Ο καθαρισμός του περιβόλου της Ροτόντας ολοκληρώθηκε

(PHOTOS) Μια συνεργασία φορέων με θετικό κοινωνικό πρόσημο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
19/07/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο φιλόξενο προαύλιο χώρο του μνημείου της Ροτόντας, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού του περιβόλου του μνημείου από τα γκράφιτι, μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, κος Γιώργος Σκιαδαρέσης, και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, κος Σταύρος Ανδρεάδης, συζήτησαν -μεταξύ άλλων- θέματα φθοράς και συντήρησης των μνημείων από την ρύπανση των γκράφιτι, καθώς και προβληματισμούς γύρω από την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου.
ROTONTA before.after1
Συγκεκριμένα ο κος Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, αναφέρθηκε, στην ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής, και την εποικοδομητική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. «Η Πολιτιστική Εταιρεία, έχοντας ως βασικό στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, και παράλληλα την προώθηση πρωτοβουλιών και ενεργειών που αφορούν στον πολιτισμό της καθημερινότητας, δε θα μπορούσε να παραβλέψει τη ρύπανση -στα όρια της λεηλασίας- του περιβόλου της Ροτόντας, ένα μνημείο - σύμβολο για την πόλη». Αναφερόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και της συνεργασίας, τόνισε ότι «μια κοινωνία πάει μπροστά όταν τα επιμέρους μέρη και οι διαφορετικοί φορείς της έχουν τη δύναμη να συνεργάζονται για ένα κοινό όφελος, δίνοντας έτσι ένα υγιές παράδειγμα. Άλλωστε ο πολιτισμός ‘διδάσκεται’, και το απτό παράδειγμα -ειδικότερα για τις νέες γενιές- είναι πολύ πιο δυνατό από τη θεωρία». Πιστεύοντας, λοιπόν, στη δύναμη του αποτελέσματος, η Πολιτιστική Εταιρεία προτίθεται να συνεχίσει τις ενέργειες για την βελτίωση της εικόνας του μνημείου, ενώ αναφέρθηκε η σκέψη για την επιμέλεια του χώρου πρασίνου που περιβάλλει το μνημείο.
ROTONTA before.after2
Από τη μεριά του ο κος Γιώργος Σκιαδαρέσης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι «η αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων και τα graffiti στα μνημεία και στο άμεσο περιβάλλον τους, αλλά και σε άλλα κτήρια ιδιωτικά και δημόσια είναι πλέον συχνότατο φαινόμενο και στην πόλη μας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης καταβάλλει καθημερινά υπερπροσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είτε ως υπηρεσία, είτε μέσα από συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό αποδεχτήκαμε με χαρά την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος να καθαρίσει τον περίβολο της Ροτόντας από τα graffiti. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό. Η συμβολή της Πολιτιστικής Εταιρείας ήταν καίρια και για ένα ακόμα λόγο, τη χρονική συγκυρία μια σημαντικής περιοδικής έκθεσης στη Ροτόντα με ιστορικά αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από τη Ραβέννα. Ο καθαρισμός των graffiti του περιβόλου έρχεται να ολοκληρώσει έναν κύκλο εργασιών ανάδειξης του παγκοσμίου φήμης μνημείου με καθοριστικό τρόπο. Ευχαριστούμε θερμά την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και προσβλέπουμε σε νέες συνεργασίες». Παράλληλα, ο κος Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε στο έργο της Εφορείας, τόσο σε επίπεδο επιστημονικών μελετών για τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων της πόλης, όσο και στον άξονα της εξωστρέφειας. Τόνισε, δε, ότι το «άνοιγμα» των μνημείων προς το κοινό, αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ίδια την κοινωνία, τους πολίτες και τους επισκέπτες.
ROTONTA press conference
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου πραγματοποιήθηκε και ειδική ξενάγηση στην έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο μνημείο της Ροτόντας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!