Τα «ανθρώπινα και καθημερινά» τραγούδια του Πυθαγόρα με τη φωνή του Πάριου

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στην ιστορική συνεργασία δυο σπουδαίων.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ένα αφιέρωμα σε «δυο αγάπες» του ελληνικού τραγουδιού


Πριν από λίγες ημέρες (στις 12 Νοεμβρίου) συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από τη «φυγή» του σπουδαίου Πυθαγόρα. Του στιχουργού αναρίθμητων επιτυχιών, που με τα τραγούδια του ανέδειξε πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη στη συνεργασία του Γιάννη Πάριου με τον Πυθαγόρα.

Στη δίωρη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκαν τα 34 από τα 76 τραγούδια του Πυθαγόρα που ηχογραφήθηκαν από τον Γιάννη Πάριο, τα περισσότερα σε πρώτη εκτέλεση, από το 1970 και τις «Δυο αγάπες» του Γιώργου Κατσαρού, μέχρι το 1979 και τα δυο τραγούδια από τον κύκλο «Αλβανία» - και πάλι του Κατσαρού - που ηχογραφήθηκαν από τον Πάριο, για τις ανάγκες της τηλεοπτικής μεταφοράς του θεατρικού έργου των Αλέκου Σακελλάριου και Δημήτρη Ευαγγελίδη «Μπράβο Κολονέλλο», που προβλήθηκε από το «Θέατρο της Δευτέρας».

Είναι χαρακτηριστικό πως στα χρόνια του ’70 ο Πυθαγόρας ήταν παρών σε όλους τους προσωπικούς δίσκους του Πάριου. Τις μελωδίες των τραγουδιών υπέγραψαν συνθέτες όπως οι Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Σπανός, Λυκούργος Μαρκέας, Στέλιος Ζαφειρίου, Βασίλης Βασιλειάδης, Μίμης Πλέσσας, Χρήστος Νικολόπουλος, Ζακ Ιακωβίδης, Αντώνης Βαρδής, Απόστολος Καλδάρας, Νίκος Λαβράνος και Νίκος Καρβέλας. Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία ξένων τραγουδιών, στις μελωδίες των οποίων μπήκαν στίχοι του Πυθαγόρα, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!