Ο Γιώργος Μαργαρίτης για όσα συμβαίνουν σήμερα στο ποδόσφαιρο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η απάντηση του ερμηνευτή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Tα «Δικαστήρια» είναι ένα γκράντε ζεϊμπέκικο που αγαπήθηκε στα νεότερα χρόνια με τη σέρτικη και περίτεχνη ερμηνεία του Γιώργου Μαργαρίτη μέσα από τον δίσκο του «Κάτσε να λογαριαστούμε» του 2008. Το τραγούδι είναι δημιούργημα δύο ξεχωριστών -ο καθένας στην κατηγορία του- καλλιτεχνών. Του σπουδαίου ποιητή και συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου και του πηγαίου μπουζουκίστα και συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη. Το τραγούδι σε πρώτη εκτέλεση απέδωσε ο ταλαντούχος αλλά άτυχος βορειοελλαδίτης τραγουδιστής Ντίνος Βρεττός στον δίσκο του με τον στιχουργό και τον μουσικοσυνθέτη «Τ’ ανεκτίμητα» που κυκλοφόρησε το 1995.

Ο Μαργαρίτης στην ωριμότητά του επανέφερε με αξιώσεις το άγνωστο, αλλά ωραίο ζεϊμπέκικο στην επικαιρότητα και με τον τρόπο του το έκανε επιτυχία. Aλλωστε μιλάμε για έναν λαϊκό καλλιτέχνη με όλη τη σημασία της λέξεως. Το τραγούδι αγαπήθηκε, χορεύτηκε και χορεύεται σε μαγαζιά αλλά και στην κατ’ οίκον διασκέδαση, κι αυτό λέει πολλά.

Εκείνο που προξενεί ακόμη εντύπωση είναι η πρωτόφαντη μαστοριά και αμεσότητα του Ελευθερίου. Eνας καλλιτέχνης του λόγου που τον έχουμε συνηθίσει σε άλλες στράτες πιο έντεχνες και δύσβατες, όταν καταπιάνεται με τα «καθημερινά» και «απλά» κατορθώνει με το χάρισμά του να τους δώσει
άλλη ματιά και προοπτική…

Μου ‘πανε πως θα μου κάνεις
Μέχρι δικαστήρια
Και θα βάλεις δικηγόρους
Για να περπατώ υπό όρους
Και να πάρουν οι εχθροί μας
Τα συγχαρητήρια…

Η χαρά των εχθρών του ποδοσφαίρου είναι και τα… δικαστήρια. Θα μου πείτε δεν πρέπει να υπάρχει αθλητική δικαιοσύνη στην οποία θα απευθύνονται όσοι θίγονται απ’ τις άδικες προσβολές και ματιές όσων προσπαθούν με αθέμιτα μέσα να διεκδικήσουν τα πρωτεία και όχι μόνο; Η απάντηση είναι: κάθε άλλο!

Μόνο που τα δικαστήρια όταν γίνονται καραμέλα παύουν να έχουν την αξία τους και δεν υποκαθιστούν ούτε καν υπογραμμίζουν ορθώς την ουσία του αθλήματος. Δηλαδή στην περίφημη ανατροπή της Μπαρτσελόνα με την Παρί τι έπρεπε να γίνει; Δεν υπήρχε πεντακάθαρα σπρώξιμο απέναντι σε άλλη μια μεγάλη ομάδα και μάλιστα στις προχωρημένες φάσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Ολα τα μάτια του πλανήτη δεν βρίσκονταν καρφωμένα εκεί; Ομως η κουβέντα για τη διαιτησία, δίχως να περάσει στο ντούκου, κατέληξε σε δεύτερο επίπεδο γιατί το αγωνιστικό θέαμα ήταν τέτοιο που υποσκέλιζε κάθε τι άλλο.

Η ουσία ήταν ανώτερη των τεχνασμάτων. Ενδεχομένως παρά την υπερπροσπάθεια των Καταλανών και το μαγικό άγγιγμα του μικρού μεγάλου Αργεντινού, αν οι αποφάσεις των «εξεταστών» απέβαιναν δίκαιες, η πρόκριση να έγερνε προς τον Πύργο του Aϊφελ. Ομως ένα λάθος των διαιτητών, ακόμη και ελαφρώς τραβηγμένο, είναι μέρος του παιχνιδιού. Το ζήτημα είναι, πως εκτός από αυτό το οφσάιντ, για τι άλλο μένει να μιλάμε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας;

Μα φυσικά για τα επεισόδια, τα έκτροπα και τα θλιβερά… Εχουμε το δυσάρεστο προνόμιο ακόμη και τη γιορτή να την καταντάμε θλίψη! Μακάρι στα πλέι οφ να δούμε άλλες συμπεριφορές εντός γηπέδων και τα δικαστήρια να μπουν στην άκρη. Διάολε δεν είναι ανάγκη να έχεις στις τάξεις σου τον Μέσι ή τον Ρονάλντο για να δεις λίγη μπαλίτσα της προκοπής. Δεν είμαστε τόσο άρρωστοι όσο κάποιοι θέλουν να μας καταντήσουν. Γιατί στο μπάσκετ οι οπαδοί μπορούν κατά καιρούς να λειτουργούν και αλλιώς;

Οι υγιείς φίλαθλοι, ακόμη και οπαδοί, είναι πολύ περισσότεροι από τους δήθεν φανατισμένους. Απλώς ζητούν έδαφος για να δείξουν την πληρότητα και ενδεχομένως να δώσουν και την απάντησή τους. Φτάνει οι αρμόδιοι να περιφρουρήσουν την παρουσία και την έκφρασή τους… Διαφορετικά, τάχα μου, θα τραγουδάμε τα λόγια του Ελευθερίου:

Πως εφτάσαμε ως τα άκρα
Είν’ απ’ τα μυστήρια…

*...μπάλα μετά μουσικής

Το άρθρο προέρχεται από το οπισθόφυλλο της Sportday (10/5/2017) και είναι μια χορηγία της πίπας Herb. Μπορείτε να το διαβάσετε και μέσα από το pdf που ακολουθεί.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!