Primavera Sound σε Βαρκελώνη και Πόρτο. Λίγες ημέρες μετά, οι Low επισκέπτονται την Αθήνα ως ένας από τους headliners του φετινού Summer Nostos Festival.

Local Natives

Παρασκευή 28 Ιουνίου || 22.00 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Από τα πλέον επιδραστικά indie rock συγκροτήματα, οι καλιφορνέζοι Local Natives έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα λίγες μόνο μέρες μετά τη συναυλία τους στο Λος Άντζελες, τελευταίο σταθμό της γεμάτης sold out περιοδείας τους Faith Choir σε Καναδά και ΗΠΑ. Η πενταμελής μπάντα γεννήθηκε στο υπόγειο του σπιτιού ενός από τα τρία ιδρυτικά μέλη της στο Orange County όταν ακόμα πήγαιναν στο Γυμνάσιο. Φημίζεται για τη σκηνική παρουσία της, τη δυναμική επικοινωνία με το κοινό και την προώθηση σημαντικών κοινωνικών σκοπών, όπως η παρότρυνση προς τους νέους να ψηφίζουν, ο έλεγχος της οπλοκατοχής κ.ά.

Η μουσική των Local Natives περιγράφεται ως «απόσταγμα των ήχων και του παλμού της Καλιφόρνιας». Άρχισαν να ηχογραφούν στο Silver Lake, προπύργιο των hipster στην Καλιφόρνια, άδραξαν τις ευκαιρίες που προσέφερε η νέα -τότε- εποχή του MySpace και πέρασαν σύντομα από την περισσότερο μελαγχολική μουσική γραμμή του Gorilla Manor (2009) σε πιο ροκ περιοχές με το Hummingbird (2013). Στο Sunlit Youth (2016) επικοινώνησαν το μήνυμα ότι αν και ζούμε σε κυνικούς καιρούς «υπάρχει ελπίδα». Οι ίδιοι περιγράφουν το τέταρτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2019 ως psych rock.

Sho Madjozi

Σάββατο 29 Ιουνίου || 21.30 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Ράπερ και ποιήτρια, η Sho Madjozi εμφανίστηκε το 2017 και προκάλεσε ακαριαία αίσθηση. Γεννημένη σε ένα χωριό έξω από το Limpopo της Νοτίου Αφρικής αλλά πραγματική πολίτης του κόσμου, έχει σαφέστατες αναφορές στην παράδοση της χώρας της που την παντρεύει με την Gqom και την Shangaan ηλεκτρονική μουσική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εμφανίσεις της φοράει την παραδοσιακή αφρικανική φούστα Xibelani.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον dj Μaphorisa (παραγωγό των Drake, Wizkid κ.ά.) και τους ράπερ Okmalumkoolcat, Kwesta και Khuli Chana.

L.E.J.

Σάββατο 29 Ιουνίου || 20.30 || Σκηνή στο Κανάλι (19)

Το γυναικείο τρίο από τη Γαλλία με τα εκατομμύρια views στο διαδίκτυο και την παγκόσμια φήμη χάρη στις διασκευές και στα mashups καλοκαιρινών επιτυχιών το 2015, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Summer Nostos Festival, με απολύτως up-tempo διάθεση. Τρεις παιδικές φίλες, η Lucie, η Elisa και η Juliette (L.E.J), γεννημένες όλες το 1993, μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη μουσική. Σπούδασαν στο ωδείο του Saint-Denis (της πόλης όπου μεγάλωσαν στα προάστια του Παρισιού) και στη Maison de Radio France (Στέγη της Γαλλικής Ραδιοφωνίας). Η εκλεκτική μουσική τους είναι ένα ισχυρό μείγμα τόσο κλασικής όσο και σύγχρονης μουσικής.

Το βιντεοκλίπ Summer 2015, μετρά περισσότερα από 78 εκατομμύρια views στο ΥouΤube. Στο πρώτο άλμπουμ τους En attendant l’album, ανακαλύπτουμε τη ζωντάνια και το ταλέντο τους στο mashup - που τις έκανε διάσημες - αλλά και την πρώτη τους σύνθεση La Dalle. Ακολούθησε, το 2016 η περιοδεία που τους χάρισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για Σκηνική Παρουσία στο Victoires de la Musique 2017. Το 2018 κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ τους Poupées Russes.

Rita Wilson

Σάββατο 29 Ιουνίου || 19.30 || Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (13)

H πολυσχιδής, αεικίνητη Rita Wilson είναι ηθοποιός, συγγραφέας, αλλά και η παραγωγός πίσω από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων οι My Big Fat Greek Wedding και Mamma Mia. Το μεγαλύτερο πάθος της όμως είναι το τραγούδι και σε αυτό αφοσιώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία έξι χρόνια, όχι μόνο ως ερμηνεύτρια αλλά και ως στιχουργός. Κάθε δημιουργία της είναι μια δυνατή αφήγηση που αποκαλύπτει το μοναδικό της χάρισμα να λέει ιστορίες, με αποκορύφωμα το τελευταίο της άλμπουμ Bigger Picture. Σύμφωνα με την ίδια την Wilson, το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ περιγράφει τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να καταλάβει ποιος ακριβώς είναι σήμερα σε σχέση με αυτό που κάποτε υπήρξε.

Το νέo της άλμπουμ Halfway to Home, κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου, με πρώτο single το Throw me a Party. Τα τραγούδια της Wilson έχουν έντονο λυρισμό και σαφείς επιρροές από την αμερικάνικη φολκ-ποπ. Έρχεται στο Summer Nostos Festival για να δημιουργήσει την αυθεντική μουσική ατμόσφαιρα που μπορεί κανείς να συναντήσει στον Νότο των ΗΠΑ.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

Choir! Choir! Choir

Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Ιουνίου || 23.00 || Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (13)

Το Choir! Choir! Choir! είναι μια ιδιαίτερη ομάδα από το Τορόντο με καλλιτεχνικούς διευθυντές τους Nobu Adilman και Daveed Goldman. Το δίδυμο υιοθετεί μία μη παραδοσιακή προσέγγιση, στην οποία δεν υπάρχουν πρόβες και το κοινό έχει τον ρόλο της χορωδίας. Απλά ελάτε και θα σας μάθουν πώς να τραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι. Το Choir! Choir! Choir! ξεκίνησε το 2011, και έκτοτε το ακολουθεί μία παθιασμένη κοινότητα καλλιτεχνών με fans απ’ όλον τον κόσμο που διαρκώς πληθαίνουν (κάτι που φαίνεται και από το fanbase τους στο YouTube). Η ομάδα έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Patti Smith, οι Tegan and Sara, και ο Rufus Wainwright, ενώ έχουν εμφανιστεί στο Carnegie Hall και στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης, μαζί με τη Debbie Harry και τους The Flaming Lips. Ο σκοπός ύπαρξης του Choir! Choir! Choir! είναι να γιορτάσει τη μουσική αμφισβητώντας τα όρια που διαχωρίζουν μια πρόβα από μία παράσταση και το κοινό από τους καλλιτέχνες, προσφέροντας μία θεραπεία με σημαντικότερη συνέπεια τη δημιουργία μία ισχυρής κοινότητας.

«Το “Choir! Choir! Choir! έχει ανακαλύψει έναν ριζικό τρόπο για να συνδέονται και να αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι μεταξύ τους» The New Yorker, Ιούνιος, 2016

Schoolwave Rewin

Κυριακή 30 Ιουνίου || 21.30 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Τους γνωρίσαμε ως μαθητές, μέλη συγκροτημάτων στη σκηνή του Schoolwave. Τώρα ενηλικιώθηκαν, συνεχίζουν την καριέρα τους, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, δημιουργούν νέους επαγγελματικούς δρόμους και επιστρέφουν ξανά στη σκηνή του Schoolwave μόνο για το Summer Nostos Festival. Είναι οι «απόφοιτοι» Απόλλων Ρέτσος (αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τις σπουδές του στη σύνθεση στο πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου), η Δανάη Νίλσεν (που σπούδασε γραφιστική και έχει κάνει πλήθος εμφανίσεων) και οι Astrarot (εμφανίστηκαν στο Schoolwave Festival το 2018 και στη συνέχεια συμμετείχαν μεταξύ άλλων στο αφιέρωμα Χρόνια πολλά κύριε Χατζιδάκι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Το Schoolwave είναι ένα μουσικό φεστιβάλ μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων που πραγματοποιείται από το 2005 στην Αθήνα. Η φιλοσοφία του είναι να αντιμετωπίζει τα παιδιά ως καλλιτέχνες και όχι ως «πιτσιρίκια». Γι’ αυτό και τους παρέχει μια μεγάλη σκηνή, άρτιο εξοπλισμό και ένα επιτελείο από άριστους επαγγελματίες. Χάρη σε αυτή τη φιλοσοφία καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο νεανικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, προσελκύοντας χιλιάδες νέους ανθρώπους κάθε χρόνο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!