Τι ακριβώς είναι το hangover;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα μας, μετά από μια βραδιά με πολύ αλκοόλ;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η συναυλία «σήκωνε» πολλές μπύρες; Είπατε να το αδειάσετε το κρασί μετά το βραδινό σας, για να μη «μείνει»; Δεν μπορέσατε να αποφύγετε τo «ένα τελευταίο για το δρόμο»;

Την επόμενη μέρα είναι πολύ πιθανό να νιώθετε… επικό hangover. Κι ενώ πίνετε τον καφέ σας, προσπαθώντας να τα φέρετε βόλτα με την ημέρα σας, αναρωτηθήκατε ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας;

Δείτε παρακάτω πώς το αλκοόλ επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας σας, από τον σωστό ύπνο μέχρι τη λειτουργία της καρδιάς σας, σύμφωνα με την έρευνα του alcohol.org.

Τελειώσατε το τελευταίο ποτό σας και τώρα νιώθετε υπνηλία - και δεν είναι δύσκολο να σας πάρει ο ύπνος γρήγορα χάρη στο ηρεμιστικό αποτέλεσμα του οινοπνεύματος. Αλλά όταν ξυπνάτε το επόμενο πρωί, δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι. Το αλκοόλ που καταναλώσατε σας έκανε να κοιμάστε ελαφρά και να καταπνίξετε τον κύκλο REM, μειώνοντας δραστικά την ποσότητα του επανορθωτικού ύπνου που χρειάζεται το σώμα σας. Το κεφάλι σας θα είναι βαρύ και πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά όλη τη ημέρα.

Πιθανότατα νιώθετε τάση για εμετό. Ο λαιμός σας καίει και το στομάχι σας πονάει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπερβολικό αλκοόλ προκάλεσε φλεγμονή τόσο του οισοφάγου όσο και της στοματικής σας κοιλότητας. Μπορεί να έχετε ακόμη και διάρροια χάρη στο γεγονός ότι τα έντερά σας δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό μετά την πρώτη έκθεση σε τόσο αλκοόλ. Αναγκάζεστε να στραφείτε στα αντιόξινα για να εξουδετερώσετε το υπερβολικό οξύ του στομάχου.

Αισθάνεστε το στόμα σας ξερό και είστε ζαλισμένοι. Νιώθετε δίψα - επειδή παρά τα ποτά, έχετε αφυδατωθεί. Επιπλέον, η πτώση του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται από το αλκοόλ σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι, αλλά το φαγητό δεν μοιάζει δελεαστικό. Το κεφάλι σας πονάει χάρη στα διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας που πάλλονται από την αφυδάτωση.

Ρωτάτε τον εαυτό σας: «Αξίζει πραγματικά;».
Hangover Infographic
Δυστυχώς, όμως, οι επιπτώσεις μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ στο σώμα σας είναι ακόμα πιο δραματικές, καθώς επηρεάζουν την καρδιά, το συκώτι και το πάγκρεας, οπότε η περιορισμένη κατανάλωση θεωρείται επιβεβλημένη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!