Δημήτρης Χριστοδούλου: «Όσα τραγούδια σου ‘γραψα»

Τραγουδούν: Νίκος Ανδρουλάκης, Ευτυχία Μητρίτσα, Σοφία Παπάζογλου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι Εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση - αφιέρωμα Δημήτρης Χριστοδούλου «Όσα τραγούδια σου ‘γραψα» την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 21:30, στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

Τραγουδούν: Νίκος Ανδρουλάκης, Ευτυχία Μητρίτσα, Σοφία Παπάζογλου

Παίζουν οι μουσικοί

Κώστας Παπακωστόπουλος: κιθάρα
Βασίλης Δρογκάρης: ακορντεόν
Δημήτρης Ρέππας: μπουζούκι
Νίκος Καρατζάς: κρουστά
Θανάσης Σοφράς: κοντραμπάσο

Ενορχήστρωση: Θανάσης Σοφράς
Επιμέλεια προγράμματος: Θανάσης Συλιβός
xristodoulou afisa

Info:


Τετάρτη 25 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 21:30

Είσοδος σε τραπέζι: 12€ με μπύρα ή κρασί

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
Δημήτρης Χριστοδούλου

Λίγα λόγια για τον ποιητή και το έργο του:


Ο Δημήτρης Χριστοδούλου (4 Απριλίου 1924 - 5 Μαρτίου 1991) γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα οικονομικών επιστημών της Παντείου Σχολής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγινε μέλος του ΕΑΜ και το 1944 κρατήθηκε από τους Άγγλους στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Νυχτοφύλακες» στο περιοδικό Μακεδονικά Γράμματα και το 1954 κυκλοφόρησε η ομώνυμη πρώτη ποιητική συλλογή του. Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία, το θέατρο και τη στιχουργική. Πολλά έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά και σουηδικά.

«Αντιπροσωπευτικό ποιητή της γενιάς του» χαρακτηρίζει ο Τάσος Λειβαδίτης τον Δημήτρη Χριστοδούλου σε κριτική του για το βιβλίο «Οι προμάχοι» (Εφημ. Αυγή, 3.3.65). Σημειώνει πως μια σοβαρή αρετή των στίχων του είναι το «έντονα ρυθμικό στοιχείο, πολύ προσωπικό εξάλλου».

Αυτό που έκανε ευρύτερα γνωστό και αγαπητό τον Δημήτρη Χριστοδούλου είναι τα τραγούδια του. Τα ποιήματά του που έγιναν τραγούδια αρχής γενομένης το 1960 με τον Μίκη Θεοδωράκη. Στη συνέχεια στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Λίνος Κόκοτος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Ζορζ Μουστακί κ.ά.

Μερικοί τίτλοι απ’ τα τραγούδια του: «Καημός», «Βράχο βράχο», «Παράπονο», «Γωνιά - γωνιά», «Βραδιάζει» (με τον Θεοδωράκη), «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Με το βοριά», «Ξημερώματα», «Μεσάνυχτα που να σε βρω», (με τον Ζαμπέτα), «Ποιος δρόμος» με τον Μαρκόπουλο), «Ωραίος που είσαι αυγερινέ» (με τον Ξαρχάκο), «Μια καλημέρα», «Δώδεκα παιδιά» (Με τον Λοΐζο), «Γεννήθηκα σε μια στιγμή, «Να ‘ταν η ζωή τραγούδι» (με τον Κόκοτο), «Κράτα το φιλί» (με τον Πλέσσα), «Ο μέτοικος» (με τον Μουστακί).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!