Τάκη, μη ρίχνεις στάχτες έξω απ’ το τασάκι…

Ένα τραγούδι μαζί με όλα σενάρια για τον Τάκη Λεμονή πριν την «αγωνία» στο Τορίνο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 1985 η αλησμόνητη Αρλέτα ηχογραφούσε έναν από τους πιο επιτυχημένους δίσκους της ιδιαίτερης διαδρομής της στο ελληνικό τραγούδι. Έναν χρόνο νωρίτερα στο άλμπουμ «Περίπου» είχε συμπορευτεί με το Λάκη Παπαδόπουλο (αυτόν με τα Ψηλά Ρεβέρ) βγάζοντας για σουξέ την παντοτινή «Σερενάτα». Μοιραία οι δυο τους συναντήθηκαν και πάλι στο «Τσάι Γιασεμιού» σημειώνοντας ξανά πλατιά επιτυχία, αφού από τον συγκεκριμένο δίσκο 33 στροφών ξεχώρισαν πέρα από το ομώνυμο κομμάτι, τα «Batida de Coco» και τα «Ήσυχα Βράδια». Και τα υπόλοιπα όμως τραγούδια ακούστηκαν δυναμικά. Ταιριάζει ο Λάκης στην Αρλέτα, με αυτήν, την παντρεμένη με Μεσόγειο και Ιταλία, ροκιά που διαθέτει, με αυτήν τη ρετρό αλλά ουσιαστικά ριζοσπαστική ρετρό οπτική του. Κι είναι κι εκείνη η μαγική ερμηνεία της ξεχωριστής αυτής περσόνας της μπαλάντας και της αφήγησης… Δύσκολα να βρεθούν όμοιές της. Πρέπει να κουβαλάς πολλά μέσα σου για να υπογραμμίσεις με τόσες αξιώσεις τις ακριβές λεπτομέρειες. Οι στίχοι σε όλο το «Τσάι Γιασεμιού» είναι της Μαριανίνας Κριεζή. Πρωτολευταίο κομμάτι του άλμπουμ, 9ο συνολικά, και 3ο στην 2η πλευρά του βινυλίου, ένα που έφερε τον τίτλο «Ο Τάκης»:

Μ’ ένα μπλουζάκι δικό σου Τάκη
Θα κάθομαι στο ίδιο τραπεζάκι
Θα πλησιάσεις, θα μ’ αγκαλιάσεις
Και θα μου πεις συγγνώμη.
Κλείσαν οι δρόμοι
Κι άργησα αγάπη μου λιγάκι…

Πολλοί τον μνημόνευαν εδώ και καιρό, αλλά τελικά, ακόμη κι αν καθυστέρησε κάτι τις, ο Τάκης Λεμονής αναλαμβάνει τα ηνία του Ολυμπιακού. Έκτος προπονητή στους τελευταίους 15 μήνες και 13ος συνολικά από το 2010 μέχρι σήμερα της εποχής Μαρινάκη, σύμφωνα με τα στατιστικά. Βέβαια, για τους ταγμένους στρατιώτες, δεν κλείνουν ποτέ οι δρόμοι της επιστροφής. Μιας και το λέμε, προσωπικά, θα αρεσκόμουν σε μια πιο τολμηρή λύση, στεκόμενος στην ανάλογη κατεύθυνση, αυτή του Νίκου Αναστόπουλου. Συζητήσιμοι και συζητήσιμος δε, που όμως παρά τα όποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του δεν εξαργύρωσε ποτέ τα ανεπανάληπτα ένσημά του ως παίκτης στο λιμάνι. Θυμάμαι κάποτε πιτσιρικάς, στη Θύρα 7 στο παλιό Καραϊσκάκης, και σε αδιάφορο για τους ερυθρόλευκους αγώνα, να παρακολουθώ αποσβολωμένος τους πωρωμένους φιλάθλους του Θρύλου να πλακώνονται για το ποιος είναι καλύτερος, ο μουστάκιας η δαντελένιος Τάκαρος.

Τέλος πάντων, ο Λεμονής η είναι η αναγκαία και πιο ταιριαστή λύση για τον Ολυμπιακό την παρούσα στιγμή. Αν δε, αποφύγει την πανωλεθρία στο Τορίνο, ενδεχομένως να βρει το χρόνο και τον τρόπο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτά.

Το καράβι είναι βαρύ κι έχει ξεφύγει απ’ τις λογικές του χτες, αλλά ο νέος καπετάνιος ξέρει το σκαρί απ’ τα γεννοφάσκιά του. Γι’ αυτό και έχει ελπίδες, έστω διακριτικές, όχι μόνο να στρώσει τη χασούρα, αλλά ακόμη και να ρεφάρει.

Τύχανε στραβά στον Χάσι, απουσία Ρέτσου, Βούκοτιτς, Ανδρούτσου, και άλλες λογικές προετοιμασίας με μονόδρομο την πρόκριση στους ομίλους, αλλά στα ζόρικα φάνηκε «λίγος» καίγοντας ακόμη και τα δικαιολογητικά του. Στη νέα μέρα στο λιμάνι πρέπει να επικρατήσει ηρεμία, λαμβάνοντας υπόψη και την αποστολή στην Ιταλία. Λογικές του τύπου ενοχοποιούμε και μόνο τον Καπίνο καίνε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Ποιος είναι άραγε ο Προτό και ποιος τον ξέρει, ώστε να διαφυλάξει, την αξιοπρέπεια του Θρύλου; Αυτά όμως ο Λεμονής τα έχει αισθανθεί καλά στο πετσί του. Γι’ αυτό και υπάρχει συγκρατημένη ελπίδα να ακολουθήσει την «εντολή» της Αρλέτας:

Τάκη, μη ρίχνεις στάχτες έξω απ’ το τασάκι…

*Το κείμενο προέρχεται από το σημερινό οπισθόφυλλο της Sportday (26-9-17) και είναι μια χορηγία της πίπας Herb.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!