«…όλα πικρά της ξενιτιάς και τα λουλούδια ακόμα…»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Η προσφυγιά, η μετανάστευση και η ξενιτιά μέσα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τις αφηγήσεις της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου.

Με «οδηγό» το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου η εκπομπή «Εγώ δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη στην προσφυγιά, τη μετανάστευση και την ξενιτιά. 

Συνοδοιπόρος μας σε αυτή την εκπομπή ήταν η ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, ψυχή και γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ), με την οποία συναντηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του ιδρύματος στην Αθήνα και μας μίλησε για τις δραστηριότητες και τις ξεχωριστές εκδόσεις (βιβλία, cd & dvd) του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. Συζητήσαμε επίσης για θέματα όπως η σύγχρονη προσφυγιά, η ζωή στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου κατάγεται και σήμερα διδάσκει ελληνική ιστορία, η κατάσταση σε νησιά όπως η Ίμβρος, η Τένεδος και το Καστελλόριζο, αλλά και η Μικρασιατική Εκστρατεία. Άλλωστε, η κύρια αφορμή για τη συνάντησή μας ήταν η έκδοση και η παρουσίαση από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε», που είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία, και του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη - Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)».

Οι αφηγήσεις της Ειρήνης Σαρίογλου συνοδεύθηκαν από μια επιλογή τραγουδιών με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, που σχετίζονται με την προσφυγιά, τη μετανάστευση και την ξενιτιά, που ηχογραφήθηκαν από το 1972 και τη θρυλική «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα, μέχρι το πολύ πρόσφατο 2018. Κάποια από αυτά μάλιστα, προέρχονται από εκδόσεις του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

- Η μετάδοση της εκπομπής συνέπεσε με τη συμπλήρωση 566 χρόνων από την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. 
2.Eirini Sarioglou
*Ο τίτλος της εκπομπής προέρχεται από τους στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού «Μικρό μου Καστελλόριζο».

- Κεντρική φωτογραφία: «Προσφυγιά» (Πίνακας της Νίκης Βασιλειάδου)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates