Κάντε Υπομονή… μόνο που κι αυτή έχει τα όρια της!

Ένα θρυλικό τραγούδι και η προσαρμογή του στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με την περίφημη «Υπομονή» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Αλέκου Σακελλάριου, σχολιάζει ο συγγραφέας και διευθυντής του ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας Sportday την σύγχρονη ποδοσφαιρική αλλά και κοινωνική πραγματικότητα.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Μπαλαχούτης:

Tο 1965 στην ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η πρωταγωνίστρια Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμήνευαν μία σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου που έμελλε να γίνει κλασική. Το τραγούδι σε στίχους του σκηνοθέτη Αλέκου Σακελλάριου η Αλίκη το ξανατραγούδησε και την επόμενη χρόνια, αυτή τη φορά μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην επίσης διάσημη ταινία της «Διπλοπενιές» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκαλενάκη. Για την ιστορία η πρώτη ταινία ήρθε 5η σε εισιτήρια στην πρώτη προβολή ανάμεσα στις 93 ταινίες της σεζόν 1964-1965 και η δεύτερη 6η στις 101 της επόμενης. Ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης της Βουγιουκλάκη αλλά και του τραγουδιού:

Κάντε Υπομονή
Κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός…

Αυτά είπε πάνω-κάτω ο Νίκος Λυμπερόπουλος στους απογοητευμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού μετά τη «λευκή» ισοπαλία της ομάδας τους στη Λεωφόρο απέναντι στον Λεβαδειακό. Και δεν είναι μόνο το ατυχές αποτέλεσμα που εκνεύρισε τους φίλους τον «πρασίνων» αλλά και η τραγική απόδοση των ποδοσφαιριστών. Ομάδα δίχως αρχή, μέση, τέλος, αυτό που λέμε τίποτα… Η Υπομονή τηρείται και επιτυγχάνει τους σκοπούς της, όταν υπάρχει στόχος, αύριο... Πόθοι και ζητούμενα που δεν διαφαίνονται στον τριφυλλένιο ορίζοντα…

Στον ΠΑΟΚ η Υπομονή έχει καλύτερα αποτελέσματα. Οπως και η επιμονή στον προπονητή, που παρά τα λάθη του, δείχνει να αξίζει τον κόπο και να πιάνει τόπο. Aλλωστε πού να βρίσκεις καλύτερους αυτούς τους καιρούς. Τα ψεύτικα ονόματα, και αντίκρισμα δεν φέρνουν αλλά δενπαραμυθιάζουν πλέον ούτε και τους ιθαγενείς, τους φιλάθλους εννοώ…

Υπομονή και στον Ατρόμητο που το ρεζουμέ δεν δικαιώνει τις προσπάθειες του συλλόγου. Υπομονή και στον Πλατανιά που η δουλειά της ομάδας φαίνεται… Και η Κέρκυρα έχει χαρακτήρα παρά την ήττα της και τα Γιάννινα με την απρόσμενη επιτυχία τους. Η οποία βέβαια ήρθε με ένα πανέμορφο γκολ, από αυτά που ομορφαίνουν τις βραδιές και τις ζωές μας.

Υπομονή γενικώς και γενικά, αφού ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα και από τη Βέροια, τηρώντας τα αυτονόητα και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά από τους πρώην μεγάλους αντιπάλους του. Aλλωστε ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκούβγαίνοντας από τα αποδυτήρια ήταν ξεκάθαρος:

«Σας καταλαβαίνω, αλλά οι παίκτες δεν μπορούν να δώσουν παραπάνω πράγματα, δεν έχουν ανάσες. Πρέπει να δούμε πώς θα διορθώσουμε την κατάσταση από τη νέα σεζόν. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να έχουμε κόντρεςκαι να τα διαλύσουμε όλα. Σας θέλουμε δίπλα μας για να ξανακάνουμε μεγάλο τον Παναθηναϊκό, αλλά θέλει υπομονή».

Υπομονή θα πρέπει να κάνει και η ΑΕΚ αφού πλέον από ποιον και ποιους να ζητήσεις ευθύνες και τοσημαντικότερο πού να βρεις και τις λύσεις. Η Αγιά Σοφιά να βάλει το χέρι της…

Υπομονή κάνουμε και οι φίλαθλοι, καθώς με τις ματιές που ρίχνουμε στα άλλα πρωταθλήματα, της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και όχι μόνο, αναρωτιόμαστε αν αυτό που παρακολουθούμε εντός των τειχών είναι το ίδιο άθλημα…

Υπομονή κάθε μέρα, κάθε ώρα, αφού η ζωή έχει πάρει την κατρακύλα στον τόπο μας σε όλα της τα επίπεδα και το μετά φαντάζει συνεχώς ολοένα και πιο ζόρικο απ’ το πριν… Μόνο που τόσο ο Λυμπερόπουλος αλλά κυρίως όσοι διαχειρίζονται αυτό που λέγεται Ελλάδα και αφορά τους Eλληνες καλό θα είναι να γνωρίζουν πως ακόμα και η… Υπομονή… έχει τα όριά της!
spotrday31117
Το οπισθόφυλλο της Sportday, που μπορείτε να διαβάσετε στο ogdoo.gr και μέσα από το pdf που ακολουθεί, είναι μια χορηγία της πίπας Herb.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!