Επιστολή της Καμεράτας σε Τσίπρα: «4 χρόνια απλήρωτοι & ανασφάλιστοι»

Οι μόνιμοι μουσικοί της ορχήστρας, με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό ζητούν λύση για την επιβίωση της Καμεράτας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/07/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επιστολή «αγωνίας» της Καμεράτας σε Τσίπρα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Έχουμε τέσσερα χρόνια που παίζουμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Δεν αντέχουμε άλλο και ζητάμε τη βοήθειά σας για να μην κλείσει ένας μουσικός οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση. Παρακαλούμε θερμά στη διαμεσολάβησή σας. Κάθε μέρα που περνά οδηγούμαστε από την απόγνωση στον καλλιτεχνικό και εργασιακό μας θάνατο».

Ο Ηλίας Σακαλάκ εκπροσωπώντας τους εναπομείναντες μουσικούς της Καμεράτας, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε:

«Ζητάμε να συγκροτηθεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο για να ξέρουμε αν θα ζούμε την επόμενη μέρα και να γίνει εκκαθάριση των οφειλών. Η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου από το 2015 έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης, και όχι μόνον. Από τον Απρίλιο του 2015 λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας.

Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντας μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων. Παρόλο το ανεπίτρεπτο αυτό γεγονός, με την υπερπροσπάθεια των μουσικών της και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η ορχήστρα συνεχίζει τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι έχει δημιουργηθεί το παράδοξο, η μία και μοναδική ελληνική ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς να είναι στην πατρίδα της ο φτωχός συγγενής σε σχέση με τα άλλα κρατικά μουσικά σύνολα».

Το υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, υπογράμμισε ότι έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση, για την οριστική επίλυση του θέματος της Καμεράτας ΜΕΟΕ, της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) και της Ορχήστρας των Χρωμάτων:

«Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθούν λύσεις στις «συσσωρευμένες και χρονίζουσες παθογένειες» των οργανισμών αυτών. Ειδικότερα για την Καμεράτα σχεδιάζεται η ένταξη της ως μουσικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».

Όμως ο Ηλίας Σακαλάκ τόνισε πως:

«Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Αν το ΥΠΠΟΑ είχε έτοιμη λύση, όφειλε να μας την ανακοινώσει».

Η επιστολή των μουσικών της Καμεράτας προς τον Αλέξη Τσίπρα

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Καθώς γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για τον πολύπαθο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, εμείς, οι Μουσικοί της Ορχήστρας Καμεράτα του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και θέτει εμπόδια στην λειτουργία και επιβίωση της πολυβραβευμένης μας ορχήστρας, απευθύνουμε ύστατη έκκληση σε εσάς προσωπικά, προκειμένου να βρεθεί άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημά μας.

Η Καμεράτα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

Αδυναμία καταβολής επιχορήγησης από το Yπουργείο Πολιτισμού και χορηγίας από ιδιώτες
Μη καταβολή ενσήμων στο ΙΚΑ
Βιβλιάριο υγείας του Ι.Κ.Α. δίχως κάλυψη και ισχύ
Δεδουλευμένοι μισθοί ετών που δεν έχουν καταβληθεί
Σοβαρότατες άλλες εργασιακές επιπλοκές

Έχουμε 4 χρόνια που παίζουμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι!

Η Καμεράτα, που διανύει το 27 χρόνο της ζωής της, έχοντας γράψει ιστορία στη μουσική ζωή του τόπου αλλά και στην διεθνή και ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, κινδυνεύει να μην μπορέσει να γιορτάσει τα 28 της γενέθλια!
Εμείς, που σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή στηρίξαμε με προσωπικό, οικογενειακό και καλλιτεχνικό κόστος τη λειτουργία της Ορχήστρας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
Δεν αντέχουμε άλλο και ζητάμε την βοήθεια σας για να μην κλείσει ένας Μουσικός Οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση!

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Βοηθήστε το «ελληνικό θαύμα» (Neue Zurchner Zeitung) και το «αντίδοτο εναντίον της ελληνικής κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph) να επιβιώσει!
Σας παρακαλούμε θερμά στη διαμεσολάβηση σας.
Κάθε μέρα που περνά οδηγούμαστε από την απόγνωση στον καλλιτεχνικό και εργασιακό μας θάνατο!

Σας ευχαριστούμε θερμά!».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!