Ο Λόφος των Τεχνών στο ξωκλήσι του Αγιάννη στα Μακρίσια

Εδώ και 25 χρόνια, σ’ ένα ταπεινό ξωκλήσι στα Μακρίσια Ολυμπίας, γιορτάζει το καλό τραγούδι και οι τέχνες, ενώ την ίδια ώρα συναντιούνται εκεί οι Έλληνες της διασποράς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στο ξωκλήσι του Αγιάννη, ο στιχουργός, μουσικός παραγωγός αλλά και άνθρωπος του θεάτρου, Γιάννης Τζουανόπουλος, έχει δημιουργήσει  ένα φεστιβάλ αξιώσεων κι ένα αντάμωμα ψυχής των αποδήμων και όχι μόνο.

«Όταν γιορτάζουν οι Θεοί» στο «Λόφο των Τεχνών»


Η «Γιορτή των Θεών» («Όταν γιορτάζουν οι Θεοί» ο ακριβής τίτλος των εκδηλώσεων) είναι η κατάληξη της ραδιοφωνικής εκπομπής του Τζουανόπουλου «Έλληνες του κόσμου» που μεταδίδεται από την Φωνή της Ελλάδας και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Πρόκειται για τη μακροβιότερη πλέον εκπομπή στο ελληνικό ραδιόφωνο.

Όπως δηλώνει και ο ίδιος: «Από τα Μακρίσια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε έχει παρελάσει όλο το καλό ελληνικό τραγούδι. Κορυφαίοι δημιουργοί και ερμηνευτές και άξιοι συνοδοιπόροι τους».

Ο Τζουανόπουλος, που κατάγεται απ’ τα Μακρίσια, δε σταματά να ονειρεύεται αλλά και να δημιουργεί για τον τόπο του. Έτσι ένα ακόμη όραμά του γίνεται πραγματικότητα.

Σε συνεργασία με εικαστικούς που εκτιμούν τις προσπάθειές του θα τοποθετηθούν στο λόφο του Αγιάννη προτομές καλλιτεχνών που τίμησαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ, αλλά και άλλων στους οποίους έγιναν μεγάλα αφιερώματα.

Όπως επισημαίνει ο Τζουανόπουλος: «Το λόφο μας θα ομορφύνουν προτομές του Μίκη Θεοδωράκη που έχει ταυτιστεί με τις εκδηλώσεις στον Αγιάννη αλλά και του Στέλιου Καζαντζίδη για τον οποίον πέρσι παρουσιάσαμε με τρομακτική επιτυχία αφιέρωμα με ερμηνευτή τον Γιάννη Πλούταρχο. Ακόμη προτομές θα δημιουργηθούν για την Μελίνα, τον Μπιθικώτση… Επίσης κατάλληλα διαμορφωμένα θα τοποθετηθούν προτομές και άλλων κορυφαίων της πολιτισμικής ζωής του τόπου, πέραν των ανθρώπων της μουσικής και του τραγουδιού, όπως του Καζαντζάκη και του Σαμαράκη».

Να σημειωθεί πως στην περσινή γιορτή-αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με ερμηνευτή τον Γιάννη Πλούταρχο, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις 7.000 ενώ και από καλλιτεχνικής σκοπιάς το αποτέλεσμα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τρανή απόδειξη της επιτυχίας του εγχειρήματος είναι πως επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Να ευχηθούμε στο Γιάννη Τζουανόπουλο δύναμη, για να συνεχίσει να δημιουργεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στα Μακρίσια και γρήγορα το όραμά του για έναν «Λόφο των Τεχνών» να γίνει πραγματικότητα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!