«…κι απ’ το θάνατο ακόμα, πιο πικρή είσαι προσφυγιά…»

Η προσφυγιά, η μετανάστευση και η ξενιτιά μέσα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τις αφηγήσεις της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Με «οδηγό» το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.


Την Τετάρτη 29 Μαΐου η εκπομπή «Εγώ δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, από τις 10 μέχρι τις 12 το βράδυ, θα είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά, τη μετανάστευση και την ξενιτιά. Άλλωστε, εκτός από την πρόσφατη εισροή των προσφύγων, την τελευταία δεκαετία είναι χιλιάδες οι νέοι, που με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας, αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης τύχης…

Συνοδοιπόρος μας σε αυτή την εκπομπή θα είναι η ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, ψυχή και γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ), με την οποία συναντηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του ιδρύματος στην Αθήνα και μας μίλησε για τις δραστηριότητες και τις ξεχωριστές εκδόσεις (βιβλία, cd & dvd) του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.. Συζητήσαμε επίσης για θέματα όπως η σύγχρονη προσφυγιά, η ζωή στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου κατάγεται και σήμερα διδάσκει ελληνική ιστορία, αλλά και η Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Άλλωστε, η κύρια αφορμή για τη συνάντησή μας ήταν η έκδοση και η παρουσίαση από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε», που είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία, και του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη - Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)».

Οι αφηγήσεις της Ειρήνης Σαρίογλου θα συνοδευθούν από μια επιλογή τραγουδιών με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, που σχετίζονται με την προσφυγιά, τη μετανάστευση και την ξενιτιά, που ηχογραφήθηκαν από το 1972 και τη θρυλική «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα, μέχρι το πολύ πρόσφατο 2018. Κάποια από αυτά μάλιστα, προέρχονται από εκδόσεις του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

- Εντελώς συμπτωματικά, η μετάδοση της εκπομπής συμπίπτει με τη συμπλήρωση 566 χρόνων από την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Ο τίτλος της εκπομπής προέρχεται από το τραγούδι «Προσφυγιά» των Απόστολου Καλδάρα - Πυθαγόρα.
1.Eirini Sarioglo
Μπορείτε να ακούσετε διαδικτυακά την εκπομπή στο web radio του Εθελοντικού Ραδιοφώνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ή στο live24.gr.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!