Γιώργος Νταλάρας: Όσα έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Public

(PHOTOS) Δείτε τι δήλωσαν Μαρία Φαραντούρη, Λίνα Νικολακοπούλου, Θοδωρής Αθερίδης, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια βραδιά αφιερωμένη στην εκδοτική επιτυχία του βιβλίου του Θανάση Λάλα «Γιώργος Νταλάρας - Και το καλοκαίρι κρυώνω» από τις εκδόσεις Αρμός, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στο καφέ του Public Συντάγματος. Μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο χώρος είχε γεμίσει ασφυκτικά!

121 αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγων, μια εκτενής φωτογραφική αφήγηση και 18 λίστες δια χειρός Νταλάρα. Αυτό είναι το περιεχόμενου του εξαιρετικού βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε και μέσα σε λίγες μόνο μέρες έφτασε στην τέταρτη έκδοση!

«Ένα βιβλίο φτιαγμένο αριστουργηματικά με την ευφυΐα και το συγγραφικό δαιμόνιο του Λάλα, ένα βιβλίο για άμεσο διάβασμα, για να λύσουμε απορίες που με τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί για τη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα» είπε η πρώτη που έλαβε τον λόγο, η Μαρία Φαραντούρη!
DSC 1644
Η Λίνα Νικολακοπούλου, «η μεγάλη ποιήτρια της γενιάς μας» όπως την ανήγγειλε ο Θανάσης Λάλας, πήρε τον λόγο και με μια εξαιρετική απλότητα διηγήθηκε γεγονότα που έζησε με τον Γιώργο Νταλάρα και την Άννα όλα αυτά τα χρόνια, εμπειρίες με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με μηχανές στους Εθνικούς δρόμους της χώρας, με αυτοκίνητα κούρσες ορίων, ταξίδια αξέχαστα στη μέση της θάλασσας με φουσκωτό και καπετάνιο τον Γιώργο.

Μια βαθιά ανθρώπινη Λίνα, που περιέγραψε σκηνές από την κοινή συναυλία του Νταλάρα με τον Στινγκ, στιγμές που αποκαλύπτουν τον αληθινό χαρακτήρα του Νταλάρα αλλά και του Στινγκ. Η Λίνα Νικολακοπούλου κατέληξε: «Το βιβλίο αυτό μιλούσε για ένα πρόσωπο που ξέρουμε κι όμως «διαβάζοντας το κατάφερε ο Λάλας να καταλάβω τι γεννήτρια έχει μέσα του ο Νταλάρας, ο οποίος δεν περπατάει, πετάει».
DSC 1869
Ο Θοδωρής Αθερίδης πριν διαβάσει το αγαπημένο του απόσπασμα από το βιβλίο είπε μια ιστορία προσωπική: «Με τον Γιώργο μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία... θα πω κάτι που δεν το έχω ξαναπεί… ο Γιώργος ήταν παρών με τον τρόπο του, όταν άρχισα την απεξάρτηση από το αλκοόλ... Αναρωτιόμουν: πως τα καταφέρνει κάποιος να κόψει το αλκοόλ; Τότε χωρίς να το πολύ σκεφτώ απάντησα στον εαυτό μου: όπως θα το έκανε ο Νταλάρας. Λες, από σήμερα δεν θα το ξανά βάλω στο στόμα μου και το κόβεις!». Ο Αθερίδης διάβασε ένα διήγημα από το βιβλίο και κατέληξε: «Διαβάζεται μονορούφι και ο Λάλας κατάφερε να κάνει κάτι ακατόρθωτο... Να κάνει μετά από πενήντα χρόνια μια γνωριμία του Νταλάρα με τον μέσο άνθρωπο, δηλαδή έκανε την κουβέντα που θα έκανε ο καθένας μας για να καταλάβει τον Νταλάρα κι από την μεριά που δεν τον ξέρουμε και ίσως χωρίς αυτό το βιβλίο δεν θα την μάθουμε ποτέ!».
DSC 1629
Ο Μίλτος Πασχαλίδης με πολύ χιούμορ σκιαγράφησε τον Γιώργο Νταλάρα: «Ο Νταλάρας είναι το μουσικό άλεν που διορθώνει όλα τα προβλήματα πάνω και κάτω από τη σκηνή... Να πάρετε αυτό το βιβλίο γιατί πάνω από όλα είναι ένα σπάνιο βιβλίο, ζωντανό, πολύ ωραίο και αριστουργηματικά δομημένο. Φτιαγμένο με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο»!
DSC 1608
Ο Γιώργος Κοτανίδης διάβασε ένα ακόμα απόσπασμα και είπε: «Το βιβλίο έχει ένα πολύ ισχυρό concept... που νομίζω ότι ανανεώνει την γραφή μια βιογραφίας ή μιας αυτοβιογραφίας... Έχει μια πολύ δυνατή ιδέα, αλλά πάνω από όλα είναι ο τρόπος που εκτελείται αυτή η ιδέα...»

Ο Δημήτρης Βραχνός, διευθυντής του 99,2 Μελωδία FM -χορηγός επικοινωνίας της βραδιάς- μίλησε για τη μοναδική πορεία και σημασία του Γιώργου Νταλάρα στο ελληνικό τραγούδι τα πενήντα τελευταία χρόνια. Πριν πάρει τον λόγο ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ζήτησαν να παρέμβουν η Ελίζα Βόζεμπεργκ -που διάβασε δυο αυτοβιογραφικά διηγήματα από το βιβλίο και αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Νταλάρας ήταν μαθητής στα αγγλικά του πατέρα της κι ο δάσκαλος έλεγε πάντα τα καλύτερα για τον μαθητή του- και ο Γρηγόρης Ψαριανός που έλυσε μια για πάντα το ανεξήγητο «κυνηγητό» του διπλανού του στο σχολείο Τζίμη Πανούση για τον Νταλάρα: «Καθόμασταν στο ίδιο θρανίο από την πρώτη μέχρι την έκτη... εγώ προερχόμουν από ένα σπίτι που ακούγαμε από το πρωί ως το βράδυ Νταλάρα... τραγουδούσα πολύ Νταλάρα. Ο Τζίμης τρελαινόταν... έτσι άρχισε η κόντρα... εξ αιτίας μου! (Γέλια)» Τέλος ο Ψαριανός ομολόγησε ότι τόσο Καζαντζίδη όσο και ο Μπιθικώτσης του είχαν πει ότι η καλύτερη φωνή στο ελληνικό τραγούδι ήταν ο «Νταλάρας»!
DSC 1808
Η βραδιά τελείωσε με τον Νταλάρα να τραγουδάει ένα μυθικό και συμβολικό όπως είπε για τον ίδιο, τραγούδι του Φώτη Πολυμέρη «Η κιθάρα του πατέρα»!

Μέχρι πολύ αργά ο ίδιος και ο Θανάσης Λάλας υπέγραφαν βιβλία κι όλοι ήταν ευχαριστημένοι, που είχαν ήδη ζήσει τον Γιώργο Νταλάρα από μια άλλη μεριά, από την αληθινή του πλευρά.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!