Πέθανε ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο μαέστρος & συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης, σε ηλικία 87 χρονών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Ζακ Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1925 και ήταν εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, με πατέρα έμπορο, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πουλώντας οικιακά και γραμμόφωνα. Στην κατοχή όλη η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν. Έζησε σε φριχτές συνθήκες και επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα μετά από τρία βασανιστικά χρόνια.

Ο συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού Ζακ Ιακωβίδης έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε στίχους του Μίνου Μάτσα. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η «Αγαπούλα» με το Φώτη Πολυμέρη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Κούλα Νικολαΐδου, Νίκο Γούναρη, Τώνη Μαρούδα, Μαριάνα Χατζοπούλου, Ρένα Βλαχοπούλου, Παμέλα, Σοφία Βέμπο, Μαίρη Λίντα, Τζένη Βάνου, Τόλη Βοσκόπουλο, Δάκη και πολλούς άλλους. Ξεχωριστή η συνάντησή του με το Γιάννη Πάριο, στο τραγούδι «Την αγαπούσα παραδέχομαι», σε στίχους του Πυθαγόρα.

Τον Φεβρουάριο του 2011 τιμήθηκε στον Παρνασσό για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον Σύλλογο Φίλων της Ελαφράς Μουσικής. Η βιογραφία του συνθέτη, γραμμένη από τον Κώστα Παπασπήλιο με τίτλο «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εμπειρία εκδοτική.

Η κηδεία του Ζακ Ιακωβίδη θα γίνει αύριο στις 2:30μ.μ. στο κοιμητήριο του Βύρωνα.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!