Η Capitοl Records κλείνει το τμήμα mastering

Έγινε ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια για το ρόλο του στην αναβίωση του βινυλίου. Επίσης έκλεισε το τμήμα αποκατάστασης ταινιών (tape recovery)
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η φήμη που κυκλοφορούσε από το πρωί της Τετάρτης ότι τα διάσημα στούντιο του Χόλυγουντ, στο Λος Άντζελες, όπου ο Φράνκ Σινάτρα ηχογράφησε τη καλύτερη δουλειά του έκλεισε και το προσωπικό απολύθηκε, επιβεβαιώθηκε αργά το απόγευμα. Τα Capitol Studios κλείνουν το τμήμα Mastering Division μετά τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Universal Music Group, στην οποία ανήκει το κτίριο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες.

Τα θρυλικό στούντιο που προσέλκυσαν σαν μαγνήτης κορυφαίους καλλιτέχνες από το άνοιγμά τους το 1956 και είναι έως σήμερα ένας σταθερός τουριστικός προορισμός για τους επισκέπτες του Χόλυγουντ, θα παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο κλείνουν οι χώροι που γίνονταν το mastering των Capitol Studios, που θα μετατραπούν σε μικρότερα στούντιο, όπως το Studio A όπου ο Frank Sinatra ηχογράφησε με πλήρη ορχήστρα γράφοντας ιστορία στην Capitol Records.
Frank Sinatra Capitol Photo Archives
Εκπρόσωπος της Universal Music Group, ανέφερε ότι «έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε την κύρια μονάδα των Capitol Studios και να επικεντρωθούμε σε άλλους τομείς, τη διαδικασίας ηχογράφησης, που έχει μεγαλύτερη ζήτηση από καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανόμενης και της χρήσης του χώρου για τη δημιουργία πρόσθετων σημείων ηχογράφησης».

Επίσης έκλεισε το τμήμα αποκατάστασης ταινιών (tape recovery) των Capitol Studios, όπου ψηφιοποιήθηκαν παλιότερες ηχογραφήσεις από τον κατάλογο Universal Music Group. Η UMG δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των εργαζομένων που μειώθηκαν, αλλά το τμήμα διαχείρισης είχε τέσσερεις υπαλλήλους.

Η αντιπρόεδρος Paula Salvatore στα Capitol Studios
Paula Salvatore

Η αντιπρόεδρος των Capitol Studios, Paula Salvatore, σύμφωνα με το Variety, που πρόσφατα έκλεισε τα 30 χρόνια στην εταιρία δεν θα συνεχίσει στην ίδια θέση, αλλά λέγεται ότι θα της ανατεθεί ένας άλλος ρόλος, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Το UMG διαθέτει εξωτερικές εγκαταστάσεις, ενώ όπως φαίνεται δεν θα γίνουν περικοπές στις εγκαταστάσεις που έχει στην Νέα Υόρκη, το Νάσβιλ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο κορυφαίος μηχανικός ήχου της Capitol, Στηβ Χόφμαν, έδειξε έκπληκτος με το κλείσιμο του τμήματος και εξέφρασε την ανακούφισή του που δεν επαληθεύτηκαν οι αρχικές φήμες ότι τα στούντιο ηχογράφησης θα κλείσουν μόνιμα και ανέφερε για τις εξελίξεις : «Τα Capital Studios έκλεισαν αρχικά λόγω της πανδημίας και άνοιξαν ξανά σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του covid και με επιβραδυμένη δραστηριότητα καθώς επιτρέπονταν λιγότεροι άνθρωποι στους χώρους. Ολόκληρη η εγκατάσταση έκλεισε προσωρινά όταν η κομητεία του Λος Άντζελες επέβαλε νέους περιορισμούς στην ψυχαγωγία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων».

O Steve Hoffman στο χώρο του με το πικάπ
steve hoffman with pic up in Capitol Records
Το τμήμα mastering των Capitol Studios ήταν ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια για το ρόλο του στην αναβίωση του βινυλίου. Επίσης εκεί έγινε και το mastering των CD. Το Capitol Mastering υπερηφανεύεται για την ζωντανή κληρονομιά του mastering σε όλες τις μορφές βινυλίου, 7’’, 10’’ και 12’’.

Πηγές αναφέρουν ότι οι τόρνοι και ο εκλεκτής ποιότητας αναλογικός εξοπλισμός θα διατηρηθούν και δεν θα πουληθούν, αν και θα μετακινηθούν από τα κύρια δωμάτια που θα μετατραπούν σε χώρους εγγραφής.

Ο Paul McCartney έξω από το θρυλικό κτίριο της Capital Records
Paul McCartney at Capitol

Να σημειωθεί ότι ο βετεράνος του τμήματος, Ρον Μακ Μάστερ, όταν αποσύρθηκε το 2018 μετά από 38 χρόνια στα Capitol “Tower” Studios είχε πει τότε ότι ήταν τόσο μεγάλες οι απαιτήσεις για «κόψιμο» βινυλίων που πολλές φορές έφτανε και τις 4 ημερησίως και πλέον δεν μπορούσε ν’ ακολουθήσει αυτό το ρυθμό.

H ιστορία της Capital Records ιδρύθηκε το 1942 από τον ιδιοκτήτη δισκοπωλείου Clenn Wallicks, τον παραγωγό ταινιών Buddy De Sylvia και τον συνθέτη Johnny Mercer. Το 1943 έκλεισαν συμβόλαιο με τον Nat “King” Cole και έως το 1950 στο δυναμικό τους ήταν ονόματα όπως οι Les Paul, Mary Ford, Frank Sinatra κ.α. Το 1960 η EMI της Αγγλίας αγόρασε την Capitol. To 1961 ο Ν.Κ.Venet έκανε συμβόλαιο με τους Beach Boys και Lettermen και αργότερα με τους Beatles και Peter Gordon. Έως τα τέλη της δεκαετία του 60 εντάχθηκαν στο δυναμικό μεταξύ άλλων οι Steve Miiller Band και Grand Funk Railroad.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!