Τα ξεχωριστά λαϊκά τραγούδια του Αντώνη Κατινάρη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στα τραγούδια του ξεχωριστού λαϊκού συνθέτη και μπουζουξή.
30/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«…η μια να λιώνει στις φωτιές κι η άλλη να ‘ναι πέτρα…»


Χωρίς επετειακή αφορμή, την Τετάρτη 27 Μαρτίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη στα τραγούδια του λαϊκού συνθέτη και μπουζουξή Αντώνη Κατινάρη, που ηχογραφήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, μέχρι τα χρόνια του ’90.

Και μόνο το «Μακάρι να ‘χα δυο καρδιές» να είχε γράψει ο Αντώνης Κατινάρης (σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου), θα κατείχε δικαιωματικά μια θέση στο πάνθεον των ξεχωριστών λαϊκών δημιουργών. Όπως πολύ εύστοχα έγραψε πρόσφατα ο φίλος και συνοδοιπόρος στο Ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης για αυτό το τραγούδι: «Αν το ‘χε γράψει “άλλος” θα ‘χαμε αναλύσεις των αναλύσεων…».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Αντώνης Κατινάρης έγραψε δεκάδες λαϊκά τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Αναφέρω ενδεικτικά: «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια» και «Κι εν τω μεταξύ», σε στίχους Θάνου Σοφού, «Μ’ έκανε η αγάπη σου ξενύχτη» με λόγια του «Τσάντα» (Χαράλαμπου Βασιλειάδη), «Πικρά ποτήρια μου ’δωσες», «Του ντερβίση το πιοτό» και «Οι ακρογιαλιές» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, «Άκου τι θα πω» της Μάρως Μπιζάνη, «Καρδιά μου άστατη» με στίχους του Κώστα Ρουβέλα κι άλλα πολλά.

Στη δίωρη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκε μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες, αλλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια του Αντώνη Κατινάρη. Τραγούδησαν οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στράτος Διονυσίου, Πάνος Γαβαλάς, Μανώλης Αγγελόπουλος, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Σταμάτης Κόκοτας, Μιχάλης Μενιδιάτης, Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Γιώργος Χατζηαντωνίου, Χαρούλα Λαμπράκη, Μπέμπα Μπλανς, Κωστής Χρήστου, Σία Ροζάκη, Κώστας Κόλλιας, η Χορωδία Μάκη Τσιλίφη και ο ίδιος ο Αντώνης Κατινάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates