Τα «ξεχασμένα διαμάντια» της Γιώτας Λύδια

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα με ηχογραφήσεις από τη μεγάλη διαδρομή της σπουδαίας ερμηνεύτριας στο λαϊκό τραγούδι.
24/02/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Στις 24 Φεβρουαρίου 1934 γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη της Νέας Ιωνίας, από γονείς πρόσφυγες από τη Σμύρνη, η Παναγιώτα Μανταράκη. Κι αν δεν σας λέει κάτι αυτό το όνομα, αναφέρομαι στη σπουδαία Γιώτα Λύδια…

«Οι πιο μεγάλες ώρες» της Γιώτας Λύδια


Με αυτή την αφορμή, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη σε ηχογραφήσεις από τη δισκογραφία της Γιώτας Λύδια, από το 1954 και τα πρώτα της τραγούδια, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Στη δίωρη διάρκεια της εκπομπής, εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες, ακούστηκαν πολλά ξεχασμένα τραγούδια με τη φωνή της Γιώτας Λύδια από δίσκους 78 και 45 στροφών, αρκετά από τα οποία δεν έχουν επανεκδοθεί σε μεγάλους δίσκους ή cd και κάλυψαν ένα σημαντικό μέρος της εκπομπής.

Όλα αυτά, συνοδευόμενα από μαρτυρίες της, όπως αποτυπώθηκαν το 2006 στο ξεχωριστό βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη «Γιώτα Λύδια - Η πιο μεγάλη ώρα», με τη βιογραφία της ερμηνεύτριας, που προλόγισαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Νταλάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates