Πέθανε η Ρένα Στάμου

Έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας πίσω μια δυνατή παρακαταθήκη από λαϊκά τραγούδια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/04/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Απόψε μ’εγκατέλειψες…»

Στα 92 χρόνια της έφυγε από τη ζωή η ξεχωριστή λαϊκή ερμηνεύτρια Ρένα Στάμου. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 2022 στο Λονδίνο, όπου ζούσε με την κόρη της.

Η Ειρήνη Σεβδαλή, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στα Χανιά στις 4 Ιουλίου του 1930. Μετά από δύσκολα παιδικά χρόνια, το 1949 μπήκε στη δισκογραφία ηχογραφώντας δυο τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη, τη «Σεμιχά» και το «Φτοχωκόριτσο», που κυκλοφόρησαν σε δίσκους γραμμοφώνου, έχοντας στην ετικέτα μόνο το μικρό της όνομα, «Ρένα».

Το 1950 ο παραγωγός της Columbia Νίκανδρος Μηλιόπουλος την ξαναβάφτισε, δίνοντάς της το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ρένα Στάμου. Από τότε συνεργάστηκε με δημιουργούς, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Γεράσιμος Κλουβάτος, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Κώστας Καπλάνης, ο Μπάμπης Μπακάλης, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Μάνεσης, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και ερμηνευτές όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταύρος Τζουανάκος, ο Γιάννης Κυριαζής και άλλοι.

Το «Απόψε μ’εγκατέλειψες» των Στέλιου Χρυσίνη και Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που τραγούδησε μαζί με τον Νίκο Βούλγαρη και τον Βασίλη Τσιτσάνη και κυκλοφόρησε το 1950, είναι, ίσως, η μεγαλύτερη επιτυχία της…

Το 1992 η Ρένα Στάμου συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Κορακάκη, συμμετέχοντας με τρία τραγούδια στον δίσκο «Μπουζουξήδες με πυξίδες», ανάμεσα στα οποία ήταν και το εμβληματικό «Πρώτο φθινόπωρο», στη δεύτερή του εκτέλεση.

Το 1996 η Ρένα Στάμου ηχογράφησε δεκατρία καινούργια τραγούδια, σε μουσική δική της και στίχους που έγραψαν η ίδια η Ρένα Στάμου, η κόρη της Σωτηρία Χαραλάμπους και η ανιψιά της Μαρία Μιχαλοπούλου και μια επανεκτέλεση της «Απολογίας» σε μουσική δική της και στίχους Στράτου Βιαρόπουλου. Τα δεκατέσσερα τραγούδια κυκλοφόρησαν αργότερα από τη μικρή εταιρεία Symban Sound, σε ένα cd με τίτλο «Η αρχοντορεμπέτισσα».

Το 2009 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή» η βιογραφία της Ρένας Στάμου, που επιμελήθηκαν ο Νέαρχος Γεωργιάδης και η Τάνια Ραχματούλινα», με τίτλο «Ρένα Στάμου – Μια εγκυκλοπαίδεια του Ρεμπέτικου».

Η τελευταία της ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το 2013 σε ένα τραγούδι από τον δίσκο «Ξεριζωμός – 91 χρόνια μετά», σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο «Δεν τελειώνουμε ποτέ» η «γιαγιά» Ρένα Στάμου συγκίνησε, σμίγοντας με δυο ξεχωριστούς νεότερους ερμηνευτές, από διαφορετικές γενιές. Τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Μαρία Αναματερού, στον ρόλο της «εγγονής»…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!