«Η ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό»

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
06/07/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Μακρής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «Ο Αμερικάνος». Ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό που εξέπεμπε στα μεσαία κύματα με έναν πομπό ισχύος ενός κιλοβάτ στα μεσαία (1584 χιλιόκυκλοι και 1594 χιλιόκυκλοι) και μετέδιδε τα τραγούδια εκείνα που ήθελε να ακούσει η νεολαία της Αθήνας. Το κλειδί ήταν η φράση «This is America’s top 40 Keep your feet on the ground», που συνήθιζε να λέει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και είχε γίνει σλόγκαν στα χείλη των νέων τη δεκαετία του 1960 αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 και ώρα 12:00 και από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 και ώρα 13:00, ξετυλίγει την ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού που έμαθε στους νέους της Αθήνας τα αμερικάνικα τραγούδια και σημάδεψε την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους. Άλλωστε, ο σταθμός αποτελούσε τη μοναδική πηγή ενημέρωσης για τις τελευταίες μουσικές επιτυχίες του αμερικάνικου χιτ-παρέιντ. Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο με την πολύτιμη βοήθεια του ιστορικού παραγωγού του Πρώτου Προγράμματος Γιάννη Πετρίδη.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν ο Γιάννης Πετρίδης, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδας Γιάννης Τράικος και ο ιστορικός Φοίβος Οικονομίδης. Ακούγονται ηχητικά τεκμήρια από τις εκπομπές του «Αμερικάνου» αλλά και από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Τα τραγούδια που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ επέλεξε ο Γιάννης Πετρίδης.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!