Πέθανε ο Λεονάρδος Μπουρνέλης σε ηλικία 84 ετών

Σίγησε η βαριά και μάγκικη φωνή του Λεονάρδου Μπουρνέλη που άφησε εποχή με τα τσιφτετέλια του και τις λαϊκές επιτυχίες του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Συνθέτης, τραγουδιστής και αυτοδίδακτος μπουζουξής, γεννημένος στην Ίο, ζούσε στην Αθήνα από το 1949. Ξεκίνησε σαν τραγουδιστής στις Κολούμπια, Μίνος, Πάνιβαρ και στην συνέχεια ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρία «Κυκλάδες», την οποία είχε επί σειρά ετών. Συνεργάστηκε με τους Πρόδρομο Τσαουσάκη, Σοφία Σιδέρη, Ελευθερία Χριστοπούλου, Σπύρο Ζαγοραίο, Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, Γιώργο Ταλιούρη, Αντώνη Τζίνα, Γιώτα Σύλβα, Νίκο Αλιφραγκή και άλλους. Πρωτοέκανε αίσθηση στο ελληνικό τραγούδι με τον «Καπετανάκη».

Ο «Καπετανάκης» είναι ένα τραγούδι σε ρυθμό συρτό, που ακούστηκε πρώτη φορά γύρω στο 1975 από τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο. Έκανε θραύση στα τζουκ-μποξ στα ταβερνάκια και στα μπιλιαρδάδικα αλλά και στους πειρατικούς σταθμούς στα μεσαία, αφού μετά τη χούντα γέμισε η συχνότητα, ενώ τα fm δεν είχαν καθιερωθεί ακόμα στην Ελλάδα. Σαν συνθέτης του τραγουδιού εμφανίζονταν ο Λεονάρδος Μπουρνέλης και στιχουργός ο ίδιος ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Ο Μιχαλόπουλος μαζί με τον Απόστολο Νικολαΐδη, ήταν οι δύο τραγουδιστές που μέσα στη δεκαετία του 1970, εποχή του έντεχνου, του ελαφρολαϊκού και τού λαϊκού του συρμού, επέμεναν με τη βαριά μάγκικη φωνή τους σε ένα στυλ ερμηνείας και ρεπερτορίου που παρέπεμπε στο βαρύ. Ο Μπουρνελης ξεκίνησε το τραγούδι με παραδοσιακά και νησιώτικα και μετά συνέχισε με πολλά λαϊκά και τσιφτετέλια. 

Έκανε επιτυχίες όπως Η καρδιά του Παναγιώτη, Παλαμάκια, Άντε δε μου λέτε, Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί, Έφυγε ο Μάρκος, Τσιφτετέλι στον Χοντρό, Το τσιφτετέλι της φωτιάς, Το τσιφτετέλι του Μπουρνέλη, Το μπουζούκι μου έχει κέφια και άλλα πολλά. Ο Λεονάρδος Μπουρνέλης έχει γράψει και έχει συνθέσει αρκετά τραγούδια όπως Δεν ξανακάνω φυλακή, Εσύ 'σαι αριστοκράτισσα, Μοδίστρες και κομμώτριες, Μοιάζω μ' ένα δέντρο μαραμένο, Ντότα πρες, Τι θες και πας στις μάγισσες, Η τρελή, Όπου πατώ το πόδι μου.

Ο Λεονάρδος Μπουρνέλης γεννήθηκε το 1930 και εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1974 με το δίσκο «Τα Διαμάντια Τραγουδούν» μαζί με τους Παναγώτη Μιχαλόπουλο και Δημήτρη Ευσταθίου στη δική του δισκογραφική «Κυκλάδες» με τραγούδια όπως Ο διαβολάκος, Τα λεφτά χαλάν τον άνθρωπο, Ψευτοαρχόντισσα, Θέλω ν' ανοίξω την καρδιά. 

Ο καπετανάκης - Παναγιώτης Μιχαλόπουλος - Λεονάρδος Μπουρνέλης

Λεονάρδος Μπουρνέλης - Παλαμάκια

Τα τσιφτετέλια του Μπουρνέλη

Τα ζημιάρικα του Μπουρνέλη

Το τσιφτετέλι του Μπουρνέλη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!