H Astrud Gilberto και η bossa nova της!

Σαν σήμερα πιο διάσημη ερμηνεύτρια της bossa nova ηχογράφησε τον πρώτο της σόλο δίσκο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Miles Davis είχε πει για αυτήν «ό,τι και να τραγουδήσει είναι ωραίο, ακόμα και την εφημερίδα να της δώσεις ...να διαβάζει με μουσική θα είναι ωραίο! Έστρεψε όλα τα μάτια και τ’ αυτιά του πλανήτη πάνω της, όταν τραγούδησε μοναδικά το «The Girl From Ipanema» τo 1963 δίνοντας μια άλλη, δική της αίγλη στην bossa nova. Μαζί με τον Stan Getz είχαν πολύ στυλ στα 60ς!

Η Astrud Gilberto σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1965 έμπαινε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο της σόλο άλμπουμ στο στούντιο της RCA, στο Χόλλυγουντ της Καλιφόρνια, το «The Astrud Gilberto Album», το οποίο κυκλοφόρησε στην ιστορική jazz ετικέτα της Verve. Στο δίσκο αυτό την συνόδευσαν εξαιρετικοί Βραζιλιάνοι σολίστες και κορυφαία ονόματα της bossa nova με τις κιθάρες τους, όπως ο μεγάλος δάσκαλος του είδους Antonios Carlos Jobim, του οποίου ήταν οι 10 από τις 11 συνθέσεις, αλλά και o μεγάλος Joao Gilberto με τον οποίο ήταν ήδη παντρεμένη η Astrud από το 1959.
astrud2.jpg
Η ηχογράφηση κράτησε δύο ημέρες και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Η βελούδινη φωνή της Βραζιλιάνας τραγουδίστριας από την Bahia, σε συνδυασμό με την ομορφιά της την καθιέρωσε σαν την πιο διάσημη ερμηνεύτρια της bossa nova και ενέπνευσε εκατομμύρια κιθαριστές να τραγουδούν στις παραλίες με τις κιθάρες τους τον ύμνο του Jobim «The Girl From Ipanema» έχοντας στο υποσυνείδητό τους την Αστρούδη, όταν τραγουδούσαν φλερτάροντας στην ουσία τα κορίτσια γύρω τους. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1962 και σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδησε ο Pery Ribeiro, χωρίς επιτυχία όμως. Το τραγούδι αυτό έμελλε να ταυτιστεί και μείνει στην ιστορία με την αξεπέραστη ερμηνεία της Astrud Gilberto.

Η Astrud Gilberto είχε τραγουδήσει υπέροχα το κλασικό «Summertime» ως σολίστ στις δύο συναυλίες του Αμερικάνου τενόρου σαξοφωνίστα Stan Getz που ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν στις 22 Μαϊου του 1964 στο δίσκο του «Getz Au Go - Go». Εκεί στο θρυλικό Café Au Go - Go, το 1964, όπου ο Getz την σύστησε στο κοινό που την υποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Δίπλα της στην σκηνή εκτός του σπουδαίου μουσικού, την συνόδευσαν κορυφαία ονόματα της jazz που αποτελούσαν το κουαρτέτο του Stan Getz: ο κιθαρίστας Kenny Burrell και ο σοφιστικέ βιμνπραφωνίστας Gary Burton, γνωστός στο ελληνικό κοινό και από την εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής μαζί με το Θάνο Μικρούτσικο.

Στο live του Au Go Go τραγούδησε μεταξύ άλλων και δύο κλασικές μποσανόβες του Jobim, τα «Corcovedo» και «One Note Samba».

Η παρουσία της δίπλα στον Stan Getz είχε τέτοιο αντίχτυπο στην ίδια που τον ερωτεύτηκε και χώρισε ένα χρόνο μετά από τον Joao Gilberto... Μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος της «The Astrud Gilberto Album» έφυγε για περιοδεία με τον μουσικό της σύντροφο και νέο σύντροφο της ζωής της Stan Getz ως καθιερωμένη πλέον τραγουδίστρια της bossa nova.
Astrud 5.jpg
Από το ξεκίνημα της καριέρας της η Astrud Gilberto ήταν το αγαπημένο παιδί των Βραζιλιάνων δημιουργών που χαίρονταν να της γράφουν τραγούδια και να τα ακούν με την φωνή της που έχει μια μοναδική ευαισθησία και παιδικότητα.

Η Gilberto ηχογράφησε συνολικά 16 άλμπουμ έως το 2002 και συνεργάστηκε στις ηχογραφήσεις με κορυφαία ονόματα της jazz, όπως ο τενόρο σαξοφωνίστας Stanley Turrentine το 1971, ο οργανίστας και πιανίστας Walter Wanderley to 1966 και ο James Last με την περίφημη ορχήστρα του, το 1987, σε ισάριθμους δίσκους της. Το πραγματικό της όνομα ήταν Astrud Evangelina Weinert από μητέρα Βραζιλιάνα και πατέρα Γερμανό. Ηχογράφησε τραγούδια σε 7 γλώσσες. Το όνομά της έχει συνδεθεί με τη βραζιλιάνικη κουλτούρα. Επίσης η ίδια είναι φιλόζωη και δραστηριοποιείται για τα δικαιώματα των ζώων.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!