Τα «Στέκια», η σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη, συνεχίζεται με «Τατουάζ»

Η πολύ καλή και ιδιαίτερη τηλεοπτική σειρά «Τα Στέκια» του αείμνηστου Νικόλα Τριανταφυλλίδη συνεχίζεται!
Η σκηνοθέτιδα Μαρίνα Δανέζη, σύζυγος του αγαπημένου σκηνοθέτη, συνεχίζει την πορεία των «Στεκιών», με νέα επεισόδια, σύμφωνα με την επιθυμία του. Η πρώτη μετάδοση του τρίτου και νέου κύκλου εκπομπών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. από την ΕΡΤ2 με τίτλο «Το Στούντιο Δερματοστιξίας | Το Τατουατζίδικο».

«Τα Στέκια, Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού», όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος, καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης. Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου. Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.

Το «Au Revoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλάμπ, το γήπεδο, τα Δισκάδικο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, η πλαζ, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Λαϊκή Αγορά, το «Ρόδον», η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής. Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.

Την ίδια μέρα και ώρα το «Gagarin 205», το ορμητήριο του Νίκου Τριανταφυλλίδη, προσκαλεί φίλους, συμμετέχοντες και συντελεστές στο γνωστό χώρο του στην οδό Λιοσίων 205 για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί την μετάδοση αυτή, με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει πάρτυ με special Dj set απο τον Θεοδόση Μίχο.

Το επίκαιρο πρώτο θέμα της σειράς σχολιάζει η ψυχολόγος Κάλλη Χαραλαμπίδη : «Το τατουάζ είναι ένα φάρμακο εναντίον του ψυχικού Alzheimer»

Το στίγμα. Το σημάδι. Η υπενθύμιση. Η υπέρβαση. Η αρχή της απελευθέρωσης. Η σάρκωση της ενσάρκωσης. Ένα εν εξελίξει, κινούμενο ζωντανό ημερολόγιο. Η καταγραφή των στιγμών και των παθών. Το τατουάζ ορίζεται ως ένα σταθερό σημείο αναφοράς σε έναν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά μεταβαλλόμενο κόσμο. Η ιστορία της προέλευσής του χάνεται στα βάθη του χρόνου και των πολιτισμών, ωστόσο ανέκαθεν απηχούσε το αίσθημα του ανήκειν προσδίδοντας ρόλους και ταυτότητα στα μέλη της εκάστοτε κοινωνίας που επέλεγαν να χαράξουν ανεξίτηλα το κορμί τους.

Το καθαρό και λείο δέρμα που στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής θεωρούταν ανένταχτο και κοινωνικά μετέωρο, «λερώνεται» στις χώρες της Δύσης και συνδέεται με το «κοινωνικό» περιθώριο και τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις για να «απελευθερωθεί» και να ενσωματωθεί σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε mainstream μαζική αστική κουλτούρα.

Τον χρόνο, τον χώρο και τους ανθρώπους που σχετίζονται με την φιλοσοφία της δερματοστιξίας διαδέχονται οι ποικίλες τεχνικές και τα διαφορετικά εργαλεία. Ωστόσο, ανέκαθεν, οι καλλιτέχνες της δερματοστιξίας όριζαν τους τελετάρχες μιας μυσταγωγικής διαδικασίας που μετέτρεπε το σώμα σε ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο έργο τέχνης. Οι χώροι που φιλοτεχνούνται τα τατουάζ ανεξαρτήτως μεγέθους και αισθητικής λειτουργούν ως οι απόλυτοι χώροι μετάβασης του άλλοτε «άδειου» σώματος, ως εστίες μιας εναλλακτικής επικοινωνίας με τον Εαυτό.

Οι tattoo artists είναι εκείνοι που μας γνωρίζουν για λίγο και μας «σημαδεύουν» για πάντα γι αυτό και τα studios της δερματοστιξίας με τους ασφυκτικά γεμάτους τοίχους με τα αμέτρητα σχέδια για όλα τα γούστα, τις βελόνες και τα πολύχρωμα μελάνια φαντάζουν σαν τόπους - αντίδοτα στην υπαρξιακή μας μοναξιά.

Τα τατουατζίδικα ανοίγουν τις πόρτες τους, οι καλλιτέχνες των tattoo διηγούνται τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους, ενώ οι απλοί λάτρεις των τατουάζ μας ξεναγούν στο νέο τους σώμα!

Στην παρέα της προβολής στο «Gagarin 205» θα βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Νίκος Αθηναίου (Ιδιωτικός Υπάλληλος), Στάθης Αλεξανδράκης (Noiz Art and Music Production, Βασίλης Έξαρχος (Δερματοστικτοποιός/Tattooer Medusa), Μιχάλης Ευστρατιάδης aka Mike The Athens (Tattoo Artist-Tattoist), Παναγιώτης Κανάρης (Ναυτικός), Άγγελος Κασόλας (Καλλιτέχνης), Κωνσταντίνα Κλαδή (Dj, Cherryredcouture.com e-shop), Άνταμ Κοντοβάς (Μάγειρας), Lars Krutak (Tattoo Anthropologist), Χρήστος Κωνσταντακόπουλος (Εργαζόμενος στο 18 Άνω), Δήμητρα Μακρυνιώτη (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), Δημήτρης Μαματσής (ο γνωστός Jimmy), Παύλος Μαματσής (Jimmy’s Tattoo), Θεοδόσης Μίχος (Αρχισυντάκτης Popaganda.gr / Ραδιοφωνικός Παραγωγός Best 92.6), Ανθή Μπακάλη (Hair Stylist), Κυριάκος Μπαλάσκας (Tattoo artist, Organizer of Athens & Thessaloniki Tattoo Convention), Ανθούσα Ισαβέλλα Παπαγεωργίου (Εικαστικός), Βασιλική Πολυμενάκου (Tattoo Artist-Vasso), Αλέκος Πούλος (Ναυτεργάτης), Ευαγγελία Ρόκα (Hair Stylist), Χρήστος Σαρρής (Φωτογράφος), Κάλλη Χαραλαμπίδη (Ψυχοθεραπεύτρια)

Συντελεστές Επεισοδίου


ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ - Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Επεισόδιο: Το Στούντιο Δερματοστιξίας / Το Τατουατζίδικο
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών - Πάντα

Γραφείο Τύπου: Χρύσα Οικονομοπούλου
Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη
Έρευνα | Οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας | β’ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης
Β’ κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης
Ηχοληψία /Μιξάζ: Σπύρος Αραβοσιτάς
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη

Μια παραγωγή της ΕΡΤ
Διάρκεια Επεισοδίου: 50’

Τα Στέκια «Το δισκάδικο»

Τα Στέκια «Ντισκοτέκ»

Τα Στέκια - Ροκ εντ ρολ, η εισβολή

Τα Στέκια - Ρόδον

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates