Πέθανε η Σάσα Μανέττα

Ήταν η πρώτη παρουσιάτρια της ΕΡΤ και είχε γράψει τους στίχους του θρυλικού τραγουδιού «Ο Σιδερένιος Άνθρωπος»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι πέθανε στην Αθήνα η Σάσα Μανέττα, η γνωστή επί σειρά ετών παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης (ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ), αλλά και στιχουργός πολλών τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες από ποπ και λαϊκούς ερμηνευτές, μεταξύ άλλων : Ηλία Ασβεστόπουλο, Δάκη, Πασχάλη, Γιώργο Πολυχρονιάδη, Ελπίδα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Πουλόπουλο, Ελένη Δήμου, Τζένη Βάνου, Μανώλη Λιδάκη, Δούκισσα και πολλούς ακόμη.

Ηλίας Ασβεστόπουλος - 2002 GR - Ο σιδερένιος άνθρωπος

Η Σάσα Μανέττα γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς. Είναι κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέττα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση "Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο.

ΣΑΣΑ ΜΑΝΕΤΤΑ (αναγγελία προγράμματος ΕΡΤ2-1983)

Κατόπιν εξετάσεων προσλήφθηκε στην ΕΙΡ (Κρατική Τηλεόραση) ως παρουσιάστρια και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια σε δίσκους, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τρεις παίρνοντας το Α' Βραβείο.
sasamanetta
Έχει εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο "Ο άλλος δίδυμος" (Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το "Μοναξιά είναι...", με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδόσεις Όμβρος), τη νουβέλα "Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν" (εκδόσεις Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα ""Με διαβατήριο το ψέμα" (εκδόσεις Εντύποις).
Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες : Η μοίρα ενός αθώου (1965), Η πικραγαπημένη (1965) και Λιτανεία των ηρώων (1970)

Εδώ τα τραγούδια της Σάσας Μανέττα (δεν περιλαμβάνονται όλα, όπως τα τρία τραγούδια της ενός από τους καλύτερους δίσκους του ελληνικού rock του Ηλία Ασβεστόπουλου με τους 2002 «Σιδερένιος Άνθρωπος» (1975), όπου είχε συμμετοχή με τους στίχους της σε τρία τραγούδια : το ομώνυμο σε μουσική Γιάννη Γιοκαρίνη, «Είπαν Πώς Είμαι Ήρωας» και «Είμαι ο Εαυτός Μου» σε μουσική Άκη Σκαμάγκα.

Επιλογές :

Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη μας Γιώργος Πολυχρονιάδης Video 1985 (Α Βραβείο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1979)

ΔΑΚΗΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΕ
Sasa4

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!