Ο Γιώργος Νταλάρας στο ιστορικό Α/Τ «Βέλος»

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του ερμηνευτή στο Πλωτό Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/08/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Στο περιθώριο της συναυλίας του Γιώργου Καζαντζή στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχε και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Ιουλίου ο Γιώργος Νταλάρας επισκέφθηκε το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Βέλος», που βρίσκεται, εδώ και δυο χρόνια, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής και από τις 21 Μαΐου 2021 έχει ξανανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Το Α/Τ «Βέλος» είναι αντιτορπιλικό τύπου «FLETCHER», ναυπηγήθηκε το 1942 στις ΗΠΑ με ονομασία USS CHARETTE DD 581. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Ειρηνικού Ωκεανού, κατά των Ιαπώνων στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στις 16 Ιουνίου 1959 παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό μαζί με τρία πλοία του ίδιου τύπου. Συμμετείχε σε εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις στη διάρκεια των περιόδων εντάσεων (1964, 1967, 1974, 1987). Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 1991 που παροπλίστηκε, είχε διανύσει 362.622 ναυτικά μίλια. Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΝ χαρακτηρίσθηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και ελλιμενίστηκε στο Κ.Ε.Πόρος.
02.DALARAS VELOS
Το «Βέλος» ήταν ένα από τα εικοσιπέντε πλοία του Ελληνικού Στόλου, των οποίων οι Κυβερνήτες και οι Αξιωματικοί είχαν αποφασίσει να αντιδράσουν δυναμικά για να ανατρέψουν το καθεστώς της χούντας.

Τον Μάιο του 1973, στη διάρκεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, το «Βέλος» με Κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά και με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αποστάτησε και κατέπλευσε, ζητώντας άσυλο, στο Fiumicino της Ιταλίας, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πλήγμα στην χούντα των συνταγματαρχών.

Ακολούθησε η συγκρότηση της νέας ψευδοκυβέρνησης και η χορήγηση γενικής αμνηστίας, πλην των ανδρών του «Βέλους». Λόγω της αμνηστίας αποφυλακίσθηκαν οι αξιωματικοί και οι εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακυρώθηκε η παραπομπή των εκατό είκοσι εμπλεκομένων στο στρατοδικείο, αλλά τα υπηρεσιακά συμβούλια απέταξαν από το Πολεμικό Ναυτικό σαράντα τέσσερις μάχιμους και εννέα μηχανικούς αξιωματικούς καθώς και τέσσερις από την αεροπορία.

Μετά τη μεταπολίτευση, με ειδικό διάταγμα, όλοι οι αποταχθέντες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Κινήματος, ανακλήθηκαν στην ενεργό υπηρεσία και επανατοποθετήθηκαν στον Στόλο και στα Επιτελεία.
dalaras 2
Ο Γιώργος Νταλάρας περιηγήθηκε σε όλους τους προσβάσιμους, εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του πλοίου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό, όσο και για τους βοηθητικούς χώρους, από τις σωστικές λέμβους, τα βλήματα και τα σκοινιά, μέχρι το Ιατρείο και τον λιτό θάλαμο του καπετάνιου. (Παρακολουθώντας τον – και με διάθεση χιούμορ - σκέφτηκα πως, αν είχε περισσότερο χρόνο, ήταν ικανός να λύσει το πλοίο και να το ξανασυναρμολογήσει από την αρχή!)
04.DALARAS VELOS
05.DALARAS VELOS
06.DALARAS VELOS
07.DALARAS VELOS
08.DALARAS VELOS
09.DALARAS VELOS
10.DALARAS VELOS
11.DALARAS VELOS
Φωτογραφίες: Θανάσης Γιώγλου

Τα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από το έντυπο που διατίθεται στην είσοδο του πλοίου. Περισσότερες πληροφορίες για το Α/Τ «Βέλος» μπορείτε να αντλήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του.

https://velos.hellenicnavy.gr/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!