Φεστιβάλ Αθηνών: Λιγότερες παραστάσεις, περισσότερο κέφι

Με Sting, Calexico, Αρβανιτάκη, Λ. Παπαδόπουλο, Bill Murray και Πορνοστάρ!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
05/02/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με 40 παραστάσεις λιγότερες, 87 αντί 127, φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά με πλεόνασμα περίπου 800.000 στη διάρκεια διετούς διεύθυνσής από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και προϋπολογισμό της τάξης των 10 εκατομμυρίων υπόσχεται νέες συγκινήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι το ερχόμενο καλοκαίρι από 1 Ιουνίου έως 18 Αυγούστου.

Σήμα του φεστιβάλ φέτος είναι ένα τρίποδο ανθρωπάκι που σημαίνει: διαφορετικότητα – συλλογικότητα – κίνηση.
nagggelis
Στην σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, για πρώτη φορά στο ΕΜΣΤ παρουσία πλήθους καλεσμένων και συμμετεχόντων, στο χώρο του οποίου θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι έκθεση του Φεστιβάλ Αθηνών, απόλυτα ταιριαστή. Ο κ. Θεοδωρόπουλος αιτιολόγησε τις λιγότερες παραστάσεις φέτος λέγοντας ότι συμβαίνει αυτό «για να είναι πιο ευέλικτο το πρόγραμμα, μην υπάρχουν επικαλύψεις και για οικονομικούς λόγους». Επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία τμήματος χορηγιών ώστε να αυτονομηθεί το φεστιβάλ και να μην στηρίζεται στην ανεπαρκή κρατική επιχορήγηση.

Επίσης οι παραστάσεις στην Πειραιώς 260 θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους για το ξένο κοινό, ενώ όλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών θα έχουν υπότιτλους για τους κωφούς.

Στο 52σέλιδο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ξεχωρίζουν οι παραστάσεις:

ΗΡΩΔΕΙΟ

10 Ιουνίου: Νίκος Κυπουργός «Τα Μυστικά της Εγνατίας». Μεγάλη συναυλία μουσικού οδοιπορικού από τη Θράκη στην Ήπειρο σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

14 Ιουνίου: Ελευθερία Αρβανιτάκη - ΤΑΚΙΜ. Μουσικό ταξίδι σε πέντε ηπείρους με την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOUSA), μουσικών 8-25 ετών, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πλατύραρχου.
Arvanitaki0000
16-17 Ιουνίου: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών – Βύρων Φιδετζής «Περουζέ» 91911. Η χαμένη από το 1950 αριστοτεχνική όπερα του Θεόφραστου Σακκελλαρίδη, πρωτεργάτη της ελληνικής οπερέτας.

19 Ιουνίου: Bill Murray, Jan Vogler and friends «New Worlds». Μια καλλιτεχνική γέφυρα Αμερικής - Ευρώπης με τον διάσημο κωμικό Μπιλ Μάρρεϋ σε ένα διαφορετικό ρόλο να αφηγείται και να ερμηνεύει Φόστερ, Γκέρσουιν, Μπερναστάιν και αποσπάσματα κλασικών Αμερικανών ποιητών και λογοτεχνών με την συνοδεία τρίο.
Bill Murray
22-23 Ιουνίου: Sting. Εδώ τα λόγια περιττεύουν…

25 Ιουνίου: Συναυλία αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο «Ελλάδα, γυναίκα, ποίηση». Ο θαυμαστός κόσμος του σπουδαίου δημιουργού σε μισό αιώνα διαδρομής. Σπουδαίοι τραγουδιστές και μουσικοί ερμηνεύουν περίπου 50 συνθέτες για τους οποίους έγραψε τραγούδια ο Λ. Παπαδόπουλος.

2 Ιουλίου: Η διάσημη λονδρέζικη Φιλαρμόνια ερμηνεύει την 3η Συμφωνία (Ηρωική 0 του Μπετόβεν και αποσπάσματα από το Λυκόφως των Θεών του Βάγκνερ με σολίστα την Αμερικανίδα σοπράνο Μισέλ ΝτεΓιανγκ.

3 Ιουλίου: Calexico Live at Acropolis. To αγαπητό στο ελληνικό κοινό συγκρότημα από την Αριζόνα με γνωστά τραγούδια του και άλλα καινούργια από το νέο άλμπουμ του, σε ένα χώρο διαφορετικό από εκείνους που τους είχαμε συνηθίσει.
Calexico
5 Ιουλίου: Νάνα Μούσχουρη – Ένα Μύθο Θα Σας Πω. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Σύλλογο Ελπίδα. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

11 Ιουλίου: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με τους Αιμίλιο Χειλάκη – Μανώλη Δούνια.

17 Ιουλίου: Nigel Kennedy. Ο διάσημος βιολονίστας – ανακάλυψη του Μενουχίν – ερμηνεύει Μπαχ και τζαζ συνθέσεις του Γκέρσουιν.

27, 28, 29, 31 Ιουλίου: Εθνική Λυρική Σκηνή – «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζε. Η δημοφιλής όπερα σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας σε 4 παραστάσεις.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

23-25 Ιουνίου: «Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ» της Έλενας Πέγκα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγα. Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Νιάρρος, κ.α.
Pornostar Theodora Tzimou
15-17 Ιουλίου: «Άγγελος Εξολοθρευτής». Διασκευή του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου του Λουίς Μπουνιουέλ με τη αιχμηρή αισθητική της Άντζελας Μπρούσκου. Παίζουν : Θέμις Μπαζάκα, Παρθενόπη Μπυοζούρη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου κ.α.

17-19 Ιουλίου: «Βρυκόλακες», βασισμένο στο έργο του Ερρίκου Ίψεν με το blind theater group – Μιχάλης Κωνσταντάτος. Με τη Γιώτα Αργυροπούλου (σύλληψη – δραματουργία) κ..α.

1-22 Ιουνίου: Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη. Αναδρομική έκθεση – Εργαστήριο – Ημερίδα. Επιμέλεια: Δήμητρα Κονδυλάκη. Επίσης επτάωρη παράσταση σε δύο μέρη σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

5-7 Ιουλίου. Διεθνής παραγωγή: Mapa Teatro « Ο Αποχαιρετισμός» (Κολομβία, 2017). Παράσταση που συνδυάζει θέατρο, εγκατάσταση και οπτικοακουστικά υλικά. Το έργο αυτό είναι το τελευταίο μέρος του τρίπτυχου Ανατομία της βίας στην Κολομβία, που εξετάζει τις διάφορες πτυχές της βίας στην χώρα αυτή.

ΚΗΠΟΣ ΠΡΟΑΥΛΙΟ

4 Ιουνίου : Leon of Athens –Xenos. Ο τραγουδοποιός Leon με την πολυμελή μπάντα του και φωνητικό σύνολο σε ελληνικές και ξένες διασκευές και κομμάτια από το νέο του άλμπουμ.

6 Ιουνίου. Apurimac – Μαρίζα Ρίζου – Μάρθα Μορελεόν : Latin Party. Στην Πειραιώς 260

9-12 Ιουνίου. Γιάννης Μπέζος – Ηρώ Μπέζου «Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη». Η γνωστός ηθοποιός με την ηθοποιό και κόρη του, με τραγούδια από το θέατρο. Διεύθυνση ορχήστρας : Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

7 Ιουνίου : Athens Open Air Film Festival. Τρεις ταινίες που αναδεικνύουν την σχέση κινηματογράφου – λογοτεχνίας.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ο Θοδωρής Γκόνης παρουσάζει την ιστορία του Εθνικού Κήπου και της βασίλισσας Αμαλίας, σε επανάληψη μετά την περσινή επιτυχία. Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία.

28-30 Ιουνίου. Βασίλης Ρακόπουλος «Affection». Συναυλία κλασικής μουσικής σε δύο μέρη

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

29 - 30 Ιουνίου : Αχαρνείς του Αριστοφάνη, σε απόδοση – σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Παίζουν : Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαίκάλης, Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης κ.α.
6-7 Ιουλίου : Αγαμέμνων του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Παίζουν : Μαρία Πρωτόπαππα (Κλυταιμνήστα), Γιάννης Στάνκογλου (Αγαμέμνων/ Αιγίσθος) κ.α.α
13-14 Ιουλίου : Πλούτος του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο – Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
20-21 Ιουλίου : Ηλέκτρα του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο – Θάνος Παπακωνσταντίνου
27-28 Ιουλίου : Θερμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου
3-4 Αυγούστου. Ορέστης του Ευρυπίδης από το ΚΘΒΕ – Γιάννης Αναστασάκης
10-11 Αυγούστου : Βάτραχοι του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Παίζουν : Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος
17-18 Αυγούστου : Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή – Γιάννης Κόκκος. Συμπαραγωγή με το INDA (Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών).

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

6-7 Ιουλίου: Χοηφόροι του Αισχύλου με την Ομάδα Vasistas – Αργυρώ Χιώτη. Με την Εύη Σαουλίδου κ.α. Συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Φεστιβάλ Φιλίππων.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!