«Το αντάρτικο λημέρι» και τα άλλα του Πάνου Τζαβέλλα

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στον ξεχωριστό καλλιτέχνη που έφυγε πριν από δέκα χρόνια από τη ζωή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/02/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Η δισκογραφία του Πάνου Τζαβελλα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης


Στις 27 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Πάνος Τζαβέλλας. Αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος, που γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη, υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, βγήκε στο βουνό με το Δημοκρατικό Στρατό, τραυματίσθηκε, συνελήφθη και ακρωτηριάστηκε στο δεξί του πόδι. Ο Πάνος Τζαβέλλας καταδικάσθηκε τρεις φορές σε θάνατο και, μέχρι το 1971 που αποφυλακίστηκε από τη χούντα, πέρασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες.

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει… το ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη στο καλλιτεχνικό έργο του Πάνου Τζαβέλλα.

Στο πρώτο ημίωρο της εκπομπής ακούστηκαν τραγούδια από τον εμβληματικό δίσκο «Τραγούδια από το αντάρτικο λημέρι του», που κυκλοφόρησε το 1975, ενώ στην υπόλοιπη ώρα παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από ολόκληρη τη δισκογραφία του Τζαβέλλα (1974 - 1986). Είναι χαρακτηριστικό πως στα χρόνια του ’70 και του ’80, εκτός από τις δικές του δημιουργίες, ο Πάνος Τζαβέλλας έφερε στην επιφάνεια δεκάδες ξεχασμένα αντάρτικα και παραδοσιακά τραγούδια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην εκπομπή ακούστηκαν δυο ηχητικά ντοκουμέντα από συνεντεύξεις του Πάνου Τζαβέλλα και του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος αναφέρεται στα δυο τραγούδια της συνεργασίας του με το συνθέτη.

Ήταν ένα χρέος για την προσφορά του στην Ελλάδα, την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!