Κάθε λιμάνι και καημός!

Η ιστορία ενός μεγάλου τραγουδιού… σήμερα, που στα λιμάνια παίζουν μπάλα!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Tον Σεπτέμβριο του 1963 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Το κάθαρμα» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου. Πρωταγωνιστούσαν ο Γιώργος Φούντας και η Μάρω Κοντού. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της. Τη σεζόν 1963-1964 έκοψε στην πρώτη προβολή 364.009 εισιτήρια και ήρθε 6η ανάμεσα σε 92 ταινίες, παρότι ήταν μια παραγωγή της Φοίνιξ Φιλμ…

Τη μουσική υπέγραφε ο Γιώργος Κατσαρός και το τραγούδι που έκλεψε την παράσταση ήταν το Κάθε λιμάνι και καημός που ερμήνευσε το χρυσό ντουέτο Πάνος Γαβαλάς - Ρία Κούρτη! Η μεγάλη επιτυχία του έγινε αφορμή ώστε μια ακόμη ταινία να δανειστεί όχι μόνο το μουσικό του θέμα αλλά και τον τίτλο του (Κάθε καημός και Δάκρυ με τους Ορέστη Μακρή, Μάρθα Βούρτση, Κώστα Κακκαβά σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Κωστελέτου).

Το τραγούδι έχει μια ιδιαίτερη ιστορία καθώς αρχικά προοριζόταν για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ο οποίος όμως είχε υψηλέςοικονομικές απαιτήσεις. Επίσης ο ρυθμός του ήταν χασάπικος και στο ρεφρέν αποκτούσε τη μορφή του ζεϊμπέκικου. Κατόπιν στιχομυθίας του Γαβαλά με τον Κατσαρό στο σπίτι του τελευταίου πήρε την τελική του μορφή που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ήταν και η αρμόζουσα. Ο Πυθαγόρας έγραψε τους στίχους ύστερα από παραγγελία των παραγωγών της ταινίας και του ίδιου του Κατσαρού, οι οποίοι στο καφέ Πέτρογκραντ του συνθέτη και μαέστρου Νίκι Γιάκοβλεφ τού ζήτησαν το θέμα του να έχει σχέση με θάλασσα, ταξίδια, λιμάνια κ.λπ.

Κάθε λιμάνι και καημός
Κάθε καημός και δάκρυ
Κι ειν΄η ζωή του καθενός
Θάλασσα δίχως άκρη…

Η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς ζουν σήμερα στον ποδοσφαιρικό πυρετό της Ευρώπης. Και δυο ομάδες των λιμανιών, μάλλον βρίσκονται στις καλύτερες στιγμές τους, τουλάχιστον στη σεζόν που τρέχει, Ο ΠΑΟΚ αφού πληγώθηκε και κλυδωνίστηκε επικίνδυνα βρίσκει επιτέλους τον πολυπόθητο ισορροπημένο βηματισμό που αναζητούσε στην εποχή Σαββίδη. Τα λάθη φαίνεται γίναν μαθήματα και η ομάδα αποχτά νοοτροπία θετική και χαρακτήρα. Δεν έγινε ξαφνικά υπερδύναμη όμως έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να πατάει στέρεα και να περπατά με το βλέμμα ψηλά. Και οι προσθήκες που έγιναν υπογραμμίζουν το γενικότερο «κεντράρισμα» του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα. Η αποστολή του «Δικεφάλου του Βορρά» είναι δύσκολη. Αν έρθει το καλό αποτέλεσμα και αργότερα η πρόκριση τότε θα μιλάμε για θρίαμβο.

Ακόμα και μια δυναμική εμφάνιση θα προσφέρει αυτοπεποίθηση και κύρος. Ζητούμενα για μια ομάδα στερημένη σε τέτοιες χαρές τα τελευταία χρόνια, παρά το μέγεθος και την ιστορία της, η οποία αν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μόνο κερδισμένη έχει να βγει…

Σε αντίθετη ρότα η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τους Τούρκους. Ακόμα και μια ικανοποιητική παράσταση αν δεν συνοδευτεί από πρόκριση θα είναι ξεκάθαρη αποτυχία για όλους. Απ’ τους αθλητές μέχρι και τον πρόεδρο. Οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές όπως και το μέγεθος του αντιπάλου σε σχέση με την περίπτωση του ΠΑΟΚ. Αν στραβώσει δε η κατάσταση απ’ το Φάληρο ακόμη και ο μάγος Μπέντο θα έχει πρόβλημα.

Άλλωστε κάποιοι, μάλλον αδίκως, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, του τα ΄χουν μαζεμένα και περιμένουν στη γωνία…

Δεν είναι εύκολες οι φουρτούνες στην περίεργη θάλασσα του ποδοσφαίρου. Κάθε άλλο! Το λέει ξεκάθαρα και ο Πυθαγόρας:

Πόσες φορές ναυάγησα
Μες στα θολά νερά της
Και χάθηκε η βάρκα μου
Στη μαύρη αγκαλιά της.

*Το άρθρο προέρχεται από στο οπισθόφυλλο της Sportday (16/2/2017), και είναι μια χορηγία της πίπας Herb

**Ο πίνακας ζωγραφικής είναι έργο του Σταύρου Μπουράνη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!