Αντώνης Καφετζόπουλος και «Άδικος Κόσμος» οι μεγάλοι νικητές

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Πραγματοποιήθηκε χτες στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012. Μια λιτή…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/05/2012

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μαριάννα Μπάτη
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

τελετή, με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας για να τιμηθούν οι Έλληνες κινηματογραφιστές, μέσα στις πιο αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να γυρίζουν ταινίες με χαμηλότατο κόστος καταφέρνοντας όμως να διακρίνονται σε πολλά ξένα Φεστιβάλ.

Δεν έλειψαν τα παράπονα για την έλλειψη πόρων και την αδράνεια του Υπουργείου Πολιτισμού και δεν αποσιωπήθηκε η κρίση που, που μοιραία μαζί με όλους τομείς, πλήττει και την κινηματογραφία.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου απέσπασε τέσσερα, συνολικά, βραβεία και ανακηρύχθηκε σε μεγάλο νικητή της βραδιάς μετά τη θριαμβευτική πορεία της ταινίας σε Φεστιβάλ και διοργανώσεις του εξωτερικού.

Οι παρουσιαστές της βραδιάς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτη και Φαίη Ξυλά, (οι δύο τελευταίες ντυμένες από τον σχεδιαστή μόδας Βασίλη Μπαρμπαρίγο που είχε σχεδιάσει τα κοστούμια της ταινίας Στρέλλα του Πάνου Κούτρα) έδωσαν λάμψη, χιούμορ, ρυθμό και «νεύρο» στην τελετή. Τα βραβεία έδωσαν στους νικητές της βραδιάς, οι Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Καβουκίδης, Ζυράννα Ζατέλη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λίνα Νικολακοπουλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, Μιχάλης Βασιλειάδης αλλά και ο 73χρονος μαραθωνοδρόμος με πανελλήνια ρεκόρ, Λευτέρης Μαυρόπουλος.

Συγκινητική στιγμή, η απονομή του ειδικού τιμητικού βραβείου στον κινηματογράφο Αττικόν που καταστράφηκε στα επεισόδια του Φεβρουαρίου αλλά και το In Memoriam αφιέρωμα στους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε (Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παύλος Τάσιος, Λουκία Ρικάκη, Ντίνος Κατσουρίδης)

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στον «Άδικο κόσμο», ήταν σαφής όταν είπε ότι από την ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα μέλη της, «με υπερβολική αισιοδοξία στηρίξαμε τις ελπίδες μας σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και προσωπικά αδιάφοροι και ανίκανοι».

Οι υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012 ήταν συνολικά 21 ταινίες μυθοπλασίας, 11 ντοκιμαντέρ και 23 ταινίες μικρού μήκους. Η ψηφοφορία της Ακαδημίας ανέδειξε ανά κατηγορία, τους εξής νικητές:

Καλύτερη Ταινία
Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου

Σκηνοθεσία
Φίλιππος Τσίτος, Άδικος Κόσμος

Σενάριο
Γιώργος Γκικαπέππας, Η Πόλη των Παιδιών

Α’ Ανδρικός Ρόλος
Αντώνης Καφετζόπουλος, Άδικος Κόσμος

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Κίκα Γεωργίου, Η Πόλη των Παιδιών

Ντοκιμαντέρ
Πρώτη Ύλη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακέπελη

Ειδικό τιμητικό βραβείο
Κινηματογράφος Αττικόν

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης
Ηλίας Δημητρίου, Fish n’ Chips

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Χρήστος Στέργιογλου, Άδικος Κόσμος

Β’ Γυναικείος Ρόλος
Όλια Λαζαρίδου, Παράδεισος

Ταινία μικρού μήκους
Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντι σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Δραγασάκη

Μουσική
Γιάννος Αιόλου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Φωτογραφία
Αγγελος Βισκαδουράκης και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, Man At Sea

Μοντάζ
Γιάννης Χαλκιαδάκης, Wasted Youth

Σκηνογραφία
Γιώργος Γεωργίου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ενδυματολογία
Γιώργος Γεωργίου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ήχος
Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Πάνος Βουτσαράς, Παράδεισος

Μακιγιάζ
Κατερίνα Βαρθαλίτου, Το Γάλα

Ειδικά Εφέ και Κινηματογραφική Καινοτομία
Γιώργος και Αργύρης Αλαχούζος, Η Πόλη των Παιδιών

www.hellenicfilmacademy.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!