Ανέκδοτα τραγούδια με τη φωνή του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Ένα μοναδικό cd - ντοκουμέντο με τη σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Λουκιανός «θυμάται»


Ένα μοναδικό cd - ντοκουμέντο προσφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου, που, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη «φυγή» του Λουκιανού Κηλαηδόνη στις 7 Φεβρουαρίου, η εφημερίδα προσφέρει ένα cd με τίτλο «Θυμάμαι», με δέκα ηχογραφήσεις με τη φωνή του, από το προσωπικό και καλοδιατηρημένο αρχείο του.

Τα τραγούδια του cd


1) Το πέτρινο τραπέζι (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Κώστας Κινδύνης) 1968
2) Ο φασισμός (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Λευτέρης Παπαδόπουλος) 1969
3) Ο κλήδονας (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Δημήτρης Ιατρόπουλος) 1968
4) Μικρό μου καραβάκι (Λουκιανός Κηλαηδόνης) 1968
5) Σταυρόλεξο (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Γιάννης Νεγρεπόντης) 1968
6) Την Πέμπτη το βράδυ (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Δημήτρης Ιατρόπουλος) 1968
7) Θυμάμαι (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Γιάννης Καλαντζόπουλος) 1999, από το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Δόξα και λόξα»
8) Εμείς οι δυο (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Κώστας Κινδύνης) 1968
9) Το πανηγύρι των άστρων (Μίκης Θεοδωράκης – Νίκος Γκάτσος) 1967
10) Το καλοκαίρι σαν θα ‘ρθει (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Οργανικό, 1968
28207939 10213649507926874 922877770 o
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι «Ο φασισμός», που ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφιερώνει στον πατέρα του Δημήτρη Κηλαηδόνη, ο οποίος πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση (με το ΕΑΜ Αθήνας) και στη συνέχεια φυλακίστηκε και εξορίστηκε, δεν είναι άλλοι από τους στίχους που μελοποίησε και ο Μίμης Πλέσσας και τραγούδησε η Ρένα Κουμιώτη στο τραγούδι «Οκτώβρης ήταν» («Δεν θα περάσει ο φασισμός»), που εντάχθηκε το 1974 στο δίσκο «Μίλα μου για τη λευτεριά».

Η ηχογράφηση στο «Πανηγύρι των άστρων» προέρχεται από συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Λυκαβηττού, παρουσία του συνθέτη.

Θυμάμαι πως συζητώντας με τον Λουκιανό τον Αύγουστο του 2008, στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνέντευξης που μου παραχώρησε τότε, είχαμε αναφερθεί στο αρχείο και τις ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις του:

Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα εκδώσεις αυτά;
Έχω τέτοιο υλικό αλλά θέλω δικαιώματα και διάφορα τέτοια μπλεξίματα με εταιρείες κλπ. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι παιχτήκανε στο Λυκαβηττό (αναφέρεται στη συναυλία του «Η σκοτεινή πλευρά» τον Αύγουστο του 1996) και υπάρχει το video και μάλιστα ήταν περισσότερα απ’ όσα έβαλα τελικά. Έχω ας πούμε πρόβα στο σπίτι μου με τον Νταλάρα να κάνει το «Σ’ αγαπώ» και το «Παίρνω την ανηφοριά» μ’ ένα πιανάκι κι ένα κασετόφωνο… Έχω πάρα πολύ καλό αρχείο και διατηρημένο και τώρα είμαι σε φάση που αρχειοθετώ, για να μπορώ να τα βρίσκω όλα εύκολα. Ένα πολύ ωραίο ταξίμι που έχει κάνει ο Τάσος ο Χαλκιάς, όταν το 1975 κάναμε με τον Γκάτσο για το BBC μια εκπομπή αντιδικτατορική και ζητήσανε μουσική. Και γράψαμε με τον Γκάτσο το «Κάποιον σταυρώνουν σήμερα» με τη Γαλάνη. Κι από την πίσω μεριά επειδή δεν είχαμε άλλο τραγούδι, φώναξα τον Τάσο Χαλκιά να το παίξει με το κλαρίνο του σαν μοιρολόι ηπειρώτικο… Αυτό τώρα, άντε βρες το… Κάποια στιγμή μπορεί και να τα βγάλω… θα δω… δε θα χαθούνε, είναι σε καλά χέρια…

Δεν ξέρω αν οι χρονολογίες που αναγράφονται στο cd, αφορούν τη χρονιά γραφής ή ηχογράφησης των τραγουδιών. Μοναδική παράλειψη της συλλογής είναι η μη αναγραφή περισσότερων στοιχείων για τις ημερομηνίες ηχογράφησης, τους μουσικούς, τις δεύτερες φωνές κλπ. Αλλά μπροστά στην έκδοση του ακυκλοφόρητου υλικού, αυτό θα έλεγα πως είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Εύχομαι και ελπίζω αυτή η πρώτη έκδοση να έχει και ανάλογη συνέχεια…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!