«Άνοιξη στον Πειραιά» για τους πρόσφυγες

Μια συναυλία με τους Encardia, Al Mahabba και τον αγαπημένο των νέων του Αφγανιστάν, Μουσαουίρ Ροσχάν.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/03/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών - Refugees Welcome to Piraeus!» και ο ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο διοργανώνουν συναυλία για τους πρόσφυγες στο Λιμάνι του Πειραιά, την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο έξω από την Πύλη Ε2.

Συμμετέχουν το συγκρότημα Encardia, το Συριακό συγκρότημα Al Mahabba και ο αγαπημένος των νέων του Αφγανιστάν, Μουσαουίρ Ροσχάν. Μια ημέρα που συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά των Αφγανών, δίνουμε, για πρώτη φορά μετά την Οδύσσειά του, βήμα στον Μουσαουϊρ Ροσχάν, που διασώθηκε και μένει στο κέντρο φιλοξενίας Ελληνικού.

Αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διάρκειας για το φαγητό που μαγειρεύουμε καθημερινά στις χιλιάδες των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στο Λιμάνι του Πειραιά.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:


Ο Μουσαουίρ Ροσχάν είναι Αφγανός καλλιτέχνης. Η ζωή του έμοιαζε με παραμύθι και στα 23 του χρόνια θεωρούνταν ήδη ένας καταξιωμένος pop star στη χώρα του, το Αφγανιστάν, με αμέτρητους θαυμαστές να συνωστίζονται καθημερινά για ένα του αυτόγραφο ή μία selfie μαζί του. Όλα αυτά όμως άλλαξαν από τη μία μέρα στην άλλη όταν οι Ταλιμπάν τον έβαλαν στο στόχαστρό τους.

Ο λόγος ήταν τα μηνύματα που περνούσε με τα τραγούδια και τις συναυλίες του. Πρόσφατα είχε αφιερώσει μία συναυλία στις γυναίκες ζητώντας να σταματήσουν οι δολοφονίες τους και να αποκτήσουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Οι Tαλιμπάν βρήκαν τα μικρότερα αδέρφια του που πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο και τους είπαν πως θα σκοτώσουν τον αδερφό τους επειδή είναι τραγουδιστής. Ένα βράδυ, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, τον πλησίασε κάποιος άγνωστος και άναψε έναν φακό στο πρόσωπό του. Έτσι σιγουρεύτηκαν για το πού έμενε. Λίγες μέρες μετά και μόλις μερικά μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του, «γάζωσαν» με 16 σφαίρες στη μέση του δρόμου τον ξάδελφο του ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Μουσαουίρ και τον συνόδευε σε όλα τα ταξίδια και τα γυρίσματα που έκανε. Ακολούθησε το γραπτό τελεσίγραφο στο σπίτι του: Αν δεν φύγεις από την χώρα είσαι νεκρός.

«Στις δύο τα ξημερώματα έβαλα δύο ρούχα του σε ένα σακίδιο, πήρα την πιστωτική μου κάρτα, το κινητό μου τηλέφωνο και 10.000 δολάρια σε μετρητά και εγκατέλειψα τη ζωή της χλιδής για να ξεκινήσω το ταξίδι προς το άγνωστο. Για να σώσω τη δική μου ζωή αλλά και της οικογένειάς μου που κινδύνευε. Αν δεν έφευγα θα με σκότωναν. Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν μόνο μία φορά. Αν προλάβεις να φύγεις σώζεσαι. Αλλιώς πεθαίνεις».

Οι encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελούν την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μουσικής, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος η σχέση που αναπτύσσουν με το εκάστοτε κοινό των συναυλιών τους.

Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 για να διαγράψει μία ζηλευτή πορεία μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, κυρίως στην ίδια την Ιταλία, καθώς και πέντε εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με επιφανείς καλλιτέχνες της κατωιταλικής μουσικής όπως G. Avantaggiato (το 2008 στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ «La note della Taranta»), R. Licci, C. Villani, E. Magnolo, E. Castagna, D. Durante, τους Ghetonia, Mala lingua, Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ.α. αλλά & με Έλληνες σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο N. Πορτοκάλογλου, Φ. Δεληβοριάς, Α. Ιωαννίδης, A. Μπακιρτζής, Ν. Ξυδάκης, τον ηθοποιό Η. Λογοθέτη και τόσους άλλους! Το Μάρτιο του 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο encardia «Η πέτρα που χορεύει» και θέμα ένα οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβάλλεται σε ξένα Φεστιβάλ αλλά και στις αίθουσες ανά την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβρη του 2012!

Το συγκρότημα Al Mahabba («αγάπη» στα Αραβικά) δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003, με στόχο την έρευνα και απόδοση της κλασσικής Αραβικής μουσικής από τη Μέση Ανατολή αλλά και από τις αραβόφωνες χώρες της Βορείου Αφρικής. Το ρεπερτόριό του συγκροτήματος, περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια από τη Συρία, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο, πολλά από τα οποία έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι τραγουδιστές της Αραβικής μουσικής όπως η Λιβανέζα Φεηρούζ, ο Σαμπάχ Φάκχρι (Συρία) και η Ουμ Κουλθούμ (Αίγυπτος). Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται επίσης επιλεγμένες ορχηστικές συνθέσεις σημαντικών συνθετών, όπως του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντέλ Ουαχάμπ καθώς και λόγιες μουσικές φόρμες της μουσικής παράδοσης των Αράβων όπως τα περίφημα Σαμαΐ. Τα όργανα που χρησιμοποιούν οι Al Mahabba κυμαίνονται σε ανάλογο ύφος με το ρεπερτόριο του συγκροτήματος. Το ούτι (αραβικό λαούτο), το νέυ (πνευστό από καλάμι) και το κανονάκι δένουν με τον ήχο του μπάσου και των παραδοσιακών κρουστών.

Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Σύριος τραγουδιστής Nabil Al Sayeg, που είναι γνώστης της Βυζαντινής μουσικής και μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Αντίστοιχα, οι Έλληνες μουσικοί του συγκροτήματος, έχουν μελετήσει σε βάθος την αραβική μουσική με σημαντικούς δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τους Al Mahabba αποτελούν οι: Nabil Al Sayeg-τραγούδι, Περικλής Παντολέων-ούτι, Νεκτάριος Σταματέλος-νέυ, Έφη Ζαϊτίδου-κανονάκι, Φώτης Μυλωνάς-μπάσο, Γιάννης Χρήστου-αιγυπτιακή τάμπλα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!