Η Ελληνική Μουσική Σκηνή στο Summer Nostos Festival

Δείτε το πρόγραμμα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Κυριακή 23 Ιουνίου || 22.00 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται στο Summer Nostos Festival για να οδηγήσει το κοινό όχι μόνο στο πλούσιο ρεπερτόριό της με αγαπημένα τραγούδια και μεγάλες επιτυχίες, αλλά και σε όλο αυτόν τον σπάνιο μουσικό θησαυρό που φέρει μαζί της, χάρη στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της, αλλά και τα ταξίδια της ανά τον πλανήτη.

Έχει ερμηνεύσει τραγούδια - σταθμούς στην ελληνική μουσική, σπουδαίων και καταξιωμένων συνθετών και στιχουργών αλλά και νέων, σύγχρονων δημιουργών. Διαθέτει αυτήν την εκρηκτική σκηνική παρουσία που παρασέρνει το κοινό κάθε φορά και το ξεσηκώνει. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Summer Nostos Festival θα την ακούσουμε επίσης να ερμηνεύει τραγούδια στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά αλλά και στα κινέζικα, στα σουαχίλι και στα αρμένικα καθώς και στην κυπριακή διάλεκτο.

Η αγαπημένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχει δώσει συναυλίες μεταξύ άλλων σε Αμερική, Αυστραλία, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτο, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Καναδά, Κύπρο, Λίβανο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Κένυα, Νότια Αφρική. Πάντα φέροντας το ελληνικό φως που χαρακτηρίζει τη δημιουργία της αλλά και την ενέργεια που εκπέμπει.

Στη συναυλία της στο SNFestival συμμετέχει η ορχήστρα νυκτών εγχόρδων ΜandolinARTE και ο νέος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές.

Γιώργος Μαργαρίτης

Τετάρτη 26 Ιουνίου || 22.00 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Μικρό αγόρι, μέσα στο καφενείο του πατέρα του στα Τρίκαλα, o Γιώργος Μαργαρίτης είδε τον Βασίλη Τσιτσάνη. Πίεσε τον πατέρα του να τον συστήσει στον σπουδαίο συνθέτη. Και εκεί, μπροστά στον μύθο, ο Γιώργος Μαργαρίτης τραγούδησε επιζητώντας την έγκρισή του να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε ήδη παράφορα: το τραγούδι.

Ο κορυφαίος ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού που τόλμησε να δοκιμαστεί και σε διαφορετικές μουσικές φόρμες και αγαπήθηκε από διαφορετικά είδη κοινού, έρχεται στο Summer Nostos Festival πλαισιωμένος από πολυμελή ορχήστρα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με επιλογές από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής διαδρομής του, καθώς και ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Η φωνή του είναι μοναδική, αυθεντική, ακαριαία αναγνωρίσιμη, το ρεπερτόριό του ευρύ με επιτυχίες - σταθμούς στο ελληνικό τραγούδι. Διορατικός, έτοιμος πάντα να πειραματιστεί και να συνεργαστεί με νεότερους καλλιτέχνες, ο Γιώργος Μαργαρίτης αποτελεί ένα εμβληματικό πρόσωπο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Όπως λέει ο ίδιος άλλωστε: «Εγώ εκεί ανήκω. Στον Μάρκο, στον Τσιτσάνη, στον Παπαϊωάννου και τους άλλους μεγάλους μας. Όλοι αυτοί, όπως μιλούσαν έτσι τραγουδούσαν. Κι εγώ αυτός είμαι, ούτε προσποιήθηκα, ούτε μεγαλοπιάστηκα».

Αντώνης Μαρτσάκης - Αντώνης Φωνιαδάκης

Πέμπτη 27 Ιουνίου || 21.00 || Σκηνή στο Κανάλι (19)

Ένας χορογράφος που διαπρέπει παγκοσμίως με το μοναδικό, αμέσως αναγνωρίσιμο, καταιγιστικό ύφος του, συναντά έναν ιδιαίτερο συνθέτη, τραγουδιστή και βιολιστή που κρατά όχι απλώς ζωντανή αλλά απολύτως επίκαιρη την παραδοσιακή κρητική μουσική και βέβαια τα περίφημα ριζίτικα. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης συναντά τον Αντώνη Μαρτσάκη και μαζί δημιουργούν μια συναρπαστική σκηνική εμπειρία ειδικά για το Summer Nostos Festival. Ένα θέαμα που θα φέρει όλες τις χάρες ενός καθαρόαιμου κρητικού γλεντιού, αλλά και τις αρετές μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Φωνιαδάκης, γεννημένος στην Ιεράπετρα, άρχισε από παιδί να χορεύει στο νησί, συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα και στο εξωτερικό με υποτροφίες και βρέθηκε από τα πρώτα βήματα τα καριέρας του να χορεύει στην ομάδα του Maurice Bejart και σύντομα να δημιουργεί χορογραφίες κατόπιν ανάθεσης για τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Ο Μαρτσάκης, αν και γεννήθηκε στην Αθήνα, επέστρεψε στο χωριό των γονιών του στην Κρήτη και αφοσιώθηκε στην αυθεντική μουσική του νησιού του.

Mihalis Kalkanis Group

Παρασκευή 28 Ιουνίου || 20.30 || Σκηνή στο Κανάλι (19)

Η μουσική του Mihalis Kalkanis Group πηγάζει από στιγμιότυπα της πραγματικής ζωής τα οποία μετατρέπονται σε μελωδικά κομψοτεχνήματα και παίρνουν τον δικό τους δρόμο. Αποκτούν νέα ζωή. Ηλεκτρονικοί ήχοι σμίγουν με ηχογραφήσεις πεδίου, ηχορυθμίες της παράδοσης αναδύονται μέσα από αυτοσχεδιαστικές διαδικασίες, νότες και ήχοι του κόσμου μετασχηματίζονται με βάση μια καθαρόαιμη τζαζ τεχνοτροπία. Το έθνικ-τζαζ γκρουπ του τζαζίστα Μιχάλη Καλκάνη, μαζί με τον συνθέτη και πολυοργανίστα από τη Σιβηρία, Nadishana, θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή παράσταση ειδικά για το Summer Nostos Festival, όπου η μουσική θα κάνει δυναμικό διάλογο με το video art και την αφήγηση.

Οι συνθέσεις του Μιχάλη Καλκάνη έχουν ξεκάθαρες αστικές αναφορές με δυνατές ρίζες, αν κι ο ίδιος προέρχεται από μουσική οικογένεια με μακρά μικρασιατική και βορειοελλαδίτικη παράδοση. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Λευτέρη Ανδριώτη (κρητική λύρα), Μανώλη Γιαννίκιο (ντραμς), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο), Χρήστο Καλκάνη (κλαρινέτο), Ορέστη Μπενέκα (πιάνο, πλήκτρα). Ο Νadishana έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Andreas Vollenweider στην Ελβετία, τον Ross Daly στην Κρήτη και το Hadouk Trio στη Γαλλία.

Yalla 2.0 | Μαρίνα Σάττι

Σάββατο 29 Ιουνίου || 22.00 || Σκηνή στο Ξέφωτο (1)

Ένα ηφαίστειο εκρηκτικών γυναικείων φωνών με ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους θα σαρώσει το Summer Nostos Festival όταν ανέβουν στην σκηνή η πολυσχιδής τραγουδίστρια, συνθέτρια, performer Μαρίνα Σάττι με τις Fonέs και τις Chores. Πρόκειται αντίστοιχα για το γυναικείο φωνητικό σύνολο που δημιούργησε το 2016 και τη γυναικεία χορωδία με 50 μέλη που ακολούθησε ένα χρόνο μετά. Η Σάττι ενώνει και οδηγεί όλες αυτές τις φωνές, μαζί με την ηλεκτρική της μπάντα σε μια σκηνική εμπειρία που όσοι την έχουν ζήσει την περιγράφουν ως απλά μοναδική.

Η Μαρίνα Σάττι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση νέας δημιουργού. Με καταγωγή από την Κρήτη και το Σουδάν, έχει πτυχίο κλασικού πιάνου, ανώτερων μουσικών σπουδών και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, ενώ είναι απόφοιτη του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλεϊ ως υπότροφος. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη European Jazz Orchestra ’09 ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις West Side Story, Ερωτόκριτος κ.ά. Το single Μάντισσα σε δική της μουσική και ενορχήστρωση έφτασε στην πρώτη θέση των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Περικλής Κανάρης

Κυριακή 30 Ιουνίου || 20.30 || Σκηνή στο Κανάλι (19)

«Ελληνική ταυτότητα με διεθνή ήχο». Αυτή είναι μια ενδεικτική περιγραφή των δημιουργιών του Περικλή Κανάρη, του διακεκριμένου Έλληνα μουσικού που ζει πλέον στη Νέα Υόρκη. Το 2007 το Metropolitan Museum του ανέθεσε την επιμέλεια της πρώτης ελληνικής μουσικής παράστασης Music of Greece που εκδόθηκε για τα εγκαίνια των νέων αιθουσών που αφιερώθηκαν στην ελληνική και στη ρωμαϊκή τέχνη. Ένα χρόνο μετά δημιούργησε το μουσικό σχήμα Synolon αλλάζοντας τον τρόπο ερμηνείας της ελληνικής μουσικής στο Μανχάταν. Η σύνθεση Επιχείρηση Αθωότητα που είχε γράψει για τον κινηματογράφο παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Με στίχους του σπουδαίου ποιητή Μάνου Ελευθερίου δημιούργησε το 2014 το άλμπουμ Αόρατος, για την κυκλοφορία του οποίου διοργανώθηκε συναυλία στο Tribeca Performing Arts Center.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!