«Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει...» - Ο διαχρονικός Γιώργος Μουζάκης

Τραγουδούν: Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρίζα Ρίζου, Ελένη Τσαλιγοπούλου. Special guest: Γιώργος Κατσαρός.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την Τρίτη 5 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια υπέροχη, πολυαγαπημένη εποχή αναβιώνει μέσα από μια άκρως ελκυστική παράσταση.

Το έργο και οι διαχρονικές επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη, μαέστρου και δεξιοτέχνη τρομπετίστα Γιώργου Μουζάκη έρχονται ξανά στο προσκήνιο, μέσα από μια νέα ανάγνωση από αγαπημένες φωνές του σήμερα.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μαρίζα Ρίζου, ο Δώρος Δημοσθένους αναλαμβάνουν, με το δικό τους μοναδικό τρόπο, να μας μεταδώσουν τη λάμψη, το μπρίο και το πάθος των τραγουδιών του συνθέτη, τα οποία άφησαν εποχή με την υψηλή αισθητική και την ακαταμάχητη γοητεία τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν και να μας συγκινούν. Συμμετέχουν επίσης στο τραγούδι ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος και ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

Επονομαζόμενος και «Βασιλιάς της επιθεώρησης», ο Γιώργος Μουζάκης σφράγισε με τα τραγούδια του τη χρυσή εποχή της μουσικής της ελληνικής επιθεώρησης του 1950, του ’60 και του ’70, γράφοντας πάνω από 2.500 τραγούδια και μελωδίες για θεατρικά έργα, μουσικές κωμωδίες, βαριετέ και ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου. Τις επιτυχίες του τραγούδησαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Τώνης Μαρούδας, η Μάγια Μελάγια, ο Τζίμης Μακούλης, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Καίτη Μπελίντα, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Βογιατζής, η Σπεράντζα Βρανά, ο Σώτος Παναγόπουλος, ενώ το 1948 συνεργάστηκε με την Εντίθ Πιάφ στο κέντρο «Μαϊάμι» της οδού Κυψέλης και το 1956 με την Κατερίνα Βαλέντε, στου «Καρυστινού».

Ο Γιώργος Μουζάκης επέβαλε πρώτος στην ελληνική μουσική πραγματικότητα τις μεγάλες, αστραφτερές ορχήστρες και ένα χείμαρρο ρυθμών όλων των ειδών, από σάμπες, μάμπο, φοξ τροτ και ρούμπες έως καντάδες, απτάλικα και χασάπικα. Όλα με κοινό παρονομαστή την κομψότητα και την υψηλή μουσική τους ποιότητα.

Τραγούδια του, όπως τα «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Έλα μου κοπέλα μου», «Μάμπο μπραζιλέρο», «Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει», «Βίρα τις άγκυρες», «Η σκλάβα», «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά», «Σου σφυρίζω», «Όμορφη που ήτανε η παλιοπαρέα μας», «Έχω απόψε ραντεβού», και δεκάδες άλλα πασίγνωστα και πολυαγαπημένα, όχι μόνο δεν λείπουν από τα μουσικά προγράμματα κάθε εποχής, αλλά επιβεβαιώνουν συνεχώς τη διαχρονικότητα και τη διεισδυτικότητά τους σε όλες τις γενιές.

Και τώρα ήρθε η στιγμή για μία νεότερη γενιά σημαντικών ερμηνευτών και συντελεστών να τιμήσουν για πρώτη φορά στο ΜΜΑ αυτό τον κορυφαίο δημιουργό, μεταλαμπαδεύοντας το κέφι, την ελαφράδα, την αβρότητα και το φως μιας απόλυτα γοητευτικής εποχής.

Τους ερμηνευτές συνοδεύουν μπάντα πνευστών και καταξιωμένοι σολίστ, σε μια ιδιαίτερη συναυλία με ξεχωριστές ενορχηστρώσεις που χαρακτηρίζουν το πολυδιάστατο έργο του Γιώργου Μουζάκη.
mouzakis giorgos

Γιώργος Μουζάκης


Ο Γιώργος Μουζάκης (Αθήνα 15/8/1922 - 26/8/2005) ήταν συνθέτης κυρίως του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως τρομπετίστας το 1940 και σχημάτισε την πρώτη του ορχήστρα το 1948. Έμαθε τις πρώτες νότες σε μικρή ηλικία στο Εμπειρίκειο στην Σύρο άλλα ήταν κυρίως αυτοδίδακτος. Έπαιζε τρομπέτα και πιάνο. Το 1948 έγραψε μουσική στην πρώτη του επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες». Ακολούθησαν πάμπολλες επιθεωρήσεις, μουσικές κωμωδίες και βαριετέ, μουσική για κινηματογράφο και μία κλασική σουίτα για συμφωνική ορχήστρα (αρχαϊκό). Από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι: «Βίρα τις άγκυρες», «Το μονοπάτι», «Η σκλάβα», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Κάποιο δειλινό», «Έλα μου, κοπέλα μου», «Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει», «Αδυναμία μου», «Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά», «Σου σφυρίζω», «Η παλιοπαρέα μας», «Έχω απόψε ραντεβού», «Καλωσόρισες έρωτα», «Παναγιά μου ένα παιδί», «Πίνω για τα μάτια σου», «Ξέρω δυο μάτια γαλανά», «Χρόνια σε περίμενα», «Κάποιο δειλινό» και άλλα. Είχε δώσει πολλές συναυλίες στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, την Πολωνία, τη Ρουμανία και αλλού. Επονομάστηκε «Βασιλιάς της επιθεώρησης». Ήταν ο δημιουργός των τηλεοπτικών εκπομπών «Από τον παππού στον εγγονό» και «Μελωδίες, αναμνήσεις και ρυθμοί». Το τραγούδι του «Μάμπο μπραζιλέρο» από την ταινία «Ωραία των Αθηνών» το 1954, αποτελεί μέχρι σήμερα μεγάλη επιτυχία και τα τραγούδια του τα επιλέγουν πολλοί Έλληνες τραγουδιστές στις συναυλίες τους. Είχε τιμηθεί με το πρώτο βραβείο ενορχήστρωσης ΣΟΠΟΤ (Πολωνία 1966). Τιμήθηκε δύο φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης: το 1967 (πρώτο βραβείο) για το τραγούδι «Καλώς όρισες έρωτα» και το 1968 για το « Χτύπα καρδιά μου» (δεύτερο βραβείο) με ερμηνεύτρια και τις δύο χρονιές την Άντζελα Ζήλεια. Επίσης, για τρεις συνεχόμενες χρονιές (1952, 1953 και 1954) του απενεμήθη το Ξενοπούλειο Έπαθλο και το 1973 με το Βραβείο Ελλήνων Λογοτεχνών. Κέρδισε τον Ασημένιο Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για τη μουσική του στην ταινία «Ακροπόλ». Το 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την 68χρονη προσφορά του.

Συντελεστές:

Τραγουδούν (αλφαβητικά): Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρίζα Ρίζου, Ελένη Τσαλιγοπούλου

Συμμετέχουν: Σταύρος Σαλαμπασόπουλος & Κώστας Χατζηχριστοδούλου

Παρουσίαση: Θανάσης Αλευράς
Special guest: Γιώργος Κατσαρός

Μουσική επιμέλεια: Ζάχος Μουζάκης
Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου
Σκηνογραφία: Νότης Χριστοδούλου
giorgos mouzakis

Info:


Τρίτη 5 Μαρτίου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ώρα: 20.30

Εισιτήρια

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: 15 €
Ζώνη Ε: 25 €
Ζώνη Δ: 30 €
Ζώνη Γ: 35 €
Ζώνη Β: 40 €
Ζώνη Α: 45 €
Διακεκριμένη Ζώνη: 55 €

Εισιτήρια: 210 7282333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!