Στο βουνό της Πεντέλης ριζώθηκε το «Mountains» του Γιάννη Σπάθα

(PHOTOS) Ίσως όμως, και 80 χιλιάδες χρόνια να περάσουν, Γιάννης Σπάθας να μην ξαναβγεί…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
09/07/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Με ένα πολύ δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, όπως αυτό που εισέπραττε στο τέλος του «Mountains», ο κόσμος αποχαιρέτησε το μουσικό ογκόλιθο, Γιάννη Σπάθα, χθες το απόγευμα στον Αγ. Σεραφείμ στην Παλαιά Πεντέλη.

Όλη η οικογένεια των Socrates Drank The Conium ήταν εκεί στο τελευταίο αντίο ενός πληθωρικού μουσικού που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική και ιδιαίτερα τη rock στην Ελλάδα που θρηνεί την απώλεια της σημαίας της.

Από τους πρώιμους Socrates, Ηλία Ασβεστόπουλο, Αντώνη Πιτσολάντη και τον πρώτο ντράμερ του γκρουπ Ηλία Μπουκουβάλα, τους Νίκο Αντύπα, Νίκο Πολίτη, Γιώργο Ζηκογιάννη, Μάκη Γιούλη, Μαρκέλλα Παναγιώτου, Άκη Τουρκογιώργη, Μάνο Νεόφυτο που συνέβαλαν στον ήχο και την εξέλιξη των Socrates, τους ιδιοκτήτες του θρυλικού rock club «Κύτταρο» αδερφούς Γιακουμέλου, Γιάννη και Δημήτρη, που έδωσαν βήμα και καθιέρωσαν τους Socrates μέχρι τον πιο πιστό και ίσως μεγαλύτερο φαν του γκρουπ, Θανάση Σταθόπουλο, ήταν όλοι εκεί. Η Λίνα Τουρκογιώργη, σύζυγος του Αντώνη που έζησε όλες τις αγωνίες των δύο φίλων, η Κάλλη Τρέμπελα, σύζυγος και συνεργάτιδα του αείμνηστου Βασίλη Γεωργόπουλου που έπεισε και οργάνωσε το reunion των Socrates στον Λυκαβηττό το ’98, καθώς και την επίλεκτη περιοδεία που ακολούθησε κι έδωσε βήμα τότε στους Socrates στο «Blues Hall», ο Νίκος Εσπιαλίδης που ως υπεύθυνος του Ηχογραφικού Κέντρου Μεγάρου Μουσικής και μεγάλος θαυμαστής του Σπάθα, δούλεψε επί αμέτρητες ώρες μαζί του στο στούντιο, ο Τζώννυ Βαβούρας που είχε ίνδαλμα τον Σπάθα και έκανε ηχοληψία σε συναυλίες τους, αλλά και Γιάννης Δρόλαπας που σηκώνει πλέον το βάρος του rock σε τόσο υψηλό επίπεδο παιξίματος κιθάρας. Ακόμη ο Βασίλης Λέκκας που συνεργάστηκε με το Σπάθα στη δισκογραφία και στη σκηνή και ήταν γείτονες και φίλοι στην Ανθούσα, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Γιώργος Νταλάρας που έχουν θα θυμούνται πολλά σε επίπεδο συνεργασίας, αλλά και φιλίας.

Η οικογένεια των Socrates όμως είναι πολύ μεγάλη σαν μια αλυσίδα χαλύβδινη με τόσους κρίκους που δεν σπάνε με τίποτα, με τα δικά της χαρακτηριστικά που μπορεί να νοιώσει κανείς αν ακολουθούσε το γκρουπ όλα αυτά τα χρόνια που ήταν ενεργό. Ο Γιάννης Σπάθας σκέφτηκε τις δύσκολες ώρες που περνούσε τον κολλητό φίλο του από τα γυμνασιακά χρόνια Αντώνη Τουρκογιώργη και επιθυμία του ήταν αντί για στεφάνια να δοθούν τα χρήματα για την αποκατάστασή του, καθώς η υγεία του συμπαίκτη του δοκιμάζεται περίπου μια δεκαετία τώρα κάτι που σεβάστηκαν οι δικοί του άνθρωποι που σήμερα θα συνοδεύσουν το Γ. Σπάθα στην τελευταία κατοικία του στους Παξούς κάτι που ζήτησε ο ίδιος.

Δίπλα σε όλη αυτή τη μεγάλη οικογένεια των Socrates βρέθηκαν στο αντίο πλήθος μουσικών που επηρέασε και δίδαξε έχοντας το θάρρος να το πουν με την παρουσία τους εκεί, άλλοι συνοδοιπόροι του, αλλά και απλοί φίλοι του Γιάννη Σπάθα που σε μια μέρα που έβραζε ο τόπος από την ζέστη βρέθηκαν εκεί για ένα στενάχωρο γεγονός που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει και να αποδεχθεί.

Στην οικογένεια των Socrates δεν χωρούν ψέματα. Η αλήθεια και η αγνότητα του Γιάννη Σπάθα, αλλά και του Αντώνη Τουρκογιώργη δεν χωρά κάτι που δεν είναι αυθεντικό δίπλα της. Δεν έχει νόημα να αναφερθούν ένας προς ένας οι παρευρισκόμενοι στο δυσβάσταχτο αυτό αντίο ενός τόσο προικισμένου μουσικού και καλοσυνάτου ανθρώπου, αλλά και να εκτεθούν όσοι δεν ήταν δικαιολογημένα απόντες εκεί να ανταποδώσουν την προσφορά του Γιάννη Σπάθα στην καριέρα τους.

«Σήμερα θα έπρεπε να είχε 80.000 κόσμο που να έφτανε ως την κορυφή του βουνού», όπως είπε ο ντράμερ Μάνος Νεόφυτος. Μια καθαρή δήλωση αγάπης για τον Σπάθα που δεν πρέπει να ληφθεί εσφαλμένα για το πλήθος που ήταν χθες στο εκκλησάκι.

Ίσως όμως και 80 χιλιάδες χρόνια να περάσουν, Γιάννης Σπάθας να μην ξαναβγεί…

Φωτογραφίες: NDP Photo Agency & Γιάννης Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!