Αν Χάσι… τα ‘χει χάσει όλα!

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένα τραγούδι ειδικά αφιερωμένο στον Ολυμπιακό και τον Αλβανό προπονητή του…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 1987 η Ελευθερία Αρβανιτάκη βρισκόταν στο χρυσό σκαλοπάτι της διαδρομής της. Βαδίζοντας πλέον αυτόνομη, χωρίς την Οπισθοδρομική Κομπανία όρθωνε με αξιώσεις το ανάστημά της. Την προηγούμενη χρονιά είχε ερμηνεύσει δημιουργίες του Σταμάτη Σπανουδάκη στο δίσκο τους «Κοντραμπάντο» με την Ακτή και το Έφυγες νωρίς να ξεχωρίζουν ενώ συμμετείχε στο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα με τον Σταύρο Κουγιουμτζή «Τρελοί και Άγγελοι» τραγουδώντας το διάσημο Κόκκινο φουστάνι με τους στίχους του Κώστα Κινδύνη. Η συνεργασία της με τον Νίκο Ξυδάκη στο δίσκο «Κοντά στη Δόξα μια στιγμή» είχα ανάλογη τύχη. Ο συνθέτης μετά τους εξαιρετικούς δίσκους του «Η Εκδίκηση της γυφτιάς» (1978), «Τα Δήθεν» (1979) και «Πρώτο βράδυ στην Αθήνα» (1983) που ανανέωσαν καίρια το πλαίσιο του λαϊκού τραγουδιού στους νέους καιρούς αναζητούσε πλέον ένα διαφορετικό ύφος.

Και έκανε διάνα εμπιστευόμενος την Αρβανιτάκη, την ολόδροση και αλλιώτικη φωνή της εποχής, με την οποία είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και το 1985 στο soundtrack της ταινίας «Μανία». Οι δυο τους, δίχως να αρνούνται τις κλασικές δομές αλλά και την Ανατολή που αποδειγμένα κουβαλούσαν στο αίμα τους, χάραζαν καινούργιες στράτες. Απ’ το «Κοντά στη Δόξα μια στιγμή» ξεχώρισαν Στο εστιατόριο που τρων τα συνεργεία και Ένα όχι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη, το περίφημο Ερωτικό σε ποίηση Λαπαθιώτη, και το Μη φοβάσαι με τα λόγια του Ρασούλη. Απαρατήρητο πέρασε ένα περίεργο ζεϊμπέκικο που ‘λεγε:

Τα ‘χει χάσει όλα
Κι ας ήτανε σε όλα
Άρχοντας και δυνατός

Ο αγώνας της Τρίτης με την Παρτίζαν στο Βελιγράδι είναι κομβικής σημασίας για τον Ολυμπιακό αλά και για το μέλλον του Χάσι που μοιραία με το καλημέρα παίζει το κεφάλι του. Δεν είναι τυχαίος προπονητής ο Αλβανός, όπως κάποιοι των αποκαλούν υποτιμητικά. Έχει περγαμηνές στο ενεργητικό του και μακάρι αυτοί που τον επέλεξαν να ανίχνευσαν στον χαρακτήρα του τα στοιχεία που ταιριάζουν στο λιμάνι και το θέμα να μην έχει να κάνει μόνο με τον «γάτο» μάνατζερ του. Πέρα απ’ τις διακρίσεις του ο Χάσι βρίσκεται και σε δημιουργική ηλικία. Το ίδιο ακριβώς  συμβαίνει και με τον συνάδελφό του στον ΠΑΟΚ όπου με την αυριανή αντίπαλο του Ολυμπιακού γνώρισε δάφνες. Μιλάμε για ικανούς επαγγελματίες που όμως κλήθηκαν να διαχειριστούν δύσκολα μαγαζιά σε κρίσιμες στιγμές. Είμαι μεγάλο ατού να γνωρίζεις τη νοοτροπία και τον ψυχισμό της ομάδας, των αθλητών και των φιλάθλων που καλείσαι να υπηρετήσεις. Δείτε πόσο καλύτερα τα πάει στη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ ο Χιμένεθ. Πόσο πιο προσεκτικός αλλά και αποδοτικός είναι τώρα που κατάλαβε καλύτερα πρόσωπα και πράγματα.

Το λάθος βρίσκεται στην άλογη ελληνική ποδοσφαιρική τακτική που τα σφάζει όλα εδώ και τώρα. Οι παράγοντες φαίνεται πω ψάχνουν για θαυματοποιούς και όχι για συνετούς χτίστες. Μόνο που οι πρώτοι, ανέκαθεν ήταν κάλπικοι, ενώ οι δεύτεροι, αν και λιγότερο εντυπωσιακοί, μακροπρόθεσμα χρήσιμοι… Το όλα σήμερα βέβαια εξυπηρετεί πολλούς στόχους, όχι όμως αυτούς που προσδοκούν οι υγιείς φίλαθλοι. Παραπέμπει σε νταλαβέρι, είναι η παραοικονομία και όχι η αληθινή και δίκαιη οικονομία. Είναι το άτοπο που με το στανιό πάει να βγει σωστό. Κάπως έτσι λοιπόν στο Ελλάντα, κατά πως γράφει κι ο Ξυδάκης, μια στραβή αρκεί, από τη δόξα να καταντήσεις σε μια στιγμή:

Τώρα που γυρίζει
Στο χορό λυγίζει 
Κι είναι μόνος του ο φτωχός…

...μπάλα μετά μουσικής

Το άρθρο προέρχεται από το οπισθόφυλλο της Sportday (24/7/2017) και είναι μια χορηγία του cer’ 8 (τσερότο). Μπορείτε να το διαβάσετε και μέσα από το pdf που ακολουθεί.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!