Τι κερδίζει και τι χάνει σήμερα η ΑΕΚ

Το διπλό μέτωπο προϋποθέτει ξόδεμα, που δεν ξέρω αν η ΑΕΚ διαθέτει στο κατώι της. Όμως οι συντελεστές της, δεν κωλώνουνε, αντιθέτως καίγονται και για τα εκτός και για τα εντός.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 1967 ο Άκης Πάνου επέλεγε τη βελούδινη φωνή της Γιώτας Λύδια για να ερμηνεύσει ένα μεγάλο, όπως έμελλε να χρηστεί τραγούδι του. Άλλωστε ο Πάνου στο πλαίσιο μιας σχετικά μικρής, δισκογραφικής παραγωγής, κατάφερε να δώσει ένα μεστό αριθμό τραγουδιών υψηλής στάθμης που κέρδισαν περίτρανα τη μάχη με το χρόνο. Να προσθέσω πως ο Άκης, υπέγραφε και στίχο και μουσική, ήταν δηλαδή ολοκληρωμένος δημιουργός, ενώ κατασκεύαζε και ο ίδιος τους μπουζουκομπαγλαμάδες του.

Η δύναμη του Πάνου ήταν ότι «έβλεπε» το ίδιο ζήτημα από διαφορετική σκοπιά, γιατί και το μορφωτικό του επίπεδο και η ιδεολογία και ο χαρακτήρας του σε συνδυασμό με την ευλογία που είχε δεχθεί διέφεραν από τα κοινότυπα και στεγανά τετριμμένα.

Εκείνη την εποχή που στην αγκαλιά της Κολούμπια του Τάκη Λαμπρόπουλου ξεκινά να γράφει τη μεγάλη ιστορία του, η επιλογή της Λύδια για το τραγούδι του φαντάζει απρόσμενη αλλά και «καταδικασμένη». Είναι έκπληξη για τους μη γνωρίζοντες, είναι δώρο Θεού και μονόδρομος για τους υποψιασμένους.

Κάπως έτσι γεννήθηκε ένα χασάπικο φωτιά:

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
Η ώρα που γεννιέται η ζωή…

Με αυτά τα λόγια και με αυτήν την οπτική αντιμετωπίζει σήμερα στη Βιέννη η ΑΕΚ την Αούστρια, με στόχο την πρόκριση στους 32 του Europa League.

Η ομάδα του Χιμένεθ, πέρα από τις δεδομένες αρετές της, έχει ελλείψεις και αδυναμίες. Δεν είναι άτρωτη η Ένωση, ούτε και ο κουμανταδόρος της αλάνθαστος.

Όμως, όλοι τους βγάζουμε το καπέλο για τη φλόγα που έχουν τη φετινή χρονιά να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα και ο κόσμος κάνει την υπομονή του στα ζόρικα, προκειμένου να δει την ομάδα να αγωνίζεται στο σπίτι της και να ανακτά και πάλι τη σύνδεσή με τον ομφάλιο λώρο της.

Στην Αγιά Σοφιά, μια επιλογή που χωράει πολύ κουβέντα για την ορθότητά της και τις συνέπειές της, οι οπαδοί θα μπορούν να δίνουν και να παίρνουν ζωή και ξανά μανά απ’ την αρχή, με όσα συμβαίνουν στο τερέν. Κλείνει η παρένθεση…

Τα μάτια των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ βγάζουν συχνά φλόγα και πείνα για την επίτευξη στόχων, καταξίωση, αναγνώριση. Δεν είναι τυχαίο πως μεταμορφώνονται σε αληθινούς δικέφαλους αετούς στα ντέρμπι και εκεί όπου το παιχνίδι έχει περίσσιο ειδικό βάρος, και μάλιστα συχνά, ξεπερνούν ακόμη και τα όρια τους.

Αυτές οι παραδοχές δεν αλλάζουν ακόμα κι αν σήμερα η Ένωση γκρεμίσει όσα πολύτιμα έχει χτίσει. Καμιά φορά όταν φτάνεις με τόσο ζήλο στα κρίσιμα μπορεί και να κλατάρεις, απ’ την υπερβολική πεθυμιά σου.

Ευτυχώς ο αντίπαλος δεν είναι θεριό, δεν τρομάζει και ενδεχομένως να μην μπορεί κα να δαγκώσει θανατερά.

Αυτό δε σημαίνει όμως πως η ΑΕΚ θα κάνει περίπατο σε ένα γήπεδο που φέρει το όνομα ενός πηγαίου αρχιτέκτονα του ποδοσφαίρου.

Θα πρέπει να επιβεβαιώσει και την όρεξη αλλά και την ανωτερότητά μέσα στο 90άλεπτο. Δηλαδή να ματώσει για να κερδίσει και να φτάσει στο στόχο της. Την ίδια ώρα οι κιτρινόμαυροι παλεύουν και για το πρωτάθλημά μας.

Έχω ξαναγράψει πως το διπλό μέτωπο προϋποθέτει ξόδεμα, που δεν ξέρω αν η ΑΕΚ διαθέτει στο κατώι της.

Όμως οι συντελεστές της, δεν κωλώνουνε, αντιθέτως καίγονται και για τα εκτός και για τα εντός.

Γι’ αυτό και το ματς στη Βιέννη έχει κομβικό χαρακτήρα, κι ας κρύβει επικινδυνότητα η πρόκριση.
Κατά πως γράφει ο Πάνου και ερμηνεύει η Λύδια:

Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

*Το κείμενο προέρχεται από το σημερινό οπισθόφυλλο της Sportday (7-12-17) και είναι μια χορηγία της πίπας Herb.


Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!