Το πρώτο ντιμπέιτ υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας

Τι είπαν Μπακογιάνης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
19/04/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Κοινή είναι η εκτίμηση των τριών εκ των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας, Παύλου Γερουλάνου, Νάσου Ηλιόπουλου και Κώστα Μπακογιάννη, ότι η Αθήνα είναι μια πόλη εγκαταλελειμμένη. Αυτό αποτυπώθηκε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν ως προς τα αίτια, στο ντιμπέιτ που διοργάνωσε με τους τρεις τους το περιοδικό LIFO. Στο ντιμπέιτ είχε προσκληθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαική Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, που δεν κατέστη όμως δυνατόν να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του , εκτός Αθηνών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλο Γερουλάνο, η Αθήνα παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης (σπασμένα πεζοδρόμια, παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου κ.ά.) διότι η δημοτική αρχή Καμίνη παρέλαβε έναν χρεοκοπημένο δήμο εν μέσω της οικονομικής κρίσης και επιδόθηκε στην οικονομική του εξυγίανση και επιβίωση - κάτι που το πέτυχε. Κατά τον επικεφαλής όμως του υποψηφίου της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσο Ηλιόπουλο, «δεν υπάρχουν ελαφρυντικά» στη διοίκηση Καμίνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αθήνα, «γιατί είχε δυο θητείες και στη δεύτερη θητεία έχασε παντελώς την καθημερινότητα, παρότι είχε και πόρους που δεν αξιοποίησε». Κατήγγειλε δε, ότι ενώ το 2008 ο δήμος είχε αγοράσει και πληρώσει για 5000 νέους κάδους, όταν ανέλαβε ο κ. Καμίνης έκανε καταμέτρηση «και έλειπαν 3000, που δεν είχαν παραλειφθεί.Τώρα, οι άνθρωποι του 2008 που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή, είναι στο ψηφοδέλτιο Μπακογιάννη» τόνισε.

Ο κ. Μπακογιάννης, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Αθήνα ψηλά» , υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω», επισημαίνοντας ότι «οι Αθηναίοι εκτός από εγκαταλελειμμένοι αισθάνονται και «αόρατοι» για τον δήμο». Επίσης, επικαλέστηκε το πρόγραμμα του, σημειώνοντας ότι αν εκλεγεί δήμαρχος, ο δήμος θα επενδύσει γι' αυτό 30 εκατομμύρια ευρώ (αγορά οχημάτων, ανακατασκευές πεζοδρομίων κ.ά.) τους πρώτους 18 μήνες.

Αναφερόμενος στα Εξάρχεια, τόνισε πως «δεν υπάρχει αριστερή ή δεξιά βία, αριστερή ή δεξιά εγκληματικότητα» και πρότεινε για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη την πρωτεύουσα, την ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού μεταξύ του δήμου και των άλλων συναρμόδιων κρατικών φορέων, κοινές περιπολίες ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας, ενίσχυση της δεύτερης με προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και κατάλληλη επανεκπαίδευση του δυναμικού της, αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας. Επίσης, σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο ως προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της σημερινής εικόνας για τα Εξάρχεια, θα διαδραματίσει η υλοποίηση της πρότασής του για ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ακροπόλ και του Πολυτεχνείου, με ταυτόχρονη απομάκρυνση της Αρχιτεκτονικής Σχολής και τη μετατροπή όλης αυτής της έκτασης σε πόλο προσέλκυσης τουριστών.

Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος κατήγγειλε με έμφαση ότι «τα Εξάρχεια τα έχει καταλάβει το οργανωμένο έγκλημα» και πως εάν αυτό δεν γίνει παραδεκτό και από το σύνολο της πολιτικής σκηνής και δεν αντιμετωπιστεί αναλόγως, λύση δεν πρόκειται να υπάρξει. Επίσης, άσκησε κριτική για τη μη ανταπόκριση του πρωθυπουργού, στην γραπτή έκκληση που του έχει απευθύνει, μήνες τώρα, να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και υποψηφίων δημάρχων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι δήμαρχοι δεν είναι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη» , τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα που δρα στην περιοχή, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το αίτιο. Επίσης σημαντικοί παράγοντες πρόσθεσε, είναι η εγκατάλειψη από το δήμο, και τα συμφέροντα real estate καθώς και βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Τουναντίον, είπε, πρέπει να παραμείνει και να αποτελέσει μαζί με το σύνολο του Πολυτεχνείου, το θεσμικό σύμβουλο για το δήμο Αθηναίων, σε όσα πρέπει να κάνει και αφορούν τις υποδομές κ.ά.. Ο κ. Ηλιόπουλος, ανέφερε ακόμη, επικαλούμενος ευρωπαϊκά στοιχεία, ότι η Αθήνα είναι πιο ασφαλής από τη Ρώμη και το Παρίσι. «Είναι μια ζωντανή πόλη, γιατί έχει μικτές χρήσεις και οφείλει ο δήμος να τις διατηρήσει».

Την αντίθεση του σε μια «πόλη αποστειρωμένη», εξέφρασε και ο κ. Μπακογιάννης, σημειώνοντας όμως ότι η εικόνα που «βγάζει» σήμερα η Αθήνα είναι ότι βρίσκεται σε παρακμή, και με πολλές «μαύρες τρύπες». Κατά τον κ. Γερουλάνο όμως, «η Αθήνα εκπέμπει κάτι θετικό», νέες επιχειρήσεις ιδρύονται και με μια εξωστρέφεια και συντονισμό όλων μπορεί να αναδείξει «την αξία που έχει μέσα της». Αλλά «το ερώτημα είναι το εξής: Ο πολιτικός κόσμος θα ανταποκριθεί» προς αυτή την κατεύθυνση; Κοινή επίσης ήταν η εκτίμηση ότι ο κατασταλτικός τρόπος αντιμετώπισης των τοξικοεξαρτημένων είναι αποτυχημένος, ότι απαιτούνται ειδικές υποδομές και σημαντικά προγράμματα πρόληψης αλλά και απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία , όπως και για τους αστέγους και για άλλες κατηγορίες. Ο κ. Μπακογιάννης, απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση για την προσβασιμότητα στην πόλη, χαρακτήρισε «σκοτώστρες» τα τωρινά πεζοδρόμια της Αθήνας και εξήγγειλε εκτεταμένη αντικατάσταση και διαπλάτυνσή τους, μετατροπή δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, 24000 νέες ράμπες κ.ά..

Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι το 42% του πληθυσμού της Αθήνα (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, μητέρες με παιδιά κ.ά.) δεν έχουν εύκολη πρόσβαση, σημείωσε ότι απαιτείται η δημιουργία 10.000 θέσεων στάθμευσης για δίκυκλα, να μπει τάξη στα τραπεζοκαθίσματα στους δημόσιους χώρους και «να αφαιρεθούν απ' αυτούς τα εμπόδια που έχουν εγκαταστήσει, κυρίως ο δήμος και κρατικοί φορείς». Ακόμη και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν είναι προσβάσιμοι σε παιδιά με αναπηρία, επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος.

Ομόθυμη ήταν και η στάση των τριών υποψηφίων δημάρχων σε ότι αφορά τη Χρυσή Αυγή (ΧΑ), αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεννόηση με αυτήν και μετεκλογικά. «Η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση που πρέπει να απομονωθεί από όλους» είπε ο κ. Γερουλάνος, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί για να εξαλειφθεί και η όποια απήχηση έχει το κήρυγμα μίσους της. Απαιτείται, πρόσθεσε «να είμαστε και ως δήμος συνεχώς δίπλα τους πολίτες, η πόλη να μην είναι σε εγκατάλειψη».Ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο, μάλλον τον Κασιδιάρη δεν θα τον δούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και θα αυτό που θα απασχολεί, θα είναι η σχέση του με το σωφρονιστικό σύστημα», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση με τους νεοναζί».

«Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις είμαστε απόλυτα απέναντι στη ΧΑ» υπογράμμισε και ο κ. Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι «έχουμε κτίσει ένα αρραγές μέτωπο προστασίας της Δημοκρατίας».

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!