Πέθανε ο συλλέκτης έργων Τέχνης, Ίων Βορρές

Ο Ίων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στην Παιανία, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
σήμερα Παρασκευή, το πρωί.

Με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, ο Ίων Βορρές αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Απέκτησε το δίπλωμα των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης και ανώτερο δίπλωμα στη Φιλοσοφία και την Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Φοίτησε, επίσης, στο Ontario College of Education.

Απέκτησε την καναδική υπηκοότητα και διετέλεσε δημοσιογράφος σε εφημερίδες του Καναδά, μέχρι που το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία διάσωσης και προβολής στοιχείων που εκφράζουν την αυθεντική ελληνικότητα.

Είχε τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αθηνών και τη Λέσχη Λάιονς και παρασημοφορήθηκε από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το 2001 έλαβε τιμητικά τον τίτλο του Δρ. Καλών Τεχνών από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος. Επιλέχθηκε ως «Άνδρας της Χρονιάς 2009» για την Ελλάδα από το Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο. Το 2009 έλαβε το ανώτατο τιμητικό παράσημο «Order of Canada» από την Κυβερνήτη του Καναδά, Michalle Jean.

Το Μουσείο Βορρέ είναι ένα πολιτιστικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την διοργάνωση εκθέσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό μέχρι και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Έχει έκταση μεγαλύτερη από 18 στρέμματα και αποτελείται από δύο μέρη, το Μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης και το λαογραφικό Μουσείο, τα οποία μαζί καλύπτουν τουλάχιστον 2500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Όλο το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι, ώστε να αναδεικνύεται με ένα μοναδικό τρόπο το ελληνικό πνεύμα. Μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές σύγχρονης ελληνικής εκτίθεται, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα γλυπτών, κατασκευών και ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Το λαογραφικό Μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτηρίων, αυλών και κήπων ή μάλλον μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων, που στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να αναδεικνύεται η χρηστική τους αξία και η έμφυτη ομορφιά τους.

Οι κήποι άγριοι και αποτελούμενοι σχεδόν αποκλειστικά από μεσογειακή χλωρίδα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Μουσείου, χαρακτηριζόμενοι από πολλούς ως οι πιο όμορφοι κήποι της Αθήνας.

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Ιωνος Βορρέ, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μέσα από το σημαντικό μουσείο που ίδρυσε, ο Ιων Βορρές πρόσφερε πολλά στην ανάδειξη της συνέχειας μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Τα δυο τμήματά του Μουσείου Βορρέ, το λαογραφικό και το Μουσείο σύγχρονης τέχνης διασώζουν αυθεντικές εκδοχές του ελληνικού πολιτισμού, του ίδιου πολιτισμού που ο Βορρές φρόντισε να προβάλει με πολλές εκθέσεις έργων της συλλογής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!