Ο «πολιτικός» Κώστας Βίρβος & η «Καταχνιά» στο Δεύτερο Πρόγραμμα

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα αφιέρωμα της εκπομπής του Γιάννη Τζουανόπουλου στο θρυλικό έργο των Χρήστου Λεοντή & Κώστα Βίρβου και στα «πολιτικά» τραγούδια του στιχουργού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταχνιά», εμφύλιος, Κύπρος, μετανάστευση…


Με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου του ’40, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου η εκπομπή του Γιάννη Τζουανόπουλου στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε παράλληλη σύνδεση με την «Φωνή της Ελλάδας», ήταν αφιερωμένη σε μια ιδιαίτερη πλευρά του έργου του στιχουργού Κώστα Βίρβου.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το εμβληματικό, λαϊκό έργο «Καταχνιά» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή και στίχους του Κώστα Βίρβου, με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, την Μαρινέλλα και τη Χορωδία Κορίνθου. Εκτός από τις δισκογραφημένες, ακούστηκαν και δυο ανέκδοτες ηχογραφήσεις τραγουδιών της «Καταχνιάς» από συναυλίες του Χρήστου Λεοντή.

Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε ένα μουσικό οδοιπορικό, με τραγούδια που έγραψε ο Κώστας Βίρβος παίρνοντας αφορμές από ιστορικές περιόδους και γεγονότα, όπως τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, οι αγώνες ανεξαρτησίας της Κύπρου και η μάστιγα της μετανάστευσης. Δυστυχώς, η χρονική διάρκεια της εκπομπής και η πληθώρα του υλικού δεν επέτρεψαν να ακουστούν κάποια τραγούδια με αναφορές στην επταετία της χούντας και την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
43645104 2243556159189864 5950121754847346688 n 1
Στο studio παραβρέθηκαν ξεχωριστοί καλεσμένοι, όπως η κόρη του στιχουργού Μαρία Βίρβου και οι ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς και Μαρία Γράμψα, που μαζί με τον Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι ερμήνευσαν ζωντανά κάποια από τα τραγούδια της «Καταχνιάς» αλλά και το «Χαϊδάρι» του Μάρκου και του Στέλιου Βαμβακάρη.

Με τον Γιάννη Τζουανόπουλο συζήτησε τηλεφωνικά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Μανιάτης, ενώ μετά από την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του παρουσιαστή της εκπομπής, είχα τη χαρά να παραβρεθώ στο studio του Δευτέρου Προγράμματος, συμβάλλοντας το ελάχιστο στην επιτυχημένη διαμόρφωση της εκπομπής…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!