Ο μπατίρης ο Λουκάς!

Η πορεία ενός τραγουδιού στα χρόνια και ο Λούκα που έγινε Λουκάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μέσα από ένα εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι σχολιάζει ο συγγραφέας και διευθυντής του ogdoo.gr, Κώστας Μπαλαχούτης στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας Sportday την σύγχρονη ποδοσφαιρική αλλά και κοινωνική πραγματικότητα.

Το 1972 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης κυκλοφορούσε το μεγάλο δίσκο 33 στροφών «Ουράνιο Τόξο». Ο Σερ, μεσούσης της δικτατορίας, μετά την αναγκαστική σιωπή του Μίκη Θεοδωράκη, στους δίσκους που έφεραν καθ’ ολοκληρία την ερμηνευτική σφραγίδα του, υπέγραφε ο ίδιος τη μουσική πάνω σε στίχους του σπουδαίου κουμπάρου του Κώστα Βίρβου.

Το «Ουράνιο Τόξο» δεν είχε το εκτόπισμα του άλμπουμ της προηγούμενης χρονιάς του Μπιθικώτση και του Βίρβου, «Α-Ω». Συνάντησε όμως όπως ήταν αναμενόμενο σημαντική υποδοχή από τους φίλους του λαϊκού τραγουδιού και έβγαλε μπροστά τραγούδια που ακούστηκαν στην εποχή τους. Ειδικά η δεύτερη πλευρά του δίσκου, που ξεκινούσε με τη λεζάντα «Μια βαθιά υπόκλιση» και το δυνατό κλασικό πια ζεϊμπέκικο που ακολουθούσε:

Ενθάδε κείται ο μπατίρης ο Λουκάς
Που είπε τούτη την κουβέντα τη μεγάλη
Πως τα λεφτά σου όσο ζεις αν δεν τα φας
Όταν πεθάνεις θα στα φάνε κάποια άλλη…

Σίγουρα ο ήρωας του Βίρβου, ο Λουκάς, δεν θα μπορούσε τότε να φανταστεί τα εκατομμύρια, που θα αποκτούσε ο συνονόματός του Λούκα Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος μετακομίζοντας από τον Ολυμπιακό υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο στην Κρίσταλ Πάλας. Ούτε καν τα κέρδη που θα αποκόμιζε ο Θρύλος από αυτή τη μεταγραφή. Ήταν βλέπετε ακόμη οι καιροί που οι ποδοσφαιριστές μόλις ξεκίναγαν να κονομάνε. Υπήρχε ακόμη το ρητό «παίζουμε για τη φανέλα», υπήρχε η ιδέα, υπήρχε και το φιλότιμο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχαν δεκάδες παικταράδες στην Ελλάδα, εφάμιλλοι αλλά και ανώτεροι του Σέρβου χαφ. Αναμφισβήτητα δεν είμαστε σε θέση να υποδείξουμε στον μαχητή, καταρτισμένο και τίμιο αθλητή, Λούκα, τι θα τα κάνει τα λεφτά του, καλό πάντως θα ήταν να λάβει υπόψη του και τις συμβουλές του Λουκά. Μπορεί να ήτανε μπατίρης, αλλά κατ’ επιλογή, αφού το νόημα της ζήσης μάλλον το είχε πιάσει και το είχε ζήσει.

Το τι κάνει τα λεφτά ο Ολυμπιακός, είναι ένα άλλο θέμα, κι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όσο και ο Σωκράτης Κόκκαλης νωρίτερα, όταν έπρεπε να ανοίξουν την κασέλα και να ξοδέψουν χρήματα δεν το σκέφτηκαν… Έτσι έχτισαν και συνεχίζουν την κόκκινη αυτοκρατορία και δικαίως όταν ήρθε η ώρα εισέπραξαν με τη σειρά τους τα αυτονόητα. Ειδικά τώρα στην κατά Μπέντο εποχή η ομάδα αναδεικνύει και νέους ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές, που εδραιώνονται και στην πρώτη ομάδα. Το χαρτί αυτό είναι και ισχυρό και βαρύ και αξιόπιστο για τους συντελεστές του. Ο Ολυμπιακός οδεύει ολοταχώς για έναν ακόμη τίτλο στην Ελλάδα, και μιας και η τύχη μάλλον στάθηκε ξεκάθαρα με το μέρος του, μπορεί και να συνεχίσει τη διαδρομή και στα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Μόνο που με τις πωλήσεις των καλύτερών του, και μάλιστα με ακριβό αντίκρισμα, συνεχίζεται και η ταλαιπωρία των απαιτητικών οπαδών του. Τι θέλω να πω. Όλα καλά και άγια, αλλά μπάλα δε βλέπουμε… Συνένοχοι όμως και κύριοι υπεύθυνοι, σε αυτό το σκηνικό, είναι και οι αντίζηλοι των κόκκινων και του προέδρου της ομάδας, που θέλουν να γίνουνε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, δίχως να ματώσει έστω και προσωρινά το πορτοφόλι τους. Κάτι καραβιές ξένων, συζητήσιμης αξίας που έρχονται επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Και με αυτά και με αυτά, οι ποδοσφαιρολάγνοι, που και μεν καταλαβαίνουμε την φιλοσοφία του χρήματος, αλλά απ’ την άλλη δε, διψάμε και για λίγη μπαλίτσα της προκοπής μένουμε ρέστοι… Όπως όμως ταινία δε γίνεται χωρίς δευτεραγωνιστές και κομπάρσους, έτσι και ποδόσφαιρο δε νοείται δίχως φιλάθλους… Και όπως λέει και ο Βίρβος

Γι' αυτό γλεντήστε μες τον ψεύτικο ντουνιά
Μη σας σκλαβώνει η κακία και το χρήμα…
sportdaybithikots.jpg
Το οπισθόφυλλο της Sportday, που μπορείτε να διαβάσετε στο ogdoo.gr και μέσα από το pdf που ακολουθεί, είναι μια χορηγία της πίπας Herb.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!