Αφιέρωμα στο στιχουργό του «Όποια και να ‘σαι» Γιώργο Σαμολαδά

(ΑΚΟΥΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στα ξεχωριστά τραγούδια που έγραψε ο Τρικαλινός στιχουργός Γιώργος Σαμολαδάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Όποια και να ‘σαι, ότι και να ‘σαι…»


Στις 28 Μαρτίου 1999 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο στιχουργός πολλών και μεγάλων επιτυχιών Γιώργος Σαμολαδάς. Είχε γεννηθεί στα Τρίκαλα στις 22 Ιουλίου του 1922.

Καθηγητής φυσικής αγωγής στο επάγγελμα, στην παράλληλη ενασχόλησή του με το λαϊκό τραγούδι, που ξεκίνησε το 1962, υπέγραψε σπουδαία τραγούδια, τα περισσότερα με τον συνομήλικο και παιδικό του φίλο Απόστολο Καλδάρα. Πολλά από αυτά, όπως «Ότι αγαπάω εγώ πεθαίνει», που ήταν και το πρώτο του, «Άμα θες να κλάψεις κλάψε», «Ένας σκύλος και μια γυναίκα», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει», «Περιφρόνα με γλυκιά μου», «Άσε πρώτα να ξεχάσω», «Πετροβολούσα τη ζωή», «Αχ καναρίνι μου» έγιναν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Συνεργάστηκε επίσης αρκετά με τον Θόδωρο Δερβενιώτη, ενώ το 1974 υπέγραψε έναν ξεχωριστό κύκλο τραγουδιών αφιερωμένων στους ξενιτεμένους, σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, τους «Ροβινσώνες» που τραγούδησαν ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου και η Βασιλική Λαβίνα.

Με αυτή την αφορμή, την Τετάρτη 28 Μαρτίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το... ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης Fm 100,6, ήταν αφιερωμένη στο στιχουργικό έργο του Γιώργου Σαμολαδά, με μια επιλογή από τις μεγάλες επιτυχίες του, αλλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια, μιας χρονικής περιόδου από το 1962 μέχρι το 2006…

Πολύτιμος οδηγός στη διαμόρφωση της εκπομπής στάθηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα της φιλολόγου Λίλιας Τσούβα στον Γιώργο Σαμολαδά, στη διαδικτυακή εφημερίδα των Τρικάλων «Ενεργός Πολίτης».

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!