Σαββόπουλος και Άσιμος κόπηκαν στα Θρησκευτικά

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ποια τραγούδια πέρασαν τις «εξετάσεις» του κλήρου και ποια όχι!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/06/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Θρησκευτικά μετά …λογοκριμένης μουσικής


Μετά τη συμφωνία συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας για το νέο πρόγραμμα σπουδών, το μάθημα των Θρησκευτικών μπαίνει πλέον σε νέα εποχή και σε περίοδο εκσυγχρονισμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ήδη από το νέο σχολικό έτος 2017-18.

Μολονότι η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας αποδέχθηκε την εισαγωγή συνοδευτικού μουσικού και οπτικού υλικού σε συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες και εργασίες, υπήρξαν τραγούδια, γελοιογραφίες, αλλά και αναφορές στη γιόγκα που αποκλείστηκαν, καθώς οι Μητροπολίτες έστειλαν στο πυρ το εξώτερον.

Έτσι η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου, ο «Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου και το δημοφιλές τραγούδι «Umbrella» της Rihanna, είναι εκείνα που, σύμφωνα με την εισήγηση του Μητροπολίτη Εφραίμ, καταργήθηκαν από το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών.

Συνολικά από το πρόγραμμα σπουδών στην Α' Λυκείου, κόπηκαν:


- Ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι (Ο Άνεμος) για τον «Άνεμο» που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου

- Οι στίχοι από το τραγούδι «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)

- Η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου

- Το τραγούδι «Umbrella» της Rihanna

Επίσης, η Εκκλησία ζήτησε να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.

Επιπλέον κόπηκε μια γελοιογραφία του Economist, καθώς σύμφωνα με την Εκκλησία εξέτρεφε «αντιθρησκευτικά» αισθήματα στους μαθητές, προωθώντας τους την ιδέα πως οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία. Στη γελοιογραφία απεικονίζεται ένα πεδίο μάχης γεμάτο με νεκρούς και όσοι επέζησαν, ανέφεραν: «Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός».

Η Εκκλησία έκοψε ακόμη αναφορά στο βιβλίο σχετικά με το ζήτημα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον εισηγητή σε αυτό το ζήτημα «έχει συνεισφέρει τόσες πολλές και κεφαλαιώδεις προτάσεις η ορθόδοξη πατερική και εν γένει θεολογική γραμματεία», ωστόσο το βιβλίο «περιορίζεται σέ ἐκπαιδευτικό ὑλικό μέ πατερικά κείμενα μόλις 1 σελίδας καί ἐμπλέκεται μέ ἄσχετα πρός τήν ὀρθόδοξη ὀπτική, δοκίμια γιά τούς φυλακισμένους, στίχους ἀπό ἑλληνικό παραδοσιακό τραγούδι γιά τήν φυλακή, στίχους γιά τήν "Ἔξοδο" τῶν Ἑβραίων, ἀπό ξένα τραγούδια (spirituals, ὅπως τό "Go Down Moses" τοῦ Louis Armstrong κ.λπ.). Εἶναι σαφές καί ἐδῶ ποῦ πέφτει τό κέντρο βάρους: ἡ βασική θέαση τοῦ ζητήματος τῆς ἐλευθερίας μέ ἀφετηρία τήν κοσμική ὀπτική διαφόρων τεχνῶν καί ἐπιστημῶν (πολιτική, κοινωνιολογία κ.λπ.) στήν ὁποία ἁπλῶς συνεισφέρει καί συμβάλλει ἡ θεολογική προσέγγιση».

Τι ενέκρινε η Εκκλησία;


Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το πράσινο φως για τα προγράμματα σπουδών παίρνει για παράδειγμα το τραγούδι «Η Ζωή μου Όλη» του Άκη Πάνου σε εργασία της Γ’ Γυμνασίου με θέμα «Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας - Χτίζοντας τον κόσμο μας».

Την ίδια τύχη έχει «Ο Κήπος» του Σωκράτη Μάλαμα. Στην Α’ Λυκείου στη θεματική ενότητα «Αναζήτηση του Θεού» προτείνεται το εξαιρετικό τραγούδι «Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και μια φωτογραφία του παλιού βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Τζιοβάνι να πανηγυρίζει γκολ γονατιστός και δείχνοντας προς τον ουρανό.

Πηγή: http://news247.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!