Γλυκερία - «Σμυρνέικο Μινόρε» στο Παλλάς

Μαζί της: Dilek Koç, Αρετή Κετιμέ & Βασίλης Προδρόμου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένα μουσικό οδοιπορικό με ethnic χαρακτήρα, από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο.

Μετά την μεγάλη επιτυχία και τις δύο sold out εμφανίσεις της Γλυκερίας με τη μουσική παράσταση «Σμυρνέικο Μινόρε» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Παλλάς, την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας, με τη Γλυκερία πλαισιωμένη από πολυμελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Μαζί της η Dilek Koç, η Αρετή Κετιμέ & ο Βασίλης Προδρόμου.

Το «Αχ και το Αμάν», ο «Αμανές και το Μινόρε», έτσι όπως διαμόρφωσαν τη μουσική εκείνης της εποχής, συνδέοντας δύο λαούς και κάνοντάς τους να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους. Συνήθως με συνοδεία παραδοσιακών εγχόρδων, ο αυτοσχεδιασμός του αμανέ ακούγονταν παντού. Σε γιορτές, σε πανηγύρια, στα καφενεία - τα λεγόμενα «καφέ αμάν» - αλλά ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, αφήνοντας έναν αέρα από ηχοχρώματα να αιωρούνται πάνω από την πόλη, δημιουργώντας ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.
glykeriaph04.jpg
Η Γλυκερία ερμηνεύει αυτού του είδους τα τραγούδια με έναν εκπληκτικό τρόπο, όπως μόνο εκείνη ξέρει και μπορεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δίσκος με τίτλο «Τα σμυρνέικα», που την έκανε και ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, είναι ένα από τα προσωπικά της άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, άλλοτε με συναδέλφους καλλιτέχνες και άλλοτε μόνη, έχει αποδείξει ότι το συγκεκριμένο είδος μουσικής το αποδίδει με τέτοιον τρόπο, που δημιουργεί στο κοινό συναισθήματα ικανά για να την πιστεύει και να την αγκαλιάζει.

Η Γλυκερία έχει ερμηνεύσει μοναδικά σμυρνέικα τραγούδια όπως «Τι σε μέλλει εσένα», «Από ξένο τόπο», «Τζιβαέρι», «Η Έλλη», «Πασαλιμανιώτισσα», «Σμυρνιά», «Ο μεμέτης», «Η Μαρίτσα η Σμυρνιά», «Χαρικλάκι», «Ο φερετζές», «Τ' αποφάσισα μικρή μου», «Κουκλάκι», «Ντερβίσαινα», «Αρμενίτσα», «Η Ξαβεριώτισα (Μπαγιαντέρας)», «Μες στης Αθήνας τις ομορφιές», «Η μικρή του καμηλιέρη», «Καροτσέρι τράβα», «Στρίβε λόγια» και τόσα και τόσα άλλα.
glykeriaph03.jpg
Μαζί της η γνωστή Τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koç. Γνωστή και από την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα», η Dilek, εδώ και χρόνια εγκατεστημένη στην Ελλάδα, είναι γνώστης των παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών της κοινής μουσικής παράδοσης Ελλάδας Τουρκίας. Στη συντροφιά επίσης η Αρετή Κετιμέ. Λάτρης του παραδοσιακού τραγουδιού, η Αρετούλα όπως την αποκαλούν, πέρα από τη γλυκύτατη φωνή της και τις συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες, καθιερώθηκε στο χώρο και για το μεγάλο ταλέντο της στο σαντούρι, που ξεκίνησε από ηλικία μόλις έξι ετών. Τέλος, ο Βασίλης Προδρόμου, νέος & ταλαντούχος τραγουδιστής - τραγουδοποιός που τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τη Γλυκερία στις ζωντανές εμφανίσεις της.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Φωτιάδης
Κείμενα-αφήγηση: Στέλιος Ελληνιάδης
Διοργάνωση: Οδύσσεια Δράσεις Πολιτισμού - Cricos
Πληροφορίες: 2103213100,11876, 211 1000 365
glykeriaph02.jpg

Info:


Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ώρα 9μμ, Θέατρο Παλλάς
Τιμές εισιτηρίων: 10, 12, 14, 18, 20, 25, 30, 35 ευρώ
Προπώληση: www.viva.gr, 11876, www.ticket365.gr σε όλα τα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία
glykeriaph05.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!