«Dama dama» - Ένα έργο αφιερωμένο στο ελάφι της Ρόδου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η πρώτη παρουσίαση του έργου στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα της Τήλου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το τελευταίο δισκογραφικό έργο του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού είναι αφιερωμένο στο ελάφι της Ρόδου κι έχει τον τίτλο «Dama dama».

Πρόκειται για ένα έργο με μελωδίες για κλασσική κιθάρα που ερμηνεύει ο διακεκριμένος σολίστ από τη Ρόδο, Στάθης Σκανδαλίδης. Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 στις 21:30 στην εσωτερική βοτσαλωτή αυλή της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα της Τήλου.

Η Μονή είναι «σκαρφαλωμένη» στον «Κρύαλλο», μια απόκρημνη βουνοπλαγιά της δυτικής πλευράς του νησιού, 270 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, σε θέση μοναδικού φυσικού κάλλους.

Όπως αναφέρει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός στο σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση:

‘‘Αν η Τήλος είναι ο τόπος όπου άρχισα να αντιλαμβάνομαι για πρώτη φορά όλες μου τις αισθήσεις, η Ρόδος είναι ο τόπος που πρωτοάνοιξα τα μάτια μου. Στη Ρόδο πήγα και ξαναπήγα πολλές φορές. Εκεί κάποτε στο βλέμμα ενός μικρού ελαφιού ένοιωσα πως ο κόσμος ολάκερος αποτελεί ένα κομμάτι του εαυτού μας. Κι όταν το νιώσεις αυτό, αυτόματα διευρύνεσαι πέρα από την ατομικότητα σου.

Στη Ρόδο γνώρισα διάφορους ανθρώπους. Έχω κάνει και φίλους, όπως ο κιθαριστής Στάθης Σκανδαλίδης. Κάποια στιγμή του πρότεινα ένα έργο για το βλέμμα εκείνου του μικρού ελαφιού. Κι άλλο ένα για τα ξωτικά της αυγής που τ’ απασχολούν έντονα οι λόγοι ύπαρξης του Σύμπαντος.

Τα έπαιξε και του άρεσαν. Μου ζήτησε να του πάω και κάποια τραγούδια. Του τα πήγα. Και εκείνος τα μετέφερε στην κιθάρα του. Τα έκανε δικά του. Έτσι φτάσαμε σ’ αυτήν την έκδοση. Ως κυνηγοί ονείρων και νέων εντυπώσεων.’’

Το ελάφι αναφέρεται από το λαό στα τραγούδια και στις παροιμίες (για την αγάπη της μάνας ελαφίνας στα μικρά της, για την ομορφιά και αθώα γλυκύτητα των ματιών τους καθώς και το λεπτό ευλύγιστο σώμα τους, ώστε μια όμορφη γυναίκα να τη λένε «ελαφίνα». Και στη μυθολογία αναφέρεται σε σχέση με τη θεά Άρτεμη, θεά του κυνηγιού. Όλα αυτά δείχνουν πως το ελάφι είναι αγαπημένο ζώο του λαού από παλιά.

Το έργο στέλνει το μήνυμα: "Σεβασμός στο ελάφι της Ρόδου. Κάθε μορφή ζωής είναι πολύτιμη και μοναδική."

Ακούστε όλο το άλμπουμ:

tilos2

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!