Ο Μανώλης Μητσιάς για τον Νίκο Γκάτσο που αγάπησε

Ο Μανώλης Μητσιάς σε ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στα τραγούδια και τις λεπτομέρειες μιας ιστορικής συνεργασίας.

«Ήρθατε σαν κύματα… τραγούδια του παλιού καιρού»


Έξι ολόκληρους δίσκους, κάποια σκόρπια τραγούδια κι ένα ιδιαίτερο έργο που ηχογραφήθηκε 24 χρόνια μετά τη «φυγή» του ποιητή, απαριθμεί η συνεργασία του Νίκου Γκάτσου με τον Μανώλη Μητσιά. Ο Μανώλης Μητσιάς υπήρξε ένας από τους σταθερούς ερμηνευτές του έργου του ποιητή, ενώ αντίστοιχα ο Γκάτσος ήταν ένας από τους βασικούς «πυλώνες» στην πενηντάχρονη διαδρομή του ερμηνευτή.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει… το ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, ήταν αφιερωμένη στα τραγούδια με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου, που ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς στη δισκογραφία, σε πρώτη ή μεταγενέστερη εκτέλεση. Υλικό που καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1969 και τα τραγούδια του Δήμου Μούτση, μέχρι το 2016 και το έργο «Μέρες Επιταφίου» σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ακούστηκαν τραγούδια του Νίκου Γκάτσου σε μουσική των Δήμου Μούτση, Ελένης Καραΐνδρου, Σωκράτη Βενάρδου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε ένα απάνθισμα από τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά. Η εκπομπή έκλεισε με ένα απόσπασμα από τις «Μέρες Επιταφίου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Και ο Μανώλης Μητσιάς στο «Ωδείο»


Κατά τη διάρκεια της εκπομπής είχαμε τη μεγάλη χαρά και την τιμή, να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με τον Μανώλη Μητσιά, για τις μνήμες και τις λεπτομέρειες της συνεργασίας του με τον Νίκο Γκάτσο και τους κορυφαίους συνθέτες, που «έντυσαν» μουσικά τους στίχους του.

Αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αφορμές για ένα τέτοιο αφιέρωμα, την ιδέα μας έδωσαν οι παραστάσεις του Μανώλη Μητσιά και της Καρυοφιλλιάς Καραμπέτη «Ο Γκάτσος που αγάπησα», που ξεκίνησαν τον περασμένο χειμώνα και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 και την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης.
 
Υ.Γ: Για καθαρά τεχνικούς λόγους, στο video που ακολουθεί, η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού «Απόψε φθινοπώριασε» από το δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι «Της γης το χρυσάφι», που ακούστηκε στην εκπομπή, αντικαταστάθηκε με το ίδιο τραγούδι, σε μια νεώτερη εκτέλεση, από το cd με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Μανώλη Μητσιά στο Ηρώδειο στις 14 Ιουνίου 2009.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates